Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 551
Copyright (C) HIX
2000-05-24
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 bors, liszt, aprosagok (mind)  48 sor     (cikkei)
2 konyhatoltelek... :o) #550 (mind)  29 sor     (cikkei)
3 Edes utazasok 2 (mind)  44 sor     (cikkei)
4 heti etrend_9 (mind)  126 sor     (cikkei)
5 re: szedd magad eper (Zitanak) (mind)  24 sor     (cikkei)
6 Re: Narancsjam, bors +Curry levelek (mind)  59 sor     (cikkei)
7 Curry (mind)  11 sor     (cikkei)
8 Re:narancslekvar es egyebek (mind)  55 sor     (cikkei)

+ - bors, liszt, aprosagok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Üdv, konyhások!

Elsősorban erre akartam reagálni:

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: SOS ( 8 sor )
> Idopont: Tue May 23 14:13:42 EDT 2000 KONYHA #550
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Lanyok!
>
> Azonnal segitsen valaki, hogy lehet az agyon borsozott
> etelt ehetove tenni. Tortenetesen ez egy rizseshus akart
> lenni, de megszaladt a bors a kezemben.
> Holnapra kellene egy fontos vacsorara feltalalnom.

Hát talán kissé fáradtságos, de nem kell az egészet kidobni:

Kotorászd ki belőle a rizs nagy részét, és főzzél meg ugyanannyi rizst majdnem
készre (bors nélkül). Keverd össze a maradékkal, sok vágott petrezselyemmel, ön
ts
rá annyi húslét (leveskocka!), ami ellepi, és főzd le róla. (Sütőben a legjobb)
.

És kínálj mellé gyümölcs- vagy gyenge zöldsalátát....
***********************

Hóember kérdésére a "liszt nélkül" témában:
Jó tanács a rizstészta, üvegtészta, kínai konyha, a keményítős sűrítés, de a
keményítővel vigyázz: sok helyen csak "étkezési keményítő" van ráírva, az attól
búzakeményítő is lehet. Gabonaipari boltban szokott lenni választék, meg amit o
tt
kapsz, arra az is rá van írva, miből. Ugyanott lehet kapni rizslisztet,
kukoricalisztet, kukoricadarát. Ezekből szinte minden megszokott ételt össze le
het
rakni, a rizsliszttel talán kissé "simább" lesz, a kukoricaliszttel kissé más i
zű,
de nem vészes. Rizsliszttel egyébként nagyon kellemes házi pudingféléket ill.
krémeket lehet elkövetni, kukoricából pedig nagyon sokféle puliszkát, polentát
lehet főzni, sőt édes süteményt is (prósza, édes málé). Az Indexen, ha hozzáfér
sz
van topic kukoricaételekről, és úgy emlékszem a lisztérzékenyek konyhájáról is.

***************************
És egy apróság chili-témához: cayenni bors = őrölt chilipaprika

Üdv:
Edit (Győr)
+ - konyhatoltelek... :o) #550 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,
csatlakozom Tucsi akciojahoz. epp most kaptam az egyik kollegatol egy online
szakacskonyvet ami az  o altala osszegyujtott recepteket tartalmazza, a
fogyokuram dacara beleolvastam (ez mar mazochizmus), es ugy dontottem, hogy
aprankent forditok Nektek belole egy-egy receptet ( a magyar gulascht
kihagyom ;o) ) a konyhat feldobando. Elsore az o kedvencet, a baranysultet
forditom le. Ha valaki keri a nemet eredeti recepteket, kuldom azt is.


Baranysult
1 kg birkacomb, 350 gr. kesz galuska (itt ezt egyszerubb megvenni mint
megcsinalni.... ;o))), 500 gr. suritett paradicsomkonzerv, 2 gerezd
fokhagyma, 4 evokanal olivaolaj, 1 evokanal oregano, 500 ml. husle, 100 gr.
reszelt parmezan, so, bors.

A fokhagymat apro szilankokra vagjuk es a husit megtuzdeljuk vele. Az
olivaolajjal bekenjuk es egy mely tepsiben 220 fokon cc. 50 percig sutjuk.
Neha az olajjal megkenegetjuk. 
Kozben a galuskat 5 percig elofozzuk, forro vizzel leoblitjuk.  A
paradicsompuret izesitjuk, a galuskaval es a huslevel egyutt a hushoz
ontjuk, a hust megforditjuk. Tovabbi fel orat sutjuk. A galuskat neha
megforgatjuk hogy egyforman parolodjon. Roviddel talalas elott a parmezannal
megszorjuk. Paradicsomsalataval talaljuk.

Birka helyett marhahust is hasznalhatunk, akkor tovabb kell sutni.

Remelem hogy jok a srac receptjei, mert ez latnivalo ;o).
udv
Ildiko
+ - Edes utazasok 2 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, megint feltuntem.

Az igert folytatas


KOZEL-KELETI KANDIROZOTT GYUMOLCS TORTA

Hozzavalok
A tesztahoz: 25 dkg lagy vaj
  25 dkg cukor
  ket narancs leve es reszelt heja
  4 nagy tojas
  40 dkg piritott, daralt mandula
  1 csesze liszt
  1/2 csesze buzadara
  4 teaskanal sutopor
20 dkg kandirozott sargabarck (vagy egyeb gyumolcs), fele apritva,
fele szeletelve
A sziruphoz: 2 csesze cukor
  1 csesze viz
  5 evokanal forro viz
  2 evokanal narancslekvar forralva es atszurve
A talalashoz: 1 csesze naranccsal es fahejjal izesitett joghurt, vagy
tejszinhab


Az elkeszites modja:
Vajazzunk ki egy 24 cm atmeroju lapos kuglofformat, es melegitsuk elo a
sutot 175oC fokra. Keverjuk habosra a vajat, a cukrot es a narancshejat.
Adjuk hozza egyenkent a tojasokat, es veluk egyutt jol verjuk fel. Ontsuk
hozza a daralt mandulat es a narancsok levet. Vegyitsuk el a lisztet, a
buzadarat es a sutoport, majd ezt a kevereket is adjuk a tesztahoz. Szorjuk
a talba az apritott sargabarackot, majd az egeszet alaposan keverjuk at.
Kanalllal adagoljuk a tesztat a formaba, majd 175oC fokon sussuk kb. 50
percig, mig teljesen at nem sul. Ezalatt keszitsuk el a szirupot. Forraljuk
fel a vizet es a cukrot, es fozzuk aranybarnara. Ovatosan adjuk hozza a
forro vizet es a lekvart. Mikor a sutemeny megsult, vegyuk ki a sutobol es
hagyjuk kb. 10 percig hulni, csak ezutan forditsuk ki a formabol. Helyezzuk
a tetejere a szeletelt sargabarackot, majd ontsuk egyenletesen ra a
szirupot. Talalhatjuk melegen vagy hidegen, naranccsal es fahejjal izesitett
joghurttal, vagy tejszinhabbal.


Tucsi
+ - heti etrend_9 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Kezdem kiheverni a Talalkozot!
Mit szolnatok, egy kis heti etrendhez? Mindegy, akarmit is szoltok hozza, itt v
an!

HETI ETREND

VASARNAP: Csirke raguleves majgaluskaval, spargas csirke, fagylalt 
HETFO: Reszelt teszta leves, rantott huspastetom parajpurevel, barackhab
(lekvarbol)
KEDD: Kelleves virslivel, rebarbara omlett
SZERDA: Komenymagos leves piritott zsemlekockakkal, gorog rostelyos
petrezselymes rizzsel, befott
CSUTORTOK: Petrezselyemleves, gombapaprikas galuskaval es fejes
salataval,
sajt
PENTEK: Meggyleves (mirelitbol), podlupka, napolyi
SZOMRAT: Hagymaleves, rantott karfiol tartarmartassal, zserbo szelet.

RECEPTEK

Podlupka 
Osszegyurunk 30 deka daralt serteshust nyolc deka rizzsel, egy tojassal,
soval
meg orolt borssal es nyolc gombocot formazunk belole. Lecsumazzuk egy
csomo
karalabe levelet, sos vizzel leforrazzuk, majd lecsepegtetjuk, es ebbe
csomagoljuk a husgombocokat. Meghamozzuk, laskara vagjuk a
karalabefejeket, es
ot deka vajban vagy ket evokanal olajban 1-2 percig paroljuk, soval,
orolt
borssal izesitjuk. Ezutan beletesszuk a becsomagolt husgombocokat, es
fedo
alatt, kis langon megpuhitjuk, ha sajat levet elfone a karalabe, egy
keves
vizzel potoljuk. Vegul a toltelekeket forro talra tesszuk. a
visszamaradt
karalabe, ket deci tejfol es egy pupos kiskanal liszt keverekevel
besuritjuk,
egy nagy csokor finomra vagott petrezselyemmel izesitjuk. Nehany perces
forralas utan a toltelekekre ontjuk. Csak akkor adunk hozza rizskoretet,
ha
laktatoan akarjuk talalni.

Spargas csirke 
Megtisztitunk 60 deka spargat, es sos vizben, amelybe egy kiskanalnyi
cukrot
is tettunk. egeszben puhara fozzuk, majd leszurjuk, de a levet
felretesszuk.
Negyfele vagunk egy szep 1,20 kg-os csirket, megsozzuk, es ot deka vajon
mindket felukon atsutjuk. Egy keves spargafozo vizet ontunk ala, es fedo
alatt
puhara paroljuk, ha a levet elfone, a sparga fozovizevel - de mindig
csak 1-2
kanalnyival - potoljuk. Vegul a sutoben szepen megpiritjuk a pecsenyet.
Kozben
ot deka vajbol ket pupos evokanal liszttel meg negy deci spargafozo
vizzel
suru martast keszitunk, egy fel citrom levevel meg ket deci tejfollel
engedjuk
fel, de ezzel mar csak atmelegitjuk, de nem fozzuk tovabb. A talra
rakjuk a
negyed csirkeket, koze kotegekben a fott. forro spargat es az egeszet
megontozzuk a martassal.

Gorog rostelyos 
Negy szelet (kb. 80 deka) rostelyost kicsontozunk (a csont a masnapi
levesbe
fozve kituno), majd ket evokanal olajon feheredesig sutjuk. Hozzaadunk
egy
csomo aprora vagott ujhagymat, egyutt nehany percig sutjuk, majd
meghintjuk
1-1 mokkaskanalnyi kakukkfuvel. majorannaval megszaritott rozmaringgal.
Belerakunk egeszben 2-3 gerezd fokhagymat, es egy keves vizzel.
husleveskockaval izesitve fedo alatt puhara paroljuk. (Viz es
husleveskocka
helyett voros borral is keszulhet a gorog rostelyos, de akkor meg kell
sozni.)
Rizzsel vagy galuskaval koritjuk.

Zserbo szelet 
Osszegyurunk 50 deka finomlisztet 25 deka Rama margarinnal, ket deka
osszemorzsolt elesztovel, ket tojassargajaval, ot deka porcukorral. egy
csipet
soval meg annyi tejfollel, hogy rugalmas, kisse lagy tesztat kapjunk. (A
liszt
minosegetol fuggoen masfel-ket deci kell hozza.) Egy oraig pihentetjuk,
majd
harom cipoba osztjuk Az egyiket kinyujtjuk, kibelelunk vele egy nagy
tepsit,
es megkenjuk barackizzel, meghintjuk cukor es daralt dio keverekevel.
Erre
fektetjuk a masodik, lappa nyujtott tesztacipot, ezt is lekvarozzuk,
cukorral,
dioval szorjuk meg. A harmadik tesztalapot rafektetve, tetejet villaval
megszurkaljuk. (Az egeszhez 25 deka daralt dio es 20 deka porcukor
kell.) A
forro sutobe tesszuk, de ot perc mulva a tuzet mersekeljuk, ugy sutjuk
szep
pirosra a tesztat. A tepsiben hagyjuk kihulni, majd bevonjuk
keserucsokolade-mazzal, amelyhez simara kevertunk ket pupos evokanal
kakaot
ket pupos evokanal cukorral meg egy keves vizzel, a tuzon kevergetve
surure
foztuk. A tuzrol leveve beledobunk ket deka vajat es addig keverjuk,
amig a
vaj el nem olvadt. Azonnal a tesztara kell kenni ecsettel vagy
tollazoval es
szellos helyen megszaritani. Csak annyit vagunk mindig belole 2-3 centis
kockakra, amennyit a talra rakunk. Sokaig elall frissen.

E HETI SALATANK 

Morva, fejes salata 
Leveleire szedunk, megmosunk es 15 percig a szokasos ecetes-sos-cukros
pacleben aztatunk egy nagy fej salatat. majd leszurjuk, talba tesszuk.
Ropogosra sutunk 15 deka aprora vagott fustolt szalonnat es a porcot a
salatara hintve, azonnal talaljuk. (A szalonnazsirt mashoz hasznalhatjuk
fel.)
F. N. A.
-- 
                           Üdv.: Szászika*(2+2)
                            A kötekedő hentes!
A kövérek rövidebb életűek ugyan, de hosszabban esznek.
          http://www.yourwebhome.com/szaszika/
+ - re: szedd magad eper (Zitanak) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves  Zita!

Ezt most halasztam le a DPG-ről:
Allitolag, a hetvegen, 200 forint korul volt kiloja.

"Az az epres, ahova mi járunk a Csepel szigetre vezető gyorsforgalmi útnak pont
 a felénél van !
Ha a Gubacsi híd felől megyünk akkor balra ki van írva : Erdberland- szedd maga
d eper !
Csepel felől természetesen jobbra esik !
Van egy hasonló Budán is a szentendrei út és a Duna között, a Cora  magasságába
n !"
 
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: szedd magad eper ( 10 sor )
>Idopont: Tue May 23 08:33:25 EDT 2000 KONYHA #550
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
>Sziasztok!
>
>Nem tudja valaki, hogy van-e mar, ill. mikortol , es hol lehet finom epret
>
>Koszi elore is,
>Zita
+ - Re: Narancsjam, bors +Curry levelek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

hatha fele'led a lista... :-)

Gyula kerdezte:

> hogy szerintem milyen a jo narancsjam (na jo, -dzsem) :-) )

> Tud valaki sikeres receptet e targyban? Kérem, ossza meg velem/velunk!

En Angolorszagban ettem tavaly finom hazi keszitesu narancsizt.
Erdeklodesemre azut mondtak, egyszeruen ugy kell csinalni mint barmelyi
izt, DE _sevillai_ narancs kell hozza, csak abbol jo. Az meg me'g itt
NO-ban sem kaphato uton-utfelen.


Judit kerte:

> etelt ehetove tenni. Tortenetesen ez egy rizseshus akart
> lenni, de megszaladt a bors a kezemben.
> Holnapra kellene egy fontos vacsorara feltalalnom.

Huhh. Nekem nem jut eszembe jobb megoldas, minthogy keszits meg egy
adagot bors nelkul es keverd ossze. Altalaban eros, csipos izeket
tejtermekkel vagy kenyerrel lehet tompitani, de a rizseshushoz ez nem
megy.

Nekem daralom van, azzal ez nem tortenhet meg (plusz sokkal finomabb
frissen daralva ;-) ), ezert nincs jobb otletem.


Curry levelek:

>> Tudományom szerint, a nevezett egy fűszer-keverék számtalan anyagból,
>> titkos, "helyi" receptúrák alapján összeállítva és nem pedig zöld
növény!
>> Itt jönne a kérdés, aki e témában jártas, kérem írja meg véleményét,
>> hogyan is van /most/ ez?

> a zold curry levelet valoban nyersen egeszben szoktak indiai etelekbe
> tenni, ugy, mint nalunk pl. a petrezselymet.
> Amikor elkeszul az a hagymas, fokhagymas, gyomberes piritas, az orolt
> fuszerek utan, meg a hus elott szokott a curry level jonni. Szerintem
> nagyon jellegzetes es finom izt ad az eteleknek. Talalas elott meg
> szoktak az etelre disznek szorni.

Hmmm. Nem teveszted te ossze a zold korianderrel, amit kinai
petrezselyemnek is hivnak es tenyleg nagyon aromas? Az kinezetre is
kicsit hasonlit a petrezselyemre, de a curry - ha jol emlexem, mert
1szer lattam - inkabb ugy nez ki mint egy kissebb citromlevel.

Minthogy semmi kozelebbit nem tudtam, igy megprobaltam utananezni. Alig
talaltam valamit, meg a Britannica sem emliti ( :-( ). Egy helyen irjak
hogy leginkabb Del-Indiaban hasznalatos, a szaritott levelet teszik be
eldorzsolve/orolve az etelbe. A Madras curry-be is benne van soxor mint
alkotoresz.

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Curry (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: curry

Istvan, nem lehet, hogy koriander palantat kaptal? En sem hallottam meg
curry novenyrol.

De valoban letezik ez es semmi koze nincs a curryhoz.  A latin neve
Helichrysum angustifolium, szep ezustos levele van es sarga viraga.
Salataba szoktak tenni.

Juli
+ - Re:narancslekvar es egyebek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Gyula irta:
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: Narancs Jam ( 10 sor )
>
>Tud valaki sikeres receptet e targyban? Kérem, ossza meg
velem/velunk!


Egy dedanyank korabeli viszonylag egyszeru, jol bevalt narancs leki:
1 kg narancshoz 60 dkg cukor aranyaban.
A narancsot a hejaval egyutt keves vizben kb 10 perc alatt puhara
fozzuk. Keresztbevagva, 4 egyenlo reszben eltavolitjuk a hejat, a
feher reszet kikaparjuk (mert ez nagyon keseru) es a sarga hejat
cernameteltre vagjuk. A gyumolcsot feldaraboljuk, a magokat kidobjuk a
feherrostokkal egyutt, hozzaadjuk a cukrot, es lassu tuzon surun
kevergetve, nehogy leegjen besuritjuk. Ezutan forrovizzel kioblitett
uvegekbe toljuk es szarazdunsztba tesszuk kihulni. (En kicsi,
lecsavarozhato uvegekbe szoktam tolteni, hogy tovabb tartson ;),
nagyon nepszeru lekvar!

>Felado :  [Hungary]
>Temakor: szedd magad eper ( 10 sor )
>Nem tudja valaki, hogy van-e mar, ill. mikortol , es hol lehet finom
epret
>szuretelni "szedd magad" akcio kereteben? Bp. kozeleben lenne jo. :-)
>Remlik, mintha a Szentendrei ut mellett regebben lett volna
"Erdbeerland"
>tabla, de mostanaban nem latom (vagy csak nem figyeltem elegge :-) ).

Szia Zita, nem sok joval biztatott tavaly az eperakcio, ugy nez ki
kisse leult a az Edrbeerland Kft, nem tudom az iden mi a helyzet, de
van egy telephelyuk Pilisszentivanon, illetve valahol a Csepel
szigeten. Az elobbinek itt a telefonja kisereld meg 06 26/368000.
Engem tavaly tobbszor is csak azzal hitegettek, hogy meg nem nyitottak
meg a szezont, azutan csaladi gondok miatt lemaradtam roluk. :-(


>Felado :  [Hungary]
>Temakor: SOS ( 8 sor )
>Azonnal segitsen valaki, hogy lehet az agyon borsozott
>etelt ehetove tenni. Tortenetesen ez egy rizseshus akart
>lenni, de megszaladt a bors a kezemben.
>Holnapra kellene egy fontos vacsorara feltalalnom.


Hello Judit!
El nem tudom kepzelni miert nem szedted ki egy kiskanallal a beledolt
borsot a rizseshusrol, mielott szetkeverted volna :-), de mar ha
megkeverted en nem tudok mas megoldast, mint gyorsan fozni egy uj
adagot, hiszen nem tart olyan sokaig. Ha fontos az alkalom, akkor
feltetlenul fozz ujat. ;-))
Sok sikert!

Szeretettel: Zsoka

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS