Pusszantas a Holgyeknek, sziasztok Fiuk!
HETI ETREND
VASARNAP: Gombaleves (a csirkemell csontjaval, borevel), ujburgonyas
csirkemell kapros
paradicsomsalataval, habos malnatorta
HETFO: Zoldborsoleves, toltott tojas fejessalataval, tejfolos gyumolcs
KEDD: Husgombocleves, csusztatott
palacsinta
SZERDA: Kovaszos uborkaleves, vetrece finomfozelekkel, keszen vett epres
turohab
CSUTORTOK: Tarhonyaleves, gombas toltott tok, cseresznye
PENTEK: Egresleves, szerb rizses hus
uborkasalataval, vaniliahab
SZOMBAT: Kaporleves, gongyolt zoldbab, meggyes piskota.
RECEPTEK
Gombas toltott tok. (5700 J/1360 kal): Ket evokanal olajon, fedo alatt
megpiritunk ket szal aprora vagott
ujhagymat, meghintjuk egy csapott kiskanalnyi pirospaprikaval,
beleteszunk 1-1
zoldpaprikat meg
paradicsomot, es ket deci vizzel felengedve fel oraig paroljuk. Ha a
leve
kozben elparolog, egy keves vizzel
potoljuk. Vegul zsirjara sutjuk, es 35 deka, kockara vagott gombat
beleteve,
megsozva addig paroljuk, amig
sajat levet el nem fotte. A tuzrol leveve, kozekeverunk ket pupos
evokanal
zabpelyhet, egy pupos evokanal
tejfolt, harom, kockakra vagott kemeny tojast meg egy nyers tojast, s ha
kell,
utanasozzuk. Kozben ket kicsi,
toltenivalo tokot meghamozunk, hosszaban kettevagjuk, kimagozzuk, es
ecetes
vizben ot percig fozzuk, majd
alaposan lecsepegtetjuk. Uregukkel felfele kiolajozott tuzallo talra
fektetjuk
a fel tokoket, es puposan belerakjuk
a tolteleket. Az egeszet leontjuk a maradek tejfol es tojassarga
keverekevel
(osszesen ket deci kell hozza), es a
sutoben megsutjuk.
Gongyolt zoldbab (5860 J/1400 kal): Sos vizben puhara fozunk 50 deka
megtisztitott zoldbabot, majd lecsurgatjuk.Nyolc kotegbe osztjuk, a
szalakat
osszefogjuk, es mindegyik koteget 1-1 gepsonkaszeletbe gongyoljuk.
Kivajazott
tuzallo talra egymas melle fektetjuk. Negy deka vajbol egy pupos
evokanal
liszttel vilagos rantast keszitunk, egy keves zoldbab fozolevel
felengedjuk,
suru martassa forraljuk, majd a tuzrol leveve. kozekeverunk ket deci
tejfolt
meg egy nagy csokor finomra vagott
petrezselymet. A zoldbabra ontjuk es tetejet ot deka reszelt sajttal
meghintjuk. Lehet martas nelkul is kesziteni,
akkor a gongyolegekre hajszalvekony sajtszeleteket fektetunk, egy keves
vajat
ramorzsolunk. A forro sutoben
megsutjuk, de nem piritjuk meg.
Ujburgonyas csirkemell (10 330 J/2460ka1): Leborozunk, kicsontozunk negy
kicsi
csirkemellet, es a husdarabokat kiverve, ot deka vajon atsutjuk,
kivesszuk. A
vajjal, amiben sult, kikenunk egy mely tuzallo talat, es beleteritunk
egy kilo
megtisztitott ujburgonyat. Ha aproszemu a krumpli, akkor egeszben, ha
nagyobb,
akkor felbe, illetve negy darabba vagva ontjuk a talba. Megsozzuk,
osszekeverjuk, es tetejere fektetve a husszeleteket, meg egy keves vajat
morzsolunk a tetejere. A talat, alufoliaval lefedjuk, es a forro sutoben
kb.
30 percig sutjuk.
Talalas elott a tetejet osszevagdalt petrezselyemmel hintjuk meg.
Habos malnatorta (8050 J/1920 kal): Osszegyurunk 20 deka finomlisztet
nyolc
deka Rama margarinnal, ket tojas sargajaval, egy fel citrom reszelt
hejaval,
csipet soval, egy csapott evokanal porcukorral meg annyi hideg vizzel,
hogy
rugalmas tesztat kapjunk. Egy oraig huvos helyen pihentetjuk, majd
vekony
kerek lappa nyujtjuk, es ugy belelunk ki vele egy nagy tortaformat, hogy
magas
pereme is legyen. Villaval megszurkaljuk a tesztat, es a sutoben
vilagossargara sutjuk. Ezutan a belsejet malnalekvarral megkenjuk, 50
deka
friss malnaval kirakjuk, es tetejere simitjuk a tojasok kemeny habba
vert
feherjet, amelyet egy evokanal kristalycukorral izesitettunk. A sutobe
visszatoljuk a tortat, de a langot majdnem teljesen lecsavarjuk, hogy a
hab a tetejen inkabb szaradjon, mint suljon. Akkor jo, ha szep
rozsaszinu a
teteje. A megsult tortat az elzart suto nyitott ajtajaban hagyjuk
kihulni,
nehogy "megfazzon", es a hab osszeessen. Vegul a tortakarimat lehuzzuk
rola,
es a tortalappal egyutt csusztatjuk talra.
E HETI SALATANK
Kapros paradicsomsalata (2900 J 690 kal):
Felszeletelunk 50 deka paradicsomot (akinek kenyes a gyomra, a hejat is
lehuzhatja elozoleg), es talba tesszuk. Simara
keverunk egy evokanal borecetet csipetnyi soval meg cukorral, ot
evokanalnyi
olajjal, egy mokkaskanalnyi mustarral meg egy nagy csokor finomra vagott
kaporral. A paradicsomra ontjuk, es legalabb ket orat allni hagyjuk
talalas
elott, hogy az izek osszeerjenek.
F. N. A.
--
Üdv.: Szászika*
A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
http://www.extra.hu/szaszika
|
Sziasztok Konyhasok!
Kedves Martha!
Bocs, hogy nem voltam elegge figyelmes a Fold masik
reszen lakokra, pedig ugyancsak sokan vannak. :-))
Mea culpa, mea culpa!
>Felado : [United States]
>Temakor: Re: Zsoka salata receptje ( 23 sor )
>Mennyi az az "adag" majonez? Fel deci vagy ketto? Nalunk egy literes
>uvegben arusitjak...
En, sajat magam keszitesu majonezt szoktam hasznalni, 2 db tojasbol,
stb. ez kb 2 dl.
>Amerikaban nincs egy "fej" zeller - itt csak azt a (zold) reszt aruljak,
>ami a fold folott nott!
Szerintem a zeller zoldjet is jol felhasznalhatod izesitesre, hiszen
nagyon jo aromaja van, nyilvan nem szabad belole tul sokat venni,
mert akkor tulsagosan dominalni fog. En akkor tobb sargarepat
hasznalnek, hogy a mennyiseg meg legyen, esetleg feherrepa is jo.
(Ha szeretitek ;-).)
>Hany szalbol all egy "csomo" ujhagyma?
Regi mertekegysegeink maradvanyakent egy csomag retek, hagyma,
stb. fel tucat szokott lenni, azaz 6 db.
Szervusztok! Zsoka
|