Sziasztok!
> Emilia, orommel latom, hogy ujra itt vagy. :-)
> Elore mondom, hogy nem flame-et kivanok inditani, de muszaj elmondanom.
> :-))))
:-) Legfeljebb van valami elet a listan :-) En is nagyon orulok, hogy itt
vagy.
> Persze, nincs is vita abban, hogy a legtobb zoldsegfele finomabb, ha a
> sajat izet erezzuk. En egy kicsit akkor vagyok szkeptikus, mikor azt
> hangoztatjak, hogy "jujjjjj, a csunya egeszsegtelen rantas", bezzeg az
> olasz, francia konyha...
Jujjjj.... :-)))) Nem is ezert irtam. En is hasznalok rantast es a sok
"jotanacs", "csakis ilyen az egeszseges koszt" stb. kozott meg jobban
ragaszkodok a valtozatos, mindenfele, semmibol se tul sokat jellegu
koszthoz. Es a klf. ideologiara en is nagyon szkeptikusan reagalok, csak
semmi egyoldalusag :-) Megsugom, pl. szalonnat kulonos elvezettel eszek,
csak epp ritkan, nem sokat ;-)
> Nos, nezzunk csak szet. Sok orszag konyhajaban ott vannak a kulonbozo
> (nagyon finom) csoben sutott, gratinirozott zoldsegek. Nezzuk, mi van
> ezekben: termeszetesen a zoldseg, aztan joooo sok besamel, es a tetejen
> sajt. Mibol is van a besamel? Vajon megfuttatott lisztbol es tejbol.
Igen bizony, en is gyakran keszitem igy, igaz, sokszor kevesebb liszttel
mint eloirva. Maskor meg csak tejfel + tojas (+ liszt) (+ sajt) keverekkel
ontom le, ez attol is fugg, mennyire van idom/turelmem. Esetleg tejfel
+passzirozott paradicsom +sajt is lehet, ha gyorsan kell menjen, akkor
csak tejfel +sajt es kicsit megpiritani a tetejet.
Egyebkent errefele a rantas kezd visszajonni a "finomabb" konyhaban is,
csak kevesebbet tesznek az etelbe mint regen. Ezenkivul sokat hasznaljak
(en magam is) a vajjal osszegyurt lisztet 1:1 aranyban, mert ha abbol tesz
az ember az etelbe, nem csomosodik meg. Lehet forro etelbe is belekeverni.
> Hozzateszem, en is jobban szeretem a grillezett, parolt zoldsegeket, de
> bizony van ugy, hogy nosztalgiabol megkivanok egy retro :-)))))
> zoldborso-,
> kelkaposzta- vagy zoldbabfozeleket. Jol izesitve szerintem nagyon finom,
> es
> nem kene elatkozni. Tudom, szoktak meg emlegetni, hogy a tulzott
> lisztpiritas kozben mindenfele karos anyag keletkezik. Errol nincs
> informaciom, mert en nem is ismerem a barna rantast. Epp csak elkeverem
> a
> lisztet az olajban/vajban, es mar mehet is a zoldseghez.
Amikor idejottem (1982) nem nagyon erdekeltek a karos anyagok, akkoriban
meg joforman szo sem esett ilyesmirol. Egyszeruen csak kiprobaltam nehany
liszt nelkuli receptet, foleg miutan vegre rajottem, hol kell venni a
zoldseget (nem a bagyadtat a szupermarketben), es jobban izlett. Nomeg itt
volt vegre vaj eleg, nem 10 dkg egy honapra mint RO-ban, aztan jott az
ismeretseg az olivaolajjal, ez is hozzajarult. Lehet, odahaza tul sok
liszt volt benne, nomeg regebben az annakidejen nem eppen a finomsagarol
hires nemet konyha nagyon sok jo vastag rantast hasznalt.
Es persze hogy neha fozok hazai kelkaposztafozeleket is :-)
Udv
Emilia, Stuttgart
|