Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 728
Copyright (C) HIX
2000-11-29
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: Narancshej (mind)  19 sor     (cikkei)
2 Re: bryndza (mind)  37 sor     (cikkei)
3 fozes alkohollal (mind)  18 sor     (cikkei)
4 Re : Narancsudito (mind)  20 sor     (cikkei)
5 Ven tyuk :) (mind)  22 sor     (cikkei)
6 Palacsintasutes lepesrol-lepesre (mind)  54 sor     (cikkei)
7 diabetikus edesseg (mind)  22 sor     (cikkei)

+ - Re: Narancshej (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

A narancsbacsi ajanlotta:

> Le szeretnem irni, hogy a narancs hajat, amit legtobbszor eldobnank,
hogy
> lehet felhasznalni, uditot, vagy cukorkat kesziteni.

Hozzafuznem, hogy mindezt csakis bio vagy kifejezetten fogyasztasra
alkalmas narancshejbol keszitsunk! A normal narancs/citromnak
viasz-bevonatja van +valami methyl/nafta-mittomenmilyen ize', ami emberi
fogyasztasra kifejezetten nem alkalmas, nagy mennyisegben karos. Ezt
rendszerint a ha'lon levo cetlin is feltuntetik vagy az arcedulan - azaz
errefele ez igy van. MO-n is igy kellene legyen. Azt a citromot, aminek
a hejat lehet enni, mint "kezeletlent" aruljak, ez rendszerint nem
ha'loban hanem darabonkent kaphato.

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Re: bryndza (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Tomi irta:

> Erdekes tema lehet ez nyelveszeknek, mivelhogy a "gomolya"
> egyertelmuen szlav (szlovak?) eredetre vall, kupacot vagy dombocskat
> jelenthet eredetiben. Viszont a "bryndza" szo romaniabol szarmazott a
> szlovakiai hegyvidekre, de ezzel a szoval en a kaukazusi karacsajoknal
> is talalkoztam, ahol siman sajtot jelent. De most hagyjuk ezt.

Romanul pedig siman turot jelent, pontosan "bri^nza". Es az a juhturo,
amit mi hasznaltunk annak idejen a korozotthez es a puliszkahoz is,
"brinza de burduf" nevre hallgatott. Jo kover, tormelekes juhturo volt,
amit valamilyen gyomorhalyogban (burduf) erleltek es arultak. Hajjaj,
itt NO-ban fel nem lelheto... :-(

> No akkor amit en Gyorben lattam az mas lesz. Az sarga "mubelbe" volt
> csomagolva.

Ahha. Fe'lo", sapadt utanzat...

Jut eszembe, valaki kerte  turos puliszka receptjet tolem, azaz nem
talalta az archivumban. Sorry, azota en is lattam hogy az archivum nem
muxik, igy ideirom megegyszer:

----------
Kivajazott tuzallo edenybe beletesszuk a megfott puliszka felet, ra egy
reteg elmorzsolt feta turot (Telemea), erre piritott szalonnadarabkak
jonnek. Ra a puliszka masik fele, a tetejere ujra szalonna a zsirjaval
es tejfol. A sutoben osszerottyantani, amig a teteje szepen kezd
pirulni, talalaskor feltetlenul tejfol jon ra. Ez nagyon finom dolog.
Eredetileg liptoi turoval keszitettuk (gomolya) - pontosabban a roman
burduf turoval (=juhturo) - az volt az igazi. De hol van ilyesmi
NO-ban... <sohaj>

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - fozes alkohollal (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> ==========================================
Azt szeretnem megtudni, az alkohollal keszult etelekben
megmarad-e az alkoholtartalom a fozes-suzes utan is?
Olyan sok jofele etel, suti van, amibe kell, en pedig nem merek
ilyesmiket csinalni, leven a csaladban egy zsenge koru egyed is.
Van, aki szerint az alkohol lebomlik a felhasznalas soran, en
teljesen suger vagyok a temaban, szerintetek hogy van ez?
> ==========================================
Kedves keeano !

Mar lattam hogy valaszoltak en meg hozatennem hogy
az alkohol egy kicsit oszehuzza vagy bekemenyiti....
 (nemtudom helyes kifejezest hasnaltam e) a hust
De a lenyeg ha egy kesz mar folt kajat nyakonontesz valami szeszel
akor aszt elotte egy kicsit tul kel fozni.
Husos etelekrol van szo.

Udv.  Dr. Willy
+ - Re : Narancsudito (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A HIX KONYHA #725 -irtad
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Sziasztok!
Le szeretnem irni, hogy a narancs hajat, amit legtobbszor eldobnank, hogy
lehet felhasznalni, uditot, vagy cukorkat kesziteni.....
> ---------------------------------------------------
Kedves narancsbacsi.

Azzal is szamolni kel hogy nemelyik narancsoknak a heljukat
vegyileg kezelik vagyis permetes es ebbol lesz e permetudito.
Ami talan nem is olyan egeszseges.
Aszt is jo tudni hogy ha mar egyszer permetezik akor ezek a permetek
Viaszkos alapuak es reszben vedik a gyumolcsot a kiszaradastol.
Vizzel nemlehet lemosni !
Ha valami mediterran orszagban elsz es a farol szeded akor O.K.
De akor egy kicsit iridyellek :-)) mert itt slovakia legdelibb reszen mar
tel van
es en utalom a telet meg a hideget.

Udv.  Dr. Willy
+ - Ven tyuk :) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

A  debreceni  Tescoban  hihetetlenul olcson kinaljak a bontott tyukot.
Vettem is egyet ma hazafele jovet.

Amint utobb kiderult szegeny szarnyas vegelgyengulesben mulhatott ki -
ezert hat az a feltuno olcsosag -, ugyanis mar 4 oras sutes utan eheto
allapotba  kerult...  (a  2.  ora  vegen gondolkodoba estem, hogy most
sutok, vagy vulkanizalok)

Jo   lett,   bar  az  en  izlesemnek  kicsit  szaraz.  Nagy  reszebol
valoszinuleg   szendvics,   tejszines,   vagy  paradicsomos  szoszban
teszaontet, esetleg kenyerkenocs lesz.

Akinek van otlete, az gyorsan irja+, mert 2-3 nap alatt elfogy.

Ugy lattam, vettek rendesen... ;) Hiaba, lexebb orom...
  

-- 
Udvozlettel:
   KASI                          mailto:
+ - Palacsintasutes lepesrol-lepesre (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Szasz Attilanak  [International])gratulalok a
sikeres suteshez, ostehetseg lehet. Nkem sokara sikerult csak jo palacsintat
sutni, mikor elkezdtem tanulni (Sokaig ezert a teflonsutot hasznaltam).

Most talaltam egy palancsitasutessel kapcsolatosan egy jo osszeallitast,
elkuldom, hatha az Attilanak, illetve kezdo palacsintasutoknek segitseget
jelent.

Sziasztok! Bobe


Palacsinta lepesrol-lepesre
Tobb olvasonk regi kivansaganak teszunk  eleget, amikor beavatjuk oket a
palacsintasutes legelemibb szabalyaiba. Menjunk lepesrol lepesre.
Hozzavalok (15 darabhoz): 20 dkg liszt  (a fele finom-, a masik fele
retesliszt), 2 tojas, 3 dl tej, 1,5 dl szodaviz, 3-4 evokanal  olaj,
csipetnyi so; a suteshez olaj. Elkeszitesi ido: 30 perc (a teszta
pihentetese nelkul).
1. A ketfele lisztet mely talba szorjuk, a  tojasokat beleutjuk, megsozzuk,
majd a tej  felevel habverovel jo simara keverjuk. A  maradek tejet csak
ezutan ontjuk hozza.  vegul pedig a szodavizzel higitjuk. Legalabb fel oraig
pihenni hagyjuk, majd az  olajjal meg egyszer kikeverjuk.
2. Egy kenotollat olajba martunk, es az  elso palacsinta sutese elott a
palacsintasutot kikenjuk vele. A tobbi palacsinta sutesekor mar nem kell a
serpenyot kikenni, a  teszta onmagat "zsirozza'.
3. A serpenyot a tuzon megforrositjuk,  majd leemeljuk. Egy kis merokanalnyi
tesztat belecsurgatunk, kozben korkorosen  mozgatjuk: igy a massza
egyenletesen, vekonyan terul el benne. Ne keseredjunk el,  ha az elso
probasutes nem sikerul.
4. A serpenyot a langra visszatesszuk,  es a palacsinta also oldalat
megpiritjuk. A  sulest ugy ellenorizhetjuk, hogy egy szeles  lapattal a
szelet felhajtjuk, illetve a serpenyot megrazzuk: ha a teszta a
palacsintasutoben mar csuszik, a lapatot teljesen alacsusztatva
megforditjuk, es a masik oldalat is megsutjuk. A batrabbak a palacsintat
ugy is megfordithatjak, hogy a serpenyo  elejere csusztatjak, majd egy
hirtelen felfele iranyulo mozdulattal a levegobe dobva a  masik oldalara
forditjak, es a serpenyovel  elkapjak. Ezt azonban sokat kell gyakorolni.
5. A kesz palacsintakat a tanyeron egymas tetejere csusztatjuk, majd
megtoltjuk,  es henger vagy haromszog, illetve batyu  alakura hajtjuk.
Meg nehany tanacs:
- A palacsinta akkor sul at, es nem eg  meg, ha a kozepesnel valamivel
erosebb  tuzon sutjuk.
- Ha a palacsintakat sos toltelekkel gombaval, hussal, sajttal, zoldseggel
stb. akarjuk talalni, akkor a tesztajat erosebben  sozzuk, ha edesen, akkor
kiskanalnyi cukrot keverjunk bele.
- A tejfeherjere erzekenyek a tesztat  csak szodavizzel keszitsek.
- A finomlisztet fele reszben Grahamliszttel is helyettesithetjuk. Ezzel a
palacsinta ertekesebb, rostban gazdagabb lesz.
- Ha a palacsintat teflonserpenyoben  sutjuk, akkor az atforditashoz fabol
vagy  specialis muanyagbol keszult lapatot vegyunk, femet sohasem.
- A tesztamasszat tukortojas (tarkedli-)  sutoben is megsuthetjuk, igy a
fenti  mennyisegbol akar 50 darab kis palacsintat  is kaphatunk.
Sarga RTV ujsag 2000. december
+ - diabetikus edesseg (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Nehany hettel ezelott en is kertem diabetikus suti receptet, de nem  erkezett s
emmi. Aztan csak kaptam valamit az 
anyosomtol, es egesz jol sikerult. 

Diabetikus turofelfujt

Ket zsomlet keves tejbe aztattam, es osszekevertem 1/2 kg turoval. 
2 tojás sárgáját elkevertem glükosweet-tel, nem tudom mennyi volt, kostolgattam
 kozben. Mas edesito is jo hozza. 
Majd a zsomles turot osszekevertem az edes tojassargajaval es a tojasok felvert
 habjaval. Kivajazott tortaformaban 
megsütöttem. 
A ket zsomle tartalmaz 60 g szenhidratot osszesen, a turo szinte semmit. 

Egy masik turos finomsag

25 dkg turot osszegyurunk 3 evokanal tejfollel, 2 dkg elesztovel, 1 tojassal, e
s keves liszttel ugy, hogy laza teszta legyen. 
Kinyujtjuk, kis kockakra szaggatjuk es olajban kisutjuk. Cukorpotloval meghintv
e fogyasztjuk. 

Vici

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS