Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1489
Copyright (C) HIX
2003-05-08
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: *** HIX KONYHA *** #1488 (mind)  19 sor     (cikkei)
2 re: megyunk az EU-ba (mind)  8 sor     (cikkei)
3 re: megyunk az EU-ba (mind)  14 sor     (cikkei)
4 bodza szorp (mind)  12 sor     (cikkei)
5 konyakmeggy (mind)  90 sor     (cikkei)
6 Alkoholos csokolade (mind)  20 sor     (cikkei)
7 Re: megyunk az EU-ba ( 33 sor ) (mind)  71 sor     (cikkei)

+ - Re: *** HIX KONYHA *** #1488 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Kedvencem a kezzel gyartott konyakos meggy. Szuletesnapomra tegnap
>kaptam egy 250g-os dobozkat a noveremtol, es mi van ra
>irva?
>"Kezzel martott
>ALKOHOLOS MEGGY"
>nem orditok, csak meghokkentem. :) Ez az uj neve? Vagy van azert meg
>konyakos meggy is?

Kesobb pont irtad a megoldast:

>etilalkohol, termeszetazonos konyakaroma,

Nincs benne konyak.

Egyebkent mi a baj? Van tejnek latszo targy reggeli ital neven, van konyakos me
ggynek latszo targy alkoholos meggy neven. Ennek mi koze az EU-hoz? Jut eszembe
, tejfolnek latszo targy is van. Elnezte az ajandekozo :-)

Hegyvari Krisztian
+ - re: megyunk az EU-ba (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Zsoka!

Nyugodtan ird meg a gyarto ceg nevet is, nehogy veletlenul ilyet vegyunk. 
Aki pedig tudja, hogy melyik ceg gyart meg jo minosegu, igazi konyakos
meggyet, az se titkolja el. :-) 

sziasztok,
Zita
+ - re: megyunk az EU-ba (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: megyunk az EU-ba ( 33 sor )

a nugát az én tudomásom szerint a hántolt napraforgómag kipréselése utáni olajp
ogácsából készül, régen a tehenek takarmánya is volt,

a keményitőszirup pedig a krumplicukor gyártási maradéka, 
ahol ólombélésű vaskádakban kénsavval hidrolizálják a burgonya keményitőjét.

hogy a többiről ne is beszéljünk :-(((

bocsi a lehangolásért...

Tamás
+ - bodza szorp (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

hátha a 3 próbálkozásra sikerül elküldeni :))

> Bocs ha már egyszer elment, beleköltözött a szellem a gepembe :)
>
> > Sziasztok!
> > Hogyan kell elkészíteni?
> > Imádom, de sajna a család nem szokott csinálni.
> > Valaki tud "tuti" receptet?
> >
> > Elore is köszönöm....
> >
> > Móricz Tamás '"MtSz"
+ - konyakmeggy (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ha maradt meg egy kis konyakmeggyed, akkor vasarolj melle egy nem 
kezzel gyartottat, es meglepodsz az iz kulonbsegen. (Foleg, ha a kezi 
gyartasunak a gyartoja a Gold Morello.)

A termek megnevezese valoszinuleg azert alkoholos meggy, mert a 
termek parameterei nem felelnek meg a konyakmeggy eloirasnak. A 
konyakmeggynek van elelmiszerkonyvi eloirasa, es ha pl. az osszetetele 
a gyartott termeknek nem felel meg ennek, akkor nem nevezheto 
konyakmeggynek. Pl. a bevonat mennyisege nem eri el az eloiras 
szerintit, vagy az alkoholtartalom, stb. es maris ugrott a konyakmeggy 
megnevezes.

Erdekes, hogy a konyakmeggy sem konyakbol keszul am:)

A leiras megtalalhato:
http://193.224.162.52/ELELM/2/284/284c.html#33

Ide is beillesztem:

Konyakos meggy 

Azonosító szám: MÉ 2-84/12 

1. A termék meghatározása 

A konyakos meggy kézi vagy gépi úton készített töltött csokoládé 
(étcsokoládé), amely egy szem, alkoholban tartósított, magozott 
meggyet alkoholos folyadékfázisban tartalmaz. 

2. Felhasználható anyagok 

Alkoholban tartósított meggy magozva és leve 
Citromsav 
Cukor 
Csokoládé mártómassza (MÉ 1-73/241 előírás 1.20 pont szerint) 
(-sajat megjegyzes: itt az eloiras mar valtozott, az ervenyes a 1-3-
2000/36  Kakaó- és csokoládétermékek eloiras-)
Glükózszirup 
Konyakaroma, természetes vagy természetazonos 
Mezőgazdasági eredetű etil-alkohol (finomszesz)  

3. Minőségi követelmények 
Fizikai és kémiai jellemzők 

A bevonat mennyisége legalább 35,0% (m/m)
Alkoholtartalom  legalább  2,5 cm3/100 g 
A meggyhústartalom mennyisége  legalább 10,0% (m/m) 

Érzékszervi jellemzők 
Alak 
Jellegzetes alakú, ép.
Szín, külső 
A bevonat sötétbarna színű, egyenlő vastagságú, összefüggő, fényes.
Állag 
A csokoládébevonat jól ki van dolgozva, sima, ízleléskor könnyen 
olvadó. 
Az alkoholban tartósított gyümölcsök félkemények. 

A fondan túlnyomó része egy héten belül szeszes, szörpös töltelékké 
oldódjon fel.

Íz, illat 
A bevonat a csokoládéra, a töltelék az alkoholos meggyre jellemző, 
harmonikus ízű és illatú.
4. Megnevezés 
Konyakos meggy vagy Konyakmeggy 




Tovabba a kezzel martott bonbonokat is formaban keszitik:) hiszen a 
csokoladet nem lehet kezzel formazni. Ezert tobbnyire egyforma 
alakuak:) A "kezi" az eljarasra vonatkozik, tehat a technologia nincs 
gepesitve.

Ha nem etbevono masszabol keszult volna, akkor a csokolade joval 
dragabb lenne. Biztosan gyartanak olyat is, de meg kell fizetni a 
csokolade es a bevonomassza kozti kulonbseget.

Sajnalom, hogy a termek csalodast keltett, de ez nem az 599-nek 
koszonheto, hanem a gyartonak. En ettem mar nagyon finomat (Gold 
Morello) es eleg rosszat is (kar emelekzni ra).

Az elelmiszerkonyvi lapokat erdemes bongeszni, bar ott csak a 
klasszikus elelmiszerek vannak felsorolva. Lehet olyat is gyartani, 
aminek nincs elemiszerkonyvi eloirasa, akkor ennek osszetetele, 
technologiaja, stb. titok:) mint pl. az alkoholos meggye is;)

Udvozlettel:
Katalin
+ - Alkoholos csokolade (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Elnezest de nem ertem, mi a csokolade es az EU kozott
a kapcsolat.
Itt nalunk (Los Angeles kornyeke) lehet kapni magyar
csokis meggyet. Kiskoruak nem vehetik meg alkohol
tartalma miatt. Ha jol tudom valami osztrak vagy nemet
ceg kesziti, kb 1/2 kilos dobozban. Mind egyforma
alaku, arany papirba vannak csomagolva. A meggyen
kivul van benne valami edes szirup es alkohol keverek.
Nagyon finom, a kollegaim pillanatok alatt felfaljak.
Kezzel mar nem hiszem hogy keszitenek ilyesmit,
gondolom ezt is automatizaltak.

Udvozlettel
Bori


__________________________________
Do you Yahoo!?
The New Yahoo! Search - Faster. Easier. Bingo.
http://search.yahoo.com
+ - Re: megyunk az EU-ba ( 33 sor ) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>=======================================================
 >Felado :  [Hungary]
 >Temakor: megyunk az EU-ba ( 33 sor )
 >
 >Sziasztok!
 >
 >Kedvencem a kezzel gyartott konyakos meggy. Szuletesnapomra tegnap
 >kaptam egy 250g-os dobozkat a noveremtol, es mi van ra
 >irva?
 >"Kezzel martott
 >ALKOHOLOS MEGGY"
 >nem orditok, csak meghokkentem. :) Ez az uj neve? Vagy van azert meg
 >konyakos meggy is?

Azert nem konyakos, mert nincs benne konyak. EU-tol fuggetlenul a szszbol 
es aromabol keszitett alkoholos cuccokra nem lehet kiirni a palinka, 
konyak, stb. megnevezeseket egy ideje. Egyszeruen minoseg- es termekvedelmi 
okokbol. Nezd csak korbe az egetett szeszes polcot a boltban, alig fogsz 
rajta palinkat, konyakot talalni! Azt kell mondjam epp itt volt az ideje, 
hogy ezek a pancsolt holmik elso latasra megkulonboztethetok legyenek! 
Mindezt mondom en, aki egyebkent eleg keves alkoholt fogyaszt. :))))

 >
 >Mindenre gondoltak, es ra is irtak.
 >"Etbevono masszaval martott.
 >A termek alkoholt tartalmaz!
 >Tarolas: 16-32 fok C-on, maximum 70% relativ paratartalom mellett!
 >Meggymagot tartalmazhat!"
 >Azta...  :))
 >
 >Tovabba:
 >"Keszult: cukor, novenyi zsir, kemenyitoszorp, kakaopor, meggy,
 >viz, etilalkohol, termeszetazonos konyakaroma, emulgealoszer
 >(E322), kristalyvanillin felhasznalasaval."
 >
 >Viszont surgosen meg kellene ennem, mert csak 2003.jul. 10-ig jo. :))
 >
 >Megjegyzeseim:
 >Ismeritek hogy a klasszikus kezzel martott k.meggy hogyan nez ki.
 >Egyenetlen nagysagu, egyik igy, masik ugy sikerul. Nos itt
 >egyertelmuen latszik, hogy formaban keszult, tokeletesen egyformara
 >sikerultek. Az etbevono massza leginkabb nugat izu.

Az biza! Ugyanis ha rendes etcsoki lenne akkor azt irnak ra, viszont itt is 
dolgozik a szabalyozas. Nezd meg a csokifigurakat, alig talalsz olyat  ami 
nem valami bevonomasszaval keszul. Igy olcsobb, raadasul a mechanikai 
tulajdonsagai jobbak, sokkal kevesebb anyagbol nagyobb figurat lehet igy 
letrehozni.

Nincs ennek az egesznek semmi koze az EU-hoz, a gyartok ugyeskednek. 
Egyszeruen oda kell figyelni, hogy mit vesz az ember...

 >Az alkoholos meggy eleg gyengere sikerult SZVSZ.
 >Vegul ugyan 599-el kezdodik a kodszama, de nekem csalodast keltett.
 >
 >J. Zsoka

Zsóka, ugye Te nem ugrottal be ennek az 599-es kapitalis baromsagnak? Az 
ugyanis nem a gyarto orszagot hanem a vonalkod regisztracios helyet jelzi. 
Egyebkent a sajtotermekek es hanghordozok pl. sohasem kapnak ilyet, meg a 
suly utan fizetett aruk sem. Bovebben:
http://www.index.hu/politika/belfold/vonalkod0211/

Egyebkent meg mindig letezik nagyon finom konyakmeggy, csak jol meg kell 
nezni. A piacon, olcson vasaroltaknak bizony hig a leve. :( De pl. nagyon 
finom a Boci konyakmeggye (igen, ilyen is van mar :), vagy pl. a Stollwerck.

Szia!

Topy
aki szinten szereti a konyakos meggyet :)

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS