Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 435
Copyright (C) HIX
2000-01-21
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Az elet apro oromei 2. (mind)  53 sor     (cikkei)
2 tiramisu (mind)  44 sor     (cikkei)
3 Repulo ekezetek... boccccccs (mind)  18 sor     (cikkei)
4 burek (mind)  15 sor     (cikkei)
5 fagyi (mind)  70 sor     (cikkei)
6 helyesiras, ghi (mind)  23 sor     (cikkei)

+ - Az elet apro oromei 2. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A kisfroccs

Hogy ki nyomott eloszor szodat a borba, azt nem tudom, de aldassek a neve... A 
nagyfroccs, mint neve is mutatja, nagy, elvonja figyelmet arrol, amit csinalsz.
Egy kisfroccs pedig, kellemes intermezzokent, mint egy fuvolafutam egy szimfo-
niaban, vidaman csillano percet lop eletunkbe.
Fozogetes kozben jolesik a gozok kozott egy kisfroccsel megnedvesiteni tikkadt 
ajkainkat, s utana meg nagyobb mereszseggel vaghatunk neki, soha nem probalt i-
zek palettajat elovarazsolni.
Etkezes elott, a kisfroccs jo etvagyat csinal, sovar szemekkel sohajtunk a sze-
pen teritett asztal gozolgo taljainak hivogato illatat erezven, s mig tanyerunk
ra
 kerul a haziak kedvesen kinalt remeke, egy kisfroccs kedves figyelmesseg is
lehet, a haziaszszony, a hazigazda, vagy a korelnok tiszteletere. De csak úgy, 
mondhatnam, per tangentem is jolesik.
Etkezes kozben, egy-egy kiadosabb falatot leoblitendo, vagy egy újabb fogas e-
lott, izlelobimboinkat felfrissitendo, a kisfroccs a legalkalmasabb instrumen-
tum. A maga, kisse savanykas -hiszen, hogy egyik szavamat a masikba ne oltsem, 
kisfroccsot a legjobb karcos, homoki borokbol kesziteni- mivoltaban, jol illik 
a
húsokhoz eppúgy, mint a koretekhez, a parolt es sult etelek koltemenyeihez, min
t
egy szep vers melle egy rezkarc, mely segit jobban elkepzelni a koltemenyt. A 
kisfroccs is kiemeli az izeket, markanssa, elesen megrajzoltta teszi a fuszerek
 
kontúrjait.
Es emellett remekul oltja a szomjunkat is.
Etkezes utan, meg a kave elott, feltetlen igyunk egy kisfroccsot. Ez, mint egy 
festmenyen az utolso ecsetvonas, kessze teszi az etkezes muvet, melyet az etel 
alkotoja alapozott meg, a gondosan megvalasztott, s szeretettel, hozzaertessel 
keszitett remekmuvel, jo etvagyunk, az izek szeretete, a mesteri konyhamuveszet
iranti feltetlen odaadasunk emelte az ot megilleto piedesztalra, s vegul a kis-
froccs, a vegso akkord helyezte a koszorút a csontostanyer, a kiurult talak, 
gombocca gyurt szalvetak elegedett tajkepe ala. Es a kisfroccstol kellemesen 
konnyuve valik az a bizonyos boffentes, mely sokakbol rosszallo fejcsovalast 
valt ki, pedig egyszeruen csak egy olyan etkezes utohangja, mely atlagon felul 
jolesett.
Etkezesek kozott sem megvetendo dolog egy kisfroccs. A buborekok vidam tanca, 
a torkunkat kellemesen csiklandozo ital, bizony jobb kedvre derit, kicsit kirag
ad
minket az elet taposomalmabol. Nem szabad csak úgy allva, szabad szabad kezbol
galler moge hajitani, tiszteljuk meg a bor termelojet azzal, hogy a kisfroccsho
z
leulunk. Egy szigetet ajandekoz nekunk, ahol megpihenhetunk, feledve egy percre
a foldi elet keserusegeit, orulhetunk mindannak, ami orom ert minket, s emlekez
--
hetunk azokra, akik mar nem nincsenek velunk.
Nagyapam egeszsegere!

Dunaszentgyorgy 2000-01-20
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Köszönöm a szeletet, amit áldoztál rám az idődből...
Szeretettel: Péter
+ - tiramisu (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, Konyhasok

A 305 es a 306-os konyhaban van nagyon jo tiramisu recept Julitol
es Aliztol.
En is sokat kiserleteztem vele, mind a kettobol felhasznaltam
valamit es igy is nagyon jo lett az eredmeny.
Most leirom az en variaciomat.

Tiramisu:
hozzavalok: 25 dkg "MILLI" vagy "HAJDU" natur party vajkrem.
 Ez mind a ketto kicsit sos, de igy adja ki az edesseg az
 aromajat.
3 dl tejszin (en zacskos OKEE tejszint hasznalok.
6 pupozott evokanal porcukor
25 ml diolikor, egy csepp mandula esszenciaval
40 dkg babapiskota
150 ml feketekave
kb. 1 dl rum

A lefozott kavet amikor kihult, osszekeverjuk a rummal es
megontozzuk vele a babapiskotakat, amit egy tal aljara
fektettunk.
A tejszint tegyuk 10 percre a melyhutobe, hogy jol lehuljon, de
ne faggyon meg. Utana verjuk fel jo kemenyre.
Keverjuk ossze a vajkremet a porcukorral es a felvert
tejszinhabbal, tegyuk hozza a diolikort a mandula esszenciaval.
Ha mindent osszekevetunk, akkor kostoljuk meg es ha mar nem kell
bele semmi, akkor kenjuk ra a meglocsolt babapiskotara. Szepen
simitsuk el es egy napra tegyuk a hutoszekrenybe.
Talalas elott hintsuk meg keseru kakaoporral.


Noemi kerdezett az ecetrol mint fuszerrol.

A savak megkonnyitik a tesztat, nagyon sokfele tesztahoz
hasznaljak, pl. a kremes lepenyhez, hajas tesztahoz, leveles
tesztakhoz, sot a toportyus pogacsahoz, de ahhoz en inkabb
feherbort hasznalok.
Az ecet remekul helyettesitheto citromlevel, ugyanis az valojaban
csak citromsavbol vagy almasavbol keszul es az aromaja nem olyan
intenziv mint az ecete.En fozesnel valo savanyitashoz csak
citromlevet hasznalok, mert en sem szeretem az ecetet.

Udv, Agota
+ - Repulo ekezetek... boccccccs (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>On Wed, 19Jan2000, Bacskai Pe a kovetkezot kovette el 
>az emberiseg ellen:

>> Nem fordi'tunk ele'g figyelmet az e'let apro' o:ro:meire. Pedig ezek

>Konyorgom ne! ;-) Ez a repulo ekezet csak olvashatat;anna teszi 

Szal bocsi! Egy masik listara szantam a repulo ekezetes valtozatot, ahol
eppen 
az ekezetes vs. ekkezettelen flame volt kirobbanoban. Voltak, akik a repulo 
ekezetek mellett erveltek. Most mar persze nem ervelnek mellette :-)
A repulo ekezetes verzio oda keszult, s veletlenul ide is azt kuldtem.
Hamut szortam a fejemre, maskor jobban figyelek. Van valakinel kukorica ?
:-)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Köszönöm a szeletet, amit áldoztál rám, az id?db?l.
Szeretettel: Péter
+ - burek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok

Keresem a jugoszlav gyartmanyu:-)
ott nep eledelnek szamito,burek elkeszitesi
receptjet(teszta,toltelek,otthoni elkeszitesi
modjat)a turos es a husos toltesu erdekelne
Jugoban a pekek csinaltak,es ott reggeli helyett
volt nepszeru.Nalunk is csinalta egy ket ceg,
de csak a volt BNV-ken talalkoztam vele.
Pesten csinal most ilyet valaki?
Minden megoldas erdekel:-)

Udv

Jani
+ - fagyi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [International] irta:

>Bessenek szeretnek koszonetet mondani a fagyi receptekert

Meg szeretnem kerdezni Besset, hogy a recepteket csak kiollozta, vagy ki
is probalta? Ha igen, akkor milyen lett? Mert en megprobaltam par
"fagylaltoskonyv" receptet, es utana kis hijan falhozvagtam. Majd'
minden fagylaltba belerakat citromlevet, citromhejat, oda is, ahova
egyaltalan nem valo, ahol agyonvagja az izeket. A tejszines fagylaltok
sem sikerultek. A tejszin zsirtartalma eveskor apro kis pottyokben
rafagy a femkanalra, undorito zsiros, rosszizu rucskos feluletet
kepezve. Viszont egetvero sikerem volt a tojasfeherjehabos
gyumolcsfagylaltokkal. Fantasztikus lagy, kremes, levegos, isteni. A
megfelelo izekrol a gazdagon beletett gyumolcsok gondoskodnak, csak azt
a franya citromot kell orokre elfelejteni pl. az eperfagyibol.

>kokuszfagylaltjaim hazilag torteno eloallitasara kicsit
>kiabranditottak. Nem is annyira az izuk allt tavol az almaimtol,
>sokkal inkabb az allaguk. Kifagyasztas utan ugyanis betonkemeny
>lesz a fagyi, cseppet sem kremes es ily módon nem is porciózható.

Milyen fagylaltosgep ez? Vagy elfelejtetted bedugni a 220-ba? Mert a
fagyigepek allandoan forognak, torik a fagylaltot. Ha betonkemeny, akkor
hogyan forog benne a keverolapat?

Apropo! Vettem regebben kokusztej konzervet, es csak most nyitottam ki.
Meglepodtem. Mert ital helyett suru feher margarinallagu zsiros krem
volt benne. Hat akkor roptiben porcukrot, es kokuszreszeleket adtam
hozza, maris felig keszen volt az extra olcso Raffaello. Izre
megkulonboztethetetlen az eredetitol! Hetfon megyek mandulaert, es
valahonnan kene szerezni igazan ropogos toltetlen ostyat is, olyasmit,
ami a napolyikban van. A furcsa tovabbra is az, hogy a konzerv felirata:
Taipan Coconut Milk, tartalma: Kokuszdiotej+ viz! Nos egy ilyen 425
ml-es konzervbol egy hadosztalynak elegendo prima Raffaelot lehet
csinalni. Ugyhogy fagyasztom is le a haromnegyedet.

>Felado :  [Hungary] irta:

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Karacsonyra megleptem a nejemet ;) egy VOK edennyel. Vettem hozza egy
kinai
szakacskonyvet is, de a legtobb dologhoz(hogy, hogynem) mindenf;le kinai

kutyu(kutya?) kell. Hogyan oldjatok meg a dolgot, mivel helyettesititek
illetve tudtok-e magyaritott recepteket bele?
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

>Nem olyan nagy gond ez. Igazabol csak a szojaszosz a nelkulozhetetlen,
>azt meg minden jobb elelmiszerbolt forgalmaz (ha teheted, en inkabb a
>tavolkeleti szojaszoszt ajanlanam, pl. Kikkoman, es nem a Heinzet).
>Gyomber megintcsak minden boltban van. Fontos meg a fokhagyma,
ujhagyma,
>az meg egyik sem kinai specialitas. Ha ez megvan, a tobbi mar nem gond.

>bambuszrugyet konzervben lehet kapni, de ha nincsen, elhagyhato.
Kemenyito
>is van a boltban. Mas most nem jut az eszembe. Vizigesztenye,
babpaszta,
>rizsteszta, szezamolaj tavolkeleti boltokban kaphato, de ha nincsen,
>attol nagyon jokat tudsz meg fozni.

Irjuk meg inkabb a newbienek, hogy a Vamhaz koruti nagycsarnok
foldszintjen van egy szep nagy kinai bolt. Amit ott nem lehet megkapni,
az valoban kulonlegesseg.
Prima gombas szojaszosz kaphato a Corakban, erdemesebb a hetdeciset
venni, alig dragabb a ketdecisnal. Bambuszrugy imho nelkulozhetetlen es
helyettesithetetlen, [mivel helyettesitheto a porkoltben a hagyma?] a
vamhaz koruton 3 kilos konzervben fajlagosan olcson lehet kapni, de
lehet, hogy ott a 425-os konzerv is felearon van a kozertekhez kepest.
Udv, Peter.
+ - helyesiras, ghi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udvozlok minden KONYHAbaratot!

Eloszor is elnezest kerek a januar 14-en megjelent, szerintem is botranyos
helyesirasu levelemert. Az okara van magyarazatom: egy tulkoros
terminalnal voltam kenytelen megirni, ami a kereteket nem igazan kepes
kezelni, masreszt pedig nehany billentyu be is volt ragadva (vagy
pontosabban nehany nem volt beragadva, hanem kontakthibas volt).
Harmadreszt nagyon siettem, igy a szokasos atolvasas is elmaradt, es
enelkul kudtem el. Ebbol tanulva legkozelebb, ha ilyen keves lesz az idom,
akkor inkabb a temat leirom egy papirra, es kesobb kuldom be, mikor tobb
az idom. Talan elkelne itt is egy moderator, aki a helyesirasra is ugyel.

 Az urugy, amiert most irok: hogyan kell kiejteni a ghi-t? 
Tudom, ez sem kapcsolodik tul szorosan a konyhamuveszethez, de hasonlo
temak mar mentek itt is.

Koszi:

--
  NGabor

e-mail:         #Linux forever! (SuSE 6.1 2.2.12)
***Jégvirágos ablakot már láttam. Megfagyott pingvint még nem...***

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS