Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 483
Copyright (C) HIX
2000-03-09
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: Zsoka salata receptje (mind)  23 sor     (cikkei)
2 tzaziki, halleves (mind)  170 sor     (cikkei)
3 ujkrumpli (mind)  20 sor     (cikkei)

+ - Re: Zsoka salata receptje (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Zsoka!
Ezt irtad:

"Eva salataja (a sogornomtol tanultam:-).)
1 adag francia majonez, 1 kicsi fej zeller, 2 szal sargarepa, 1 cs
ujhagyma, 3 alma, 20 dkg (barmilyen) sonka, vagy esetleg parizsi"

Sajnos nekem ehhez komoly segitse'g kell...
Kezdjuk az elejen:

Mennyi az az "adag" majonez?  Fel deci vagy ketto?  Nalunk egy literes
uvegben arusitjak...

Amerikaban nincs egy "fej" zeller - itt csak azt a (zold) reszt aruljak,
ami a fold folott nott!

Hany szalbol all egy "csomo" ujhagyma?

Me'g veletlenul se hidd, hogy szo"rszalakat probalok hasogatni, de a ket
kontinens kozott valahogy egy vilagnyi differencia van, mikor a
mertekegyse'gekre kerul a sor.  :((

Martha
+ - tzaziki, halleves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Topy!

<<Mivel a mi joghurtunk kozel sem olyan zsiros mint a gorog, udvozito
eredmenyt tejfollel valo keveres adott. Gyartoktol es zsirtartalomtol
fuggoen tejfol:joghurt = 1:1 - 1:4>>

Nagyon koszonom ezt a magyar megoldast! Mostmar akkor nyugodt szivvel 
nekifoghatok kesziteni ha hazamegyek.

<<Korfun kifaggattunk egy haziasszonyt a dologrol, O pici borecetet is
szokott tenni bele, hogy kicsit savanyu legyen. Meg egy keves aprora vagott
zoldfuszert, melyet a tolmacsolasban segito srac keptelen volt magyarra
forditani. Ettol fuggetlenul egeszen jol sikerult reprodukalni :)>>

Az aprora vagott zoldfuszer a friss anizs vagy friss. Tenyleg hogyan is 
felejtettem ki a receptbol, hat persze hogy kell bele! A kapor picit sotetebb 
zold es rovidebbek a tua alaku puha levelei, az anizs kicsit vilagosabb, 
hoszabbak a levelek es erosebb, pikansabb az ize, ezzel finomabb.

<<Szinten ott ettunk rizzsel, daralt hussal toltott sult paradicsomot (a neve 
most eppen nem jut az eszembe), melynek azota is keresem a receptjet.>>

Itt van:

TÖLTÖTT PARADICSOM GÖRÖG MÓDRA


Sajnos nem tudok mennyiségeket írni, mert én majdnem mindent szemre
készítek.

Túlérett, körülbelül egyforma paradicsomokat veszek, megmosom őket, beleteszem 
a tepsibe hogy lássam, hány kell hogy megteljen a tepsi. Vagy lehet fele tepsi 
paradicsom, fele paprika, mi kizarolagosan igy keszitjuk.

Levágom a sapkájukat, félreteszem, de úgy, hogy tudjam, melyik sapka kié, ezért
 
jobb egyenként csinálni. Kivájom vigyázva a belüket kés és kiskanál 
segítségével, majd a kivágott magos részeket össze-turmixolom.

Az üres paradicsomokat a sapkájukkal a tetején behelyezem a tepsibe. Az 
összeturmixolt paradicsomszószhoz (ha az egész tepsi csak paradicsom, akkor kb.
 
a szósz 2/3-a lesz felhasználva, ha fele paprika akkor az egész szósz mehet, 
mert így kevesebb a paradicsom, tehát kevesebb a szósz is) meg teszünk kb. egy 
kávéscsésze rizst, finomra vágott vagy reszelt vöröshagymát (1 db), 5-6 gerezd 
fokhagymát ízlés szerint, petrezselyemzöldet, diosmot (vad menta) ami fontos 
mert ettől lesz illatos de lehet még akármilyen fűszert, fantázia és tetszés 
szerint. Én szoktam egy turmixolt sárgarépát is. 

Tehát kell kapjunk egy sűrű állagú masszát még folyós állapotban (tehát a rizs 
megfövése után ne legyen szikla keménységű, de ne is folyjon szét a kaja), 
amivel szépen megtöltjük a paradicsomokat, rájuk helyezzük a sapkájukat, 
megsózzuk, borsozzuk, nyakon öntjük olivaolajjal, közéjük szurkálunk vastagabb 
hasábra vágott krumplit és addig sutjuk sütőben amíg szép pirosra sülnek.

Vigyázat: lehet, hogy elsőre nem lesz igazi, mert el kell találni a töltelék   
állagát úgy, hogy ne legyen túl vizes,  mert a  paradicsom is  enged ki   
vizet, és akkor úszkálnak a lében a paradicsomok, az sem jó.

Ha valaki daralt hussal akarja, akkor a toltelekhez eloszor a daralt hust meg 
kell feheriteni olajon, majd hozza kell toltenie a paradicsomlevet es a 
fuszereket. Ezt ossze kell rotyogtatni majdnem keszre, utana osszekevreni 
rizzsel de persze kevesebbel mint a csak rizses valtozatban es megtolteni a 
paradicsomokat. A jellegzetes izt az itt hasznalt fuszerek adjak meg, altalaban
 
a paradicsomos daralt husokba tesznek szekfuborsot es majd minden 
paradicsomszoszos etelbe vad mentat, az olaszokkal ellentetbe akik inkabb 
bazsalikommal izesitenek.

Mi jobban szeretjuk a csak rizses valtozatot, mert a hus ize nem fedi a 
paradicsomok finom sult izet.

***Norbert


<<No azert szerintem a tzatziki nem ennyire egyszeru, hogy joghurt +ubi
+fokhagyma. Imadom, Korfun minden nap ettunk, es azota is gyakran
csinalunk itthon.>>

Hat pedig engedd meg hogy kijelentsem igenis ilyen egyszeru. Egyszeruen csak az
 
aprora vagott friss anizst felejtettem ki a receptbol. A gorog konyhara 
egyaltalan nem jellemzo hogy akarmilyen fuszerkevereket is hasznaljanak amit 
keszen lehet uvegekben kapni. Ilyen megoldassal csak a vendeglosok elnek, ezert
 
is nem tudod milyen az igazi hazi tzaziki. Otthoni elkeszitesnel nem jar mas 
bele mint joghurt+uborka+fokhagyma+anizs aprora vagva, es szerintem igy a 
legjobb.

***Zita

Persze hogy igazad van:) A vendegloi tzaziki ritkan az igazi, foleg olyan 
helyeken ahova a turistak jarnak, ott legtobbszor futoszalag-termek van. Jo sok
 
zold kaporral, anizzsal erdemes otthon kikeverni.

Sokat olvastam halaszlerol es tudom itt a Bajai halaszlefozo-unnepseg ideje is 
lassan.
Olvastam balkani bogracsrol is, ami nem igazan tudom mi lehet, lehet a Balkan 
felsziget kozepebbi reszen hasznaljak, mert itt a kornyeken es a Peloponez 
felszigeten nem halottam ilyesmirol, pedig sokat jartam, jarok falura is. A mai
 
falusiak szerintem nem is ismerik a bogracsot ezen a videken.

Elkuldom nektek a gorog halleves receptjet, ahogyan Anyosomtol tanultam es 
ahogyan a gorog haziasszonyok csinaljak.
En kuktat hasznalok, de lehet hagyomanyos labost, akkor a fovesi ideje persze 
hoszabb. 

HALLEVES avagy halászlé görög módra	


A hallevest én általában tőkehalból szoktam (amiből a kis méretűt otthon ha jól
 
tudom, hekknek hívják), vagy skorpióhalból, vagy "piros halból" (ennek nincs 
más magyar megfelelője a szótárban). Ez utóbbi adja a legjobb levet de nagy a 
feje, csontos és kevés hus marad belőle. A legtöbb húst a tőkehal adja és a 
legolcsóbb is az emlitettek kozul. 

Hozzávalók:


2 	db		közepes tőkehal (olyan 30 cm-sek)

Leveszöldségek ízlésnek megfelelő mennyiségben, általában mint a húsleveshez. 
Én nagyon sok zellerzöldet teszek bele, egy egész nagy kötéssel, azonkívül 4-5 
krumplit lehámozva, megmosva, 2-3 fej hagymát,
5-6 murkot (sárgarépát) vagy többet is, zellergyökeret ha van, 
petrezselyemzöldet egy kötéssel szoktam, mert nekünk itt nem áruljak a gyökeret
 
és így sok zöldet használok. Só, bors.

A zöldségeket odateszem főni.(én kuktában szoktam), 1-es fokozaton 10 perc.
Miután megfőttek, kiveszem őket és a lébe beleteszem a megmosott,-tisztított 
halakat egyben és kb. 10-15 perc alatt megfőnek a kukta alacsony fokán.
Kiveszem a megfőtt halakat is, leszűröm a levet.
Amíg a halakat ujjat fújogatva lecsontozom, addig a lében kifőzök rizst.
Miután a rizs megfőtt (olyan jo sűrűre csinálom) készítek egy tojásos citromot 
és a tűzről lehúzva a lábost lassan-lassan hozzáöntöm.
A tojásos citrommal meg egy két percig összerotyogtatom és kész.

A rizset csak eves elott belefozni mert nagyon besurusodik, vagy pedig ha 
reggel fozzuk meg delre akkor kevesebbet belefozni mert kidagad delig. En ket 
csesze rizst teszek bele (400 gr) ha rogton esszuk, a kuktam jo nagy, most nem 
tudom megnezni hany literes mert nem vagyok otthon. Ha masnapra vagy delre 
keszitem csak egy cseszevel teszek bele.

Tojásoscitrom

2 felvert tojáshoz hozzáadom 3 citrom levét. Ezt homersekletkiegyenlitessel 
kell a leveshez adni, de meg igy is vigyazva.

Ha valakinek meg savanyubban izlik, a tanyerban is potolhatja a citromot.

***Attila

Holnap kuldom a recepteket mert ma sorlimit miatt visszadobott.

Sziasztok, jo fozicsket
Agni - Athen



 




> ---------------------------------------------------------------------
http://www.netposta.net NetPosta, E-m@il ingyen!
+ - ujkrumpli (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szaszika irta:

>Ropogos ujburgonya
>Egy kilo apro szemu ujburgonyat tobb. valtott hideg vizben alaposan
>megmosunk. de a hejat nem kaparjuk le. megforrositunk egy vastag falu
>labasban harom evokanal olajat, es a burgonyat beleteve. fedo alatt
elenk
>tuzon sutjuk. de nem kevergetjuk, hanem csak razogatjuk az edenyt.
nehogy
>a burgonyaszemek osszetorjenek. Ha a burgonya megpuhult. a fedot
leveve,
>ropogos barnara piritjuk. Kozvetlenul talalas elott szabad csak
megsozni!

Vegre egy masik csodabogar, aki hejastul szereti az ujkrumlit!!!
:-)))))))
En meg a nem egeszen apro ujkrumplinak is rajtahagyom a hejat kb, fele
harmada reszben.

Udv, Peter.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS