Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 600
Copyright (C) HIX
2000-07-15
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 HIX KONYHA # 600 (mind)  111 sor     (cikkei)
2 Re: 600. KONYHA (mind)  51 sor     (cikkei)
3 pulykafodor (mind)  43 sor     (cikkei)
4 keres (mind)  11 sor     (cikkei)
5 voros lencse (mind)  11 sor     (cikkei)
6 Zoldseges csirke wokban (mind)  47 sor     (cikkei)
7 jubileum_600 (mind)  67 sor     (cikkei)

+ - HIX KONYHA # 600 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Immar a 600.-adik alkalommal jelenik meg mindannyiunk kedvelt
listaja! Ezuton koszontok mindenkit!
Erdekessegkent, ime az elso szam tartalomjegyzeke:
----------------
> Felado :  [United States]
> Temakor: Csak finoman ( 4 sor )

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Az elso vita ( 76 sor )

> Felado :  [United States]
> Temakor: Lángos ( 18 sor )


> Felado :  [Angola]
> Temakor: mogyoros csirke ( 16 sor )


> Felado :  [United States]
> Temakor: zepter ( 7 sor )


> Felado : Nagy Gabor
> Temakor: kedvenc krumplis receptek ( 37 sor )


> Felado : Nagy Gabor
> Temakor: rozmaring ( 9 sor )


> Felado : Nagy Gabor
> Temakor: gyors fott etel ( 12 sor )


> Felado :  [Hungary]
> Temakor: To-csi? ( 12 sor )

A szuletes idopontja 1998. oktober 19.-e hetfo volt.
Sokan megfordultak azota a listan, tobben nem jelentkeznek mar
rendszeresen, de nem szakadtak el tole, de olyanok is szep
szammal vannak, akik a mai napig is aktiv alkotoi.
Allandoan bukkannak fel uj nevek es ebbol adodoan egyes temak
ujra teritekre kerulnek, ami nem feltetlenul karos. Mar csak azert
sem, mert talan uj informaciot kapunk, de neha mar az is orom,
ha talan mar hatterbe szorult tudas kerul ujra a felszinre.
Arrol nem is beszelve, hogy allandoan valtozunk.
Vagy inkabb mondjam ugy, hogy fejlodunk? Mert hiszen fejlodunk,
amit mi sem bizonyit jobban mint a szobamerleg mutatoja, valamint
a kedvenc tavalyi nyari nadragunk derekpantjan szomoruan busulo
gomb, amely a tulso parton levo kedveset immar csak messzirol
szemlelheti, egyesulesrol egyenlore szo sem lehet.
Pedig a kozos orom eredmenye ez, minek szivesen hodolunk, -ki
tobbszor, ki kevesebbszer- es ami egy fedel ala terelt bennunket.
( A fozesre gondolok -a felreertesek elkerulese vegett- !)
Nincs itt kapu, ahol jegyet kernek, nem kell vizsgazni sem, a
veletlen betevedo marad, vagy megy tetszese szerint tovabb.

Sok boldog embernek kell lenni kozottunk, hiszen adni orom.
S, ha azt adja valaki tovabb, mi neki mar oromet szerzett, masnak
rosszat biztos nem akar.
Nincs masrol szo, mint a valahol ellesett, vagy eppen egy szerencses
pillanatban onmagunk altal kitalalt -vagy ugy velt- boldogsagot okozo
nagy valamihez vezeto utnak a kozzetetele, hogy mas is ratalaljon.
Lehet, neha ugy tunik, hogy valaki a sajat utjat hiszi simabbnak es
rovidebbnek, de csak az vezerli, hogy a celhoz egyszerubben erjen a
masik.
El lehet-e kepzelni borzasztobb helyzetet, mint egy csonakban ulni az
ocean kellos kozepen, ellatva idotlen idokre valo vizzel es kenyerrel,
valamint kepekkel teli vizallo szakacskonyvekkel?

Hiszem, hogy e klubban levok ezentul is jol fogjak erezni magukat, es
a most meg csak az ablakon betekintgetok kozul is tobben beternek.
Aki belulrol ismeri a konyhat, annak nem kell magyarazni, hogy
egy finom ebedhez nem az AMC, vagy Zepter edeny, az XY
Extraklassze öntisztitos hiperszuper megameno tuzhely kell, hanem
a megfelelo hozzavalok, egy kis fantazia, némi gyakorlat es az a
plusz valami, ami miatt naponta várjuk ezen a helyen egymas sorait.
Tudom, hogy hiabavalo a vagyodas a regi "sparhelten" a kormos talpu
fazekban fott husleves, az ontottvas labasban sult rantott hus es sult
krumpli utan.

Receptkent pedig, Paul Bocuse francia mesterszakacs alkotasat kuldom
minden HIX Konyha olvasonak.

Tokleves
Hozzavalok:
1 db 3-4 kg-os sutotok,
25 dkg piritott kenyerkockak,
10 dkg reszelt sajt,
2 l friss tejszin,
piritott tokmag,
so, bors.


A toknek levagjuk a tetejet ugy, hogy egy leveses talat kapjunk.
A levagott sapkat felretesszuk. A belsejebol eltavolitjuk a magokat,
majd beletesszuk a porkolt tokmagokat es reszelt sajttal befedjuk,
sozzuk, borsozzuk, majd raontjuk a tejszint.
Ezutan ratesszuk a sapkajat, de ugy, hogy a legjobban zarjon.
Sutoben ket oran keresztul paroljuk.
Talalaskor az egesz tokot tesszuk az asztalra.
A tetejet leemelve a tok husos reszet egy evokanallal kikaparjuk,
majd addig keverjuk a level, amig pepes let nem kapunk.
Izles szerint ujra fuszerezzük, majd megszorjuk a porkolt tokmagokkal.

Mindenkinek jo etvagyat kivan:
Misi
ICQ 79457784
www.nexus.hu/misi-nagy
+ - Re: 600. KONYHA (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Zsoka figyelmeztetett:

> Ne felejtsetek el holnap lesz a 600. jubileum!! :-)

Az 500.-at elmulasztottam, most igyexem valamennyire bepotolni :-) A
legnehezebb persze a recept kivalasztasa, hisz sok a kedvenc, abbol is
jo resz biztos ismert. Node ha mar itt regmult "romantikus" idoket
emlegettem, ideirok egy receptet Ko:vi Pal Erdelyi lakomajabol. En (meg)
nem keszitettem, de most is az orromban van az illata - es biztos vagyok
benne hogy legalabb Zsoka vagy Misi valszeg ki fogja probalni, ha nem is
parazson, de a sutoben :-)

Ku:rto"s kalacs
-------------------

1 kg liszt
2 tojas
4 tojassargaja
12 EK porcukor +
2 dkg porcukor
2 dkg eleszto
csapott kaveskanal so
5 dl tej
12 EK olvasztott vaj

Egyike a klasszikus es tradicionalis erdelyi edessegeknek.
Sok helyutt dorongfa'nknak hivjak, mivel a hasonloan elkeszitett tesztat
bezsirozott dorongra tekerik, olvasztott vajjal megkenik, majd durvara
tort cukorral es mandulaval hintik meg. Ha pirosra sult, valasztani sem
lehet, melyik modon keszult a finom csemege. Regi konyhakban anizzsal es
gyomberrel is fuszereztek.

A liszthez hozzaadunk 2 egesz tojast, 4 tojassargajat, az olvasztott
vajat, 12 EK porcukrot, 2 dkg cukorporral elkevert es keves tejben
feloldott elesztot, sot, tejet. Jol kidolgozott tesztat keszitunk belole
es kelni hagyjuk.

Mikor felig megkelt, szeleteket vagunk, kisujjnyi vastagsagúra sodorjuk
es az elore elkeszitett sutofara gombolyun racsavarjuk. Parazs folott
forgatva sutjuk, es kozben olvasztott vajjal kenegetjuk. Miutan megsult,
a parazs folott cukorporral megszorjuk úgy, hogy a cukor langot fogjon
es uvegesse valjek. Ekkor a sutofarol a kurtoskalacsot szepen lehuzzuk.

Valtozatok
Egyes videkeken durvara tort diobel es cukor keverekeben is megforgatjak
a meg forro kalacsot.

(Ko:vi Pa'l: Erdelyi lakoma, Bp. Corvina)

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - pulykafodor (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyha!

Egy kis unnepi etek a 600. jubileumi szam alkamabol. :-))) Kulonleges,
de megis gyors etel.

Pulykafodor oszibarackcsatnival
++++++++++++++++++++++++
Hozzavalok 4 szemelyre:
2 nagy szelet (60 dkg) pulykamell, so, bors, 4 szal  ujhagyma, vagy 1
szal karcsu porehagyma, 8 oszibarack, 2 savanykas alma, 1 citrom leve,
2 banan, 4 ek olaj, negyed kk curry, negyed kk durvara tort
koriandermag, 2 dl felszaraz feherbor, 1 kk etkezesi kemenyito

1. A husszeleteket osszesen 8 db, kb. 3 cm szeles csikra vagjuk. Az
egyes huscsikokat spiralforman megtekerve hurkapalcara szurjuk,
fodorszeruen kisse osszenyomkodjuk, meghintjuk soval borssal.

2. A hagymat megtisztitjuk, felkarikazzuk (egy keveset a zoldjebol
is). Az oszibarackot leforrazzuk, meghamozzuk, kimagozzuk, citromlebe
megforgatjuk, lecsepegtetjuk, 4 fel barackot felreteszunk a
diszitesehez, a tobbit aprora felkockazzuk. (Ez az eredeti recept
javaslat, de en mindig gorog oszibarack konzervbol szoktam csinalni.)
Az almakat meghamozzuk es az oszibarackkal azonos nagysagura aprozzuk,
azonnal citromlebe forgatjuk, hogy ne barnnuljon meg. A banant
meghamozzuk, nem tul vekonyan felkarikazzuk, meglocsoljuk citromlevel.

3. Az olaj felet felforrositjuk, radobjuk a banant, eros tuzon 1
percig piritjuk. Hozzaadjuk a hagymat, 1 perc mulva az oszibarackot es
az almat, a curryt es a koriandert, izles szerint sozzuk, borsozzuk.
1,5 dl borban elkeverjuk az etelkemenyitot, a gyumolcskeverekhez
adjuk, es eros tuzon 3 percig forraljuk.

4. A maradek olajban hirtelen megpiritjuk a pulykafodrokat, alaontjuk
a maradek 0,5 dl bort, es meg-megforgatva, mersekelt tuzon, 10 percig
sutjuk-paroljuk, gyonyoru pirosra megsul :-)). A nyarsakat talra
rendezzuk, a currys gyumolcsot a pecsenyelehez keverjuk, eppen csak
egyet forralunk rajta. A felretett fel barackokat legyezoszeruen
bevagdossuk, a hus melle teritjuk, a gyumolcskoretet (csatnit) kulon
talkaba rakjuk. Legjobban a rizskoret illik hozza.

Ha meg nem ismeritek feltetlenul probaljatok ki, nagyon finom.

Szeretettel J. Zsoka
+ - keres (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Az lenne a kerdesem, hogy szeretnem megtanulni a cukrasz-szakacs
mesterseg minden csinjat. Van BP-en olyan hely, ahol ezt oktatjak,
munka utan, tehat semmikeppen sem nappali iskola kene.
Tudok sutni, fozni, szerenytelenseg nelkul allithatom, hogy kivaloan,
de vannak olyan trukkok, melyeket a kepzettek tudnak, s ez erdekelne.
Vagy esetleg olyan konyv erdekelne, ahonnan ezek megtudhatoak.

Elore is koszonom.
 Cintia                          mailto:
+ - voros lencse (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Lenne egy kerdesem hozzatok!
Egy bevasarlas alkalmaval tevedesbol voros lencset hoztak nekem a hagyomanyos
helyett. Ez sokkal kisebb szemu, es piros a szine (nevehez meltoan). Nem tudja
valaki veletlensegbol, hogy mit lehet ebbol kesziteni?  Esetleg ugyanazt, amit
a masikbol?
Koszonettel Szilvi -- 


Powered by SuSe Linux 6.3 v2.2.13
+ - Zoldseges csirke wokban (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Egy finom es gyors etel receptjet osztom meg veletek,
kezdo wok hasznaloknak is nagyon egyszerű.

Zoldseges csirke wokban keszitve

Hozzavalok 3-4 szemelyre:
1 db egesz csirkemell
2 gerezd fokhagyma
1 kozepes fej lilahagyma
1 db 400 gr-os konzerv zoldborso
1 db 400 gr-os konzerv bebirepa
1 db 400 gr-os konzerv kidney (orias, voros) bab
(ezek lehetnek pl. bonduelle termekek)
fuszerek (mindegyikbol fel csapott mokkaskanalnyi a mennyiseg):
bazsalikom
kakukkfu
gyomber
chilipor (nem a legcsiposebb!)
oregano
so
bors
etolaj

Elso lepeskent a fuszereket osszekeverem, majd egy mokkaskanalnyi
etolajat ontok rajuk es ujabb keveres utan meg par csepp vizet is.
Felreteszem, hogy egy picit osszeerjenek az izek.
Elokeszitem a hust (lefejtem a csontrol) es vekony csikokra felvagom. A
lilahagymat fel karikakra szeletelem, a fokhagymat aprora kockazom.
Jol atforrositom a wokot, majd egy evokanal olajat ontok bele,
eloszlatom rajta es beledobalom a hagymakat es egy percig sutom.
Beleontom a csirkedarabokat, gyorsan megpiritom (keverni kell kozben),
majd par perc mulva hozzaontom a lecsorgatott (!) konzerveket. Eloszor a
borsot. Az egeszet megint jol atforgatom a forro edenyben, majd
belekeverem a fuszerkevereket. Jol osszedolgozom. Ezutan mehet bele a
bebirepa es bab. De itt mar nagyon vigyazva es ovatosan keverjuk, mert a
bab konnyen szetnyomodik. Mar kesz is van.
A lenyege, hogy gyorsan es forron kell kesziteni.
Termeszetesen nyers zoldsegeket is lehet hasznalni, de akkor a parolasi
idovel szamolni kell.
Masodik fogasnak onmagaban az igazi, de ha valaki akarja sima fott
rizzsel is lehet koriteni.
Akar tejfollel is nyakon lehet onteni talalaskor.
Jo etvagyat!

Monika
+ - jubileum_600 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok jubilalo Konyhasok!

Szoval nem is tudom, hogyan fogjak bele! Misi azert rendesen feladta nekunk a 
lecket! Azt hiszi, hogy itt a listan, csupa ujsagiro tartozkodik, akik csak ugy
 
megrendelesre, hipp-hopp megirnak egy jubileumi ujsagcikket.
Persze Neki, konnyu! Van meseerdoje, na meg Piroskaja, es nem utolso sorban 
varazsvesszeje. Kimegy a meseerdei buliba, odaul a Varazslo melle a „terulj-
terulj asztalkamhoz”, es csak ugy felcsatlakozik az asztallabanal az egyik 
portra, es letolti a finomabbnal-finomabb kajak receptjeit!
Nekem, az ilyen jubileumokrol, csak egy vicc jut az eszembe (eszembe jut tobb 
is, de most ezt irom le):
Az 50. hazassagi evfordulo alkalmaval a levest kanalazva megszolal a feleseg.
- Emlekszel, apukam, mi volt 50 evvel ezelott? Ha ragondolok, olyan 
melegseget erzek a szivem korul. 
- Persze, mert belelog a melled a levesbe - valaszol a ferj.

Na de forditsuk komolyra a szot! Itt van egy megtortent eset, meg a hetvenes 
evek kozepebol. Nevet nem irok, mert meg a veven, valaki raismer:

A hetvenes evek kozepen, a Ludasnak beirt egy HP. (hulyepicsa), amit az (ha 
jol emlekszem) Onok irtak rovat lekozolt.

„Bementem Zugloban egy husboltba vasarolni, es kertem a hentestol egy kilo 
toltenivalo dagadot.
A hentes keszseges volt, es bement a raktarba, es egy szep vastag darabot 
kihozott, es megkerdezte, hogy "felszurjam-e?"
En megkertem ra, o fel is szurta, majd megkertem, hogy daralja meg!
Ezt, az amugy szimpatikus, udvarias elado, megtagadta!”

Nos mondani sem kell, hogy hetekig, az egesz Zugloi Kozert vallalat, a 
kollegan rohogott, aki egy kellemes figyelmeztetest is kapott!!! :-)))

Es akkor a temanal maradva, kovetkezzen a toltott dagado!

Vesztfaliai toltott sertesdagado 
A dagadot hegyes kessel a kozepen szetnyitjuk. Szeleteljunk fel szep almakat, 
keverjuk ossze kimagvalt aszalt szilvaval, adjunk hozza keves reszelt 
citromhejat, egy kupica rumot es keves zsemlemorzsat.
A masszaval toltsuk meg a megsozott, enyhen megborsozott dagadot, es a 
nyilasnal varrjuk ossze.
Mindket oldalan hirtelen sussuk meg, majd sutoben paroljuk lassu langon, mig 
meg nem puhul. 

Spenottal toltott dagado
Megkerjuk a hentest, hogy egy kb. 75 dekas dagadot 
toltesre szurjon fel. Tejben megaztatunk egy 
zsemlet, kinyomkodjuk, simara dolgozzuk egy csomag felolvasztott, levetol 
alaposan kinyomkodott 
mirelit spenottal, kb. otdekanyi puha vajjal vagy margarinnal, ot deka reszelt 
sajttal, egy nyers tojassal. 
Soval, torott borssal, csipetnyi reszelt szerecsendioval fuszerezzuk. A dagado 
uregebe toltjuk, kozepebe ket kemenyre fozott. meghamozott tojast nyomunk. 
(Ha hig lenne a spenotos toltelek, egyket kanalnyi zsemlemorzsaval vagy 
zabpehellyel suritjuk). A nyilast osszetuzzuk vagy osszevarrjuk, a megtoltott 
oldalast ket evokanalnyi olajon atsutjuk. Egy keves vizzel, egy gerezd 
fokhagymaval, egy fej megtisztitott voroshagymaval, meg ket szem 
borokabogyoval puhara paroljuk, de ugyis jo, ha tetejet megkenjuk egy keves 
Piros Arannyal, esetleg egy keves sorrel meglocsolhatjuk. Felidoben 
megforditjuk a hust, es a felulre kerulo oldalat ismet Piros Arannyal kenjuk, 
vagy sorrel bespricceljuk. Ha megpuhult a pecsenye, a sutoben ropogos 
pirosra sutjuk. 
-- 
                                Üdv.: Szászika
                            A kötekedő hentes!
A kövérek rövidebb életűek ugyan, de hosszabban esznek.
          http://www.yourwebhome.com/szaszika

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS