Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 2147
Copyright (C) HIX
2006-07-16
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: rantas (mind)  61 sor     (cikkei)

+ - Re: rantas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

> Emilia, orommel latom, hogy ujra itt vagy. :-)
> Elore mondom, hogy nem flame-et kivanok inditani, de muszaj elmondanom.
> :-))))

:-) Legfeljebb van valami elet a listan :-) En is nagyon orulok, hogy itt
vagy.

> Persze, nincs is vita abban, hogy a legtobb zoldsegfele finomabb, ha a
> sajat izet erezzuk. En egy kicsit akkor vagyok szkeptikus, mikor azt
> hangoztatjak, hogy "jujjjjj, a csunya egeszsegtelen rantas", bezzeg az
> olasz, francia konyha...

Jujjjj.... :-)))) Nem is ezert irtam. En is hasznalok rantast es a sok
"jotanacs", "csakis ilyen az egeszseges koszt" stb. kozott meg jobban
ragaszkodok a valtozatos, mindenfele, semmibol se tul sokat jellegu
koszthoz. Es a klf. ideologiara en is nagyon szkeptikusan reagalok, csak
semmi egyoldalusag :-) Megsugom, pl. szalonnat kulonos elvezettel eszek,
csak epp ritkan, nem sokat ;-)

> Nos, nezzunk csak szet. Sok orszag konyhajaban ott vannak a kulonbozo
> (nagyon finom) csoben sutott, gratinirozott zoldsegek. Nezzuk, mi van
> ezekben: termeszetesen a zoldseg, aztan joooo sok besamel, es a tetejen
> sajt. Mibol is van a besamel? Vajon megfuttatott lisztbol es tejbol.

Igen bizony, en is gyakran keszitem igy, igaz, sokszor kevesebb liszttel
mint eloirva. Maskor meg csak tejfel + tojas (+ liszt) (+ sajt) keverekkel
ontom le, ez attol is fugg, mennyire van idom/turelmem. Esetleg tejfel
+passzirozott paradicsom +sajt is lehet, ha gyorsan kell menjen, akkor
csak tejfel +sajt es kicsit megpiritani a tetejet.

Egyebkent errefele a rantas kezd visszajonni a "finomabb" konyhaban is,
csak kevesebbet tesznek az etelbe mint regen. Ezenkivul sokat hasznaljak
(en magam is) a vajjal osszegyurt lisztet 1:1 aranyban, mert ha abbol tesz
az ember az etelbe, nem csomosodik meg. Lehet forro etelbe is belekeverni.

> Hozzateszem, en is jobban szeretem a grillezett, parolt zoldsegeket, de
> bizony van ugy, hogy nosztalgiabol megkivanok egy retro :-)))))
> zoldborso-,
> kelkaposzta- vagy zoldbabfozeleket. Jol izesitve szerintem nagyon finom,
> es
> nem kene elatkozni. Tudom, szoktak meg emlegetni, hogy a tulzott
> lisztpiritas kozben mindenfele karos anyag keletkezik. Errol nincs
> informaciom, mert en nem is ismerem a barna rantast. Epp csak elkeverem
> a
> lisztet az olajban/vajban, es mar mehet is a zoldseghez.

Amikor idejottem (1982) nem nagyon erdekeltek a karos anyagok, akkoriban
meg joforman szo sem esett ilyesmirol. Egyszeruen csak kiprobaltam nehany
liszt nelkuli receptet, foleg miutan vegre rajottem, hol kell venni a
zoldseget (nem a bagyadtat a szupermarketben), es jobban izlett. Nomeg itt
volt vegre vaj eleg, nem 10 dkg egy honapra mint RO-ban, aztan jott az
ismeretseg az olivaolajjal, ez is hozzajarult. Lehet, odahaza tul sok
liszt volt benne, nomeg regebben az annakidejen nem eppen a finomsagarol
hires nemet konyha nagyon sok jo vastag rantast hasznalt.

Es persze hogy neha fozok hazai kelkaposztafozeleket is :-)

Udv
Emilia, Stuttgart

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS