Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 484
Copyright (C) HIX
2000-03-10
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 nemcsak ujkrumplibol... (mind)  22 sor     (cikkei)
2 tzatziki (mind)  9 sor     (cikkei)
3 Re: Ujkrumpli (mind)  41 sor     (cikkei)
4 mennyisegek (mind)  16 sor     (cikkei)
5 Re: toltott paradicsom gorog modra (mind)  10 sor     (cikkei)
6 heti_3 (mind)  121 sor     (cikkei)
7 Re: salata recept (mind)  29 sor     (cikkei)

+ - nemcsak ujkrumplibol... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Kovary Peter irta:
>Vegre egy masik csodabogar, aki hejastul szereti az ujkrumlit!!!
>:-)))))))

Csatlakozom! :-))

Pl. a Fehervari uti piacon (Zsoka, figyelsz? :-) ) meg ilyenkor is arulnak
az ostermelok apro krumplit, raadasul olcsobb, mint a normal meretu. 
Megmosom, kettevagom, a vagott feluket sozom + fuszerezem (rozmaring a
legfinomabb). Tepsibe rakom:  vagott feluk ala pici bacon szeletkeket
rakok, a tetejukre  fogvajoval tuzok szinten bacon darabkakat. Igy hejastul
be a sutobe, es 30-40 perc alatt nagyon finomra sul. Annyira vekony a heja,
hogy nyugodtan meg lehet enni. Es _igazi_ krumpli ize van, hisz nem fo ki
belole. 

Most egy hetre kivonom magam a forgalombol, elmegyunk sielni. Utana ujult
erovel jovok! :-)))

sziasztok,
Zita
+ - tzatziki (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Tegnap voltunk a Jorgosz nevu gorog etteremben. (Agni, figyelsz? ;-) )
A tzatziki melle zarojelben az volt irva, hogy "fokhagymas uborkas joghurt".

Erdekes, en azt hittem, hogy fokhagymas joghurtos uborka....
:-)))))))))) 

Zita
+ - Re: Ujkrumpli (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> =======================================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: ujkrumpli ( 20 sor )
> Idopont: Thu Mar  9 12:47:34 EST 2000 KONYHA #483
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Szaszika irta:
>
> >Ropogos ujburgonya
> >Egy kilo apro szemu ujburgonyat tobb. valtott hideg vizben alaposan
> >megmosunk. de a hejat nem kaparjuk le. megforrositunk egy vastag falu
> >labasban harom evokanal olajat, es a burgonyat beleteve. fedo alatt
> elenk
> >tuzon sutjuk. de nem kevergetjuk, hanem csak razogatjuk az edenyt.
> nehogy
> >a burgonyaszemek osszetorjenek. Ha a burgonya megpuhult. a fedot
> leveve,
> >ropogos barnara piritjuk. Kozvetlenul talalas elott szabad csak
> megsozni!
>
> Vegre egy masik csodabogar, aki hejastul szereti az ujkrumlit!!!
> :-)))))))
> En meg a nem egeszen apro ujkrumplinak is rajtahagyom a hejat kb, fele
> harmada reszben.
>
> Udv, Peter.
>

Egynemely zoldséges joforman fizet erte - tavaly is 5 ft-ot kertek kilojaert - 
ha
kivadasszuk a ladabol a mogyoronyi szemeket. Nem is koretnek szoktuk, kulon
csemege...

Mas: voltak itt regi receptek es nem talalom - nem emlekszik valaki a "mikor"-r
a?

Udv:
Edit (Gyor)

PS: Misi, kedves, minden jot az onokának (a nagypapanak is, de ilyenkor elso a
gyerek:)))!
+ - mennyisegek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Maggie!

Elnezest, ha keretlenul beleszolok egy bezselgetesbe, de gondoltam 
megosztom veled sajat tapasztalataimat a mennyisegekrol.

Szerintem a mennyisegket nem lehet es nem is kell olyan nagyon pontosan 
megallapitani. Kostolgatni kell es kialakul az ize. Nem hiszem pl., hogy 
igy el lehet egy etelt rontani, hogy tul sok ujhagyma kerult bele. A 
majonezt mar en is szemre adom hozza, de azelott tubusost vettem. Nalam 75 
g (kis tubus) volt egy fel adag. Zellernel szerintem Zsoka a fold alatti 
reszre gondolt, de valoszinuleg zeller levellel is el lehet erni ugyanazt 
az izhatast.

Udvozlettel

Vilmos
+ - Re: toltott paradicsom gorog modra (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>=======================================================
>Felado :  [International]
>TÖLTÖTT PARADICSOM GÖRÖG MÓDRA
Nagyon szepen koszonom! :)

Szivesen olvasnek/keszitenek meg gorog eteleket, ha van idod es energiad, 
legyszi irj meg! Ugy altalaban tetszett a gorog konyha, de az kulonosen, 
hogy igen batran bannak a fokhagymaval :)

Topy
+ - heti_3 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Pusszantas a Holgyeknek, sziasztok Fiuk!

HETI ETREND
VASARNAP: Gombaleves (a csirkemell csontjaval, borevel), ujburgonyas
csirkemell kapros 
paradicsomsalataval, habos malnatorta
HETFO: Zoldborsoleves, toltott tojas fejessalataval, tejfolos gyumolcs 
KEDD: Husgombocleves, csusztatott 
palacsinta
SZERDA: Kovaszos uborkaleves, vetrece finomfozelekkel, keszen vett epres
turohab
CSUTORTOK: Tarhonyaleves, gombas toltott tok, cseresznye 
PENTEK: Egresleves, szerb rizses hus 
uborkasalataval, vaniliahab 
SZOMBAT: Kaporleves, gongyolt zoldbab, meggyes piskota.

RECEPTEK

Gombas toltott tok. (5700 J/1360 kal): Ket evokanal olajon, fedo alatt
megpiritunk ket szal aprora vagott 
ujhagymat, meghintjuk egy csapott kiskanalnyi pirospaprikaval,
beleteszunk 1-1
zoldpaprikat meg 
paradicsomot, es ket deci vizzel felengedve fel oraig paroljuk. Ha a
leve
kozben elparolog, egy keves vizzel 
potoljuk. Vegul zsirjara sutjuk, es 35 deka, kockara vagott gombat
beleteve,
megsozva addig paroljuk, amig 
sajat levet el nem fotte. A tuzrol leveve, kozekeverunk ket pupos
evokanal
zabpelyhet, egy pupos evokanal 
tejfolt, harom, kockakra vagott kemeny tojast meg egy nyers tojast, s ha
kell,
utanasozzuk. Kozben ket kicsi, 
toltenivalo tokot meghamozunk, hosszaban kettevagjuk, kimagozzuk, es
ecetes
vizben ot percig fozzuk, majd 
alaposan lecsepegtetjuk. Uregukkel felfele kiolajozott tuzallo talra
fektetjuk
a fel tokoket, es puposan belerakjuk 
a tolteleket. Az egeszet leontjuk a maradek tejfol es tojassarga
keverekevel
(osszesen ket deci kell hozza), es a 
sutoben megsutjuk.

Gongyolt zoldbab (5860 J/1400 kal): Sos vizben puhara fozunk 50 deka
megtisztitott zoldbabot, majd lecsurgatjuk.Nyolc kotegbe osztjuk, a
szalakat
osszefogjuk, es mindegyik koteget 1-1 gepsonkaszeletbe gongyoljuk.
Kivajazott
tuzallo talra egymas melle fektetjuk. Negy deka vajbol egy pupos
evokanal
liszttel vilagos rantast keszitunk, egy keves zoldbab fozolevel
felengedjuk,
suru martassa forraljuk, majd a tuzrol leveve. kozekeverunk ket deci
tejfolt
meg egy nagy csokor finomra vagott
petrezselymet. A zoldbabra ontjuk es tetejet ot deka reszelt sajttal
meghintjuk. Lehet martas nelkul is kesziteni,
akkor a gongyolegekre hajszalvekony sajtszeleteket fektetunk, egy keves
vajat
ramorzsolunk. A forro sutoben
megsutjuk, de nem piritjuk meg.

Ujburgonyas csirkemell (10 330 J/2460ka1): Leborozunk, kicsontozunk negy
kicsi
csirkemellet, es a husdarabokat kiverve, ot deka vajon atsutjuk,
kivesszuk. A
vajjal, amiben sult, kikenunk egy mely tuzallo talat, es beleteritunk
egy kilo
megtisztitott ujburgonyat. Ha aproszemu a krumpli, akkor egeszben, ha
nagyobb,
akkor felbe, illetve negy darabba vagva ontjuk a talba. Megsozzuk,
osszekeverjuk, es tetejere fektetve a husszeleteket, meg egy keves vajat
morzsolunk a tetejere. A talat, alufoliaval lefedjuk, es a forro sutoben
kb.
30 percig sutjuk. 
Talalas elott a tetejet osszevagdalt petrezselyemmel hintjuk meg.

Habos malnatorta (8050 J/1920 kal): Osszegyurunk 20 deka finomlisztet
nyolc
deka Rama margarinnal, ket tojas sargajaval, egy fel citrom reszelt
hejaval,
csipet soval, egy csapott evokanal porcukorral meg annyi hideg vizzel,
hogy
rugalmas tesztat kapjunk. Egy oraig huvos helyen pihentetjuk, majd
vekony
kerek lappa nyujtjuk, es ugy belelunk ki vele egy nagy tortaformat, hogy
magas
pereme is legyen. Villaval megszurkaljuk a tesztat, es a sutoben
vilagossargara sutjuk. Ezutan a belsejet malnalekvarral megkenjuk, 50
deka
friss malnaval kirakjuk, es tetejere simitjuk a tojasok kemeny habba
vert
feherjet, amelyet egy evokanal kristalycukorral izesitettunk. A sutobe
visszatoljuk a tortat, de a langot majdnem teljesen lecsavarjuk, hogy a
hab a tetejen inkabb szaradjon, mint suljon. Akkor jo, ha szep
rozsaszinu a
teteje. A megsult tortat az elzart suto nyitott ajtajaban hagyjuk
kihulni,
nehogy "megfazzon", es a hab osszeessen. Vegul a tortakarimat lehuzzuk
rola,
es a tortalappal egyutt csusztatjuk talra.

E HETI SALATANK
 Kapros paradicsomsalata (2900 J 690 kal):
 Felszeletelunk 50 deka paradicsomot (akinek kenyes a gyomra, a hejat is
lehuzhatja elozoleg), es talba tesszuk. Simara
keverunk egy evokanal borecetet csipetnyi soval meg cukorral, ot
evokanalnyi
olajjal, egy mokkaskanalnyi mustarral meg egy nagy csokor finomra vagott
kaporral. A paradicsomra ontjuk, es legalabb ket orat allni hagyjuk
talalas
elott, hogy az izek osszeerjenek.
F. N. A.
-- 
                              Üdv.: Szászika*
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
                  http://www.extra.hu/szaszika
+ - Re: salata recept (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!
Kedves Martha!
Bocs, hogy nem voltam elegge figyelmes a Fold masik
reszen lakokra, pedig ugyancsak sokan vannak. :-))
Mea culpa, mea culpa!
>Felado :  [United States]
>Temakor: Re: Zsoka salata receptje ( 23 sor )
>Mennyi az az "adag" majonez?  Fel deci vagy ketto?  Nalunk egy literes
>uvegben arusitjak...


En, sajat magam keszitesu majonezt szoktam hasznalni, 2 db tojasbol,
stb. ez kb 2 dl.

>Amerikaban nincs egy "fej" zeller - itt csak azt a (zold) reszt aruljak,
>ami a fold folott nott!

Szerintem a zeller zoldjet is jol felhasznalhatod izesitesre, hiszen
nagyon jo aromaja van, nyilvan nem szabad belole tul sokat venni,
mert akkor tulsagosan dominalni fog. En akkor tobb sargarepat
hasznalnek, hogy a mennyiseg meg legyen, esetleg feherrepa is jo.
(Ha szeretitek ;-).)

>Hany szalbol all egy "csomo" ujhagyma?

Regi mertekegysegeink maradvanyakent egy csomag retek, hagyma,
stb. fel tucat szokott lenni, azaz 6 db.

Szervusztok! Zsoka

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS