Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1831
Copyright (C) HIX
2004-09-02
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 maktorta (mind)  16 sor     (cikkei)
2 Re:Re: Mak-torta ? (mind)  50 sor     (cikkei)
3 re: Mak-torta (mind)  6 sor     (cikkei)
4 Re: Ma'k torta (mind)  47 sor     (cikkei)
5 Re: mak-torta (mind)  101 sor     (cikkei)

+ - maktorta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Tobben kerestetek mar a maktorta receptjet. Most elokerult a receptsalatas
fuzetbol es bemasolom.
Maktorta

Hozzavalok:
Tesztahoz: 4 tojas, 24 dkg kristalycukor, 1 cs. sutopor, 9 dkg liszt, 15 dkg
mak
A 4 tojas feherjet a cukorral kikeverjuk, hozzaadunk 8 kanal vizet, majd
egyenkent a 4 tojas sargajat, a sutoporral elkevert lisztet es a daralt
makot. Lassu tuznel sutjuk.
Hozzavalok:
Toltelekhez: 0,5 l tej, 3 kanal cukor, 1 cs. vanilia, 5 dkg vaj, 1 cs.
vanilias pudingpor.
A pudingport a hozzavalokkal ( vaj kivetelevel ) felfozzuk. Kihules utan
hozzakeverjuk a vajat, es a 3 reszre osztott tortat megtoltjuk.
Tejszinhabbal diszitjuk.
+ - Re:Re: Mak-torta ? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Kedves Hedi!  es Kedves Zsuzsa!


Itt kuldom az archivumomban talalt/tarolt, Juhasz Gertrud  receptjet,
ez mar valoszinu, hogy megnyeri a tetszeseteket, ebbol nyugodtan
csinalhattok mak-tortat is!

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: makos ( 27 sor )
> Idopont: Tue May 20 08:34:13 CEST 2003 KONYHA #1500
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Talaltam egy kavart makos suti receptet (en meg nem probaltam ki).
Ha ez igy magaban finom, akkor lehet, hogy kuglofsutoben az altalad
emlitett ad
alekokkal hasonlo izu is lesz, mint amit szeretnel.

Maklepeny:

Hozzavalok:
3 egesz tojas,
25 dkg cukor,
1/4 liter tej,
20 dkg daralt mak,
20 dkg liszt,
1 cs sutopor,
citromhej

A tojasokat a cukorral  es a tej felevel jol elkeverjuk,
hozzaadjuk a makot, a sutoporral elvegyitett lisztet,
felhigitjuk a maradek tejjel, jol megkavarjuk, zsirozott,
lisztezett tepsibe tesszuk es lassan sutjuk. Ha kihult
tetszes szerint szeleteljuk, vanilias porcukorral meghint-
juk.

Jotanacs a fenti kavart tesztak keszitesehez:
Keszitesuk, egyszeru, gyors es kevesbe koltseges.
Alapanyaguk a tej es a liszt, amit sutoporral lazitunk.
A sutoport mindig a liszt koze kell vegyiteni. Egyenle-
tes, lassu tuznel sutjuk, sutesi idejuk 30-40 perc.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


Udvozlettel:

            Irene
+ - re: Mak-torta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Van nehany maktorta receptem, ezek kozul ket kiprobaltat kuldok most.

1. 
Maktorta liszt nelkul
+ - Re: Ma'k torta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Itt van egy receptem, me'g 1998-ban kuldtem egy masik konyha listara...



Csupama'k torta.

15 dkg margarin, 8 tojas, 30 dkg daralt ma'k, 1.5 dl tej, 15 dkg liszt,
1 kiskanal sutopor, 20 dkg cukor
(nagyobb mennyisegek a fenti sorrendben: 25, 12, 50, 2.5, 25, 2 30)
csipet so, rum-aroma.
Bevonashoz: fo"zo"csokolade, vaj

Szetvalasztjuk a tojasok feherjet/sargajat.
A sargajat kikeverjuk a cukorral, margarinnal, bele a csipet sot es
par csepp rum aromat. Belekeverjuk a lisztet  es a tejet, kis adagokban,
mindig annyit egyikbol-masikbol, hogy simara tudjuk keverni.
Vegul hozzakeverjuk a ma'kot.
A tojasfeherjek kemenyre felvert habjat adjuk hozza legvegul, nagyon
ovatosan, hogy ossze ne torjon (mint a piskotatesztanal).

A masszat beontjuk eg alaposan kikent es kilisztezett formaba,
amely lehet o"zgerinc, puspokkenyer forma, vagy mas hosszukas
forma,  de ne legyen kerek vagy negyzetes, mert a kozepe suletlen marad.

Elomelegitett forro sutobe tesszuk (200-220 Celsius/400-450 Fahrenheit)
es kb haromnegyed oraig sutjuk. Egy feloraig ne nyissuk ki az
ajtot megnezni. Aztan mar lehet. Nem kell megijedni, ha kicsit lee'g
alul vagy felul - meg mindig jobb kicsit megkapargatni, mint ha
ragacsos marad belul. (Lehet ko:to"tu" probat csinalni)
Amikor kivesszuk a sutobol, kessel gyorsan korbevagjuk es - meg a
sutoformaban- fenekevel felfele leboritva hagyjuk kihulni.
Ezzel a puposra sikerult felso resze is lenyomodik - egyebkent amugy
is az lesz alul es a sima, egyenes alja lesz a teteje. (a sutoformara ilyenkor
tehetunk egy  kicsavart, vizes konyharuhat, ez segit abban, hogy a sutemeny
ne ragadjon le a forma aljan)

Forro vizfurdon csokoladet olvasztunk. Haztartasi csokolade a legjobb.
Lehet negyedresz vajat is hozzaadni, hogy puhabb legyen. Par csepp
konyak is jo bele, ha eppen van a haznal. Ha ezt szep simara kikevertuk,
gyorsan ramazoljuk a mar teljesen kihult sutemenyre. En ugy szoktam,
hogy hosszaba vegigontom, aztan spatulaval vagy kiskanal hataval
gyorsan szetkenem.
Par perc alatt ez is kihul es mehet a hutobe. Hagyjuk egy par orat
hulni, hogy a csoki erintesre mar ne ragadjon, hanem kemeny csoko-
ladekereg legyen.

Samuka - Montreal
+ - Re: mak-torta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Itt kuldok 3 mak torta receptet, vele egyut az oldalak cimet
is, hatha szuksegetek lesz meg egy-ket finomsagra. Rengeteg
recept talalhato rajtuk.

Maktorta http://czako-peter.hu

A hozzavalok:
10 db tojas, 25 dkg cukor, 1 csomag vanilias cukor, 1 db
citromhej, izles sz. szegfuszeg, izles sz. fahej, 17 dkg
daralt mak.

Elkeszitese:
10 tojas sargajat 25 dkg cukorral habosra keverjuk, adunk
hozza 1 cs. vanilias cukrot, 1 citrom reszelt hejat, keves
tort szegfuszeget, orolt fahejat, 17 dkg daralt makot, 10
tojas habjat.
Kikent, lisztezett formaban sutjuk.
Csokoladeval bevonjuk.
---

Maktorta www.konyhaweb.hu

Hozzavalok:
15 dkg vaj 
20 dkg porcukor 
0,5 citrom reszelt heja
2 cl rum 
1 keshegynyi so
6 tojassargaja
6 tojasfeherje
20 dkg mak
5 dkg liszt (nem eliras, csak ennyi kell!)
3 dkg etkezesi kemenyito (ha nincs, akkor tovabbi 3 dkg liszt)

Elkeszites:

Habosra keverjuk a vajat a cukor 1/3-aval. Hozzaadjuk a
rumot es a sot. Egyenkent alaposan belekeverjuk a tojasok
sargajat. A maradek cukorral kemeny habba verjuk a
tojasfeherjeket. A makot megdaraljuk, es gondosan
belekeverjuk a lisztet es az etkezési kemenyitot. A
tojashab 1/3-at a tojassargas vajkremhez keverjuk. A
maradekot a tetejere halmozzuk, es megszorjuk a mak-liszt
keverekkel. Kimeletesen, de alaposan simara, csomomentesre
osszedolgozzuk.
Egy 26 cm atmeroju kapcsos tortaformat, vagy egy ozgerinc
vagy kiralytorta format kivajazunk, megszorjuk keves
zsemlemorzsaval es belesimitjuk a masszat.
190 C-ra elomelegitett sutoben 45-50 percig sutjuk.
Fogpiszkalot szurunk a kozepebe, es ha mar nem ragad a
teszta, akkor kesz. 30 percig a formaban pihentetjuk,
majd racsra vagy deszkara boritjuk es kihutjuk.

Valtozatok: Keszithetjuk a tortat ugy is, hogy a tesztaba
finomra vagott cukrozott narancs vagy citromhejat, rumba
aztatott mazsolat, vagy finomra reszelt csokoladet keverunk.
Porcukorral megszorva, vagy csokolade ontettel leontve,
tejszinhabbal talaljuk.
---

Makos torta www.konyhaweb.hu

Hozzavalok:
22 dkg cukor
6 dkg vaj
2 tojas
1 csomag vanilias cukor
citromlé
15 dkg daralt mak
22 dkg liszt
1/2 csomag sutopor
6 evokanál tej
pikans lekvar (szerintem megfelel barmilyen gyumolcslekvar
is)
fel dl rum


Maz
15 dkg porcukor
8 dkg csokolade
3-4 evokanal forró viz

Elkészites:

A vajat, a cukrot ée a tojast habosra keverjuk. Hozzaadjuk a
vanilias cukrot es a daralt makot, azutan a citromlevet majd
a sutoporral elkevert lisztet. Mindezt jol kikeverjuk es
kikent, lisztezett formaban megsutjuk. Lassan, kozepes
hofokon sussuk. Ha kihult akkor a tesztat kettevagjuk,
rummal meglocsoljuk, lekvárral megkenjuk es a csokimazzal
az egeszet bevonjuk.
A porcukrot a forro vizzel es a puhitott csokoladeval jol
kikeverjuk, hogy szep sima legyen, majd a tortara ontjuk es
megszaritjuk.
---

Ha talalok meg maktorta receptet, kuldok a konyhaba.

Jo sutest mindenkinek.  Agi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS