Szászvárosi István > 2000.10.11. 22:33:39 +1h-kor írta:
Sziasztok Mindenkinek!
- Hej, hol vannak mar azok az idok, amikor egyik-masik
kiados veszekedes utan a felesegem hazarohant az
anyjahoz! Ma mar inkabb idehivja...
Es akkor a 25. Heti etrend
VASARNAP: Kacsaaprolek-leves, kaliforniai kacsa
burgonyapurevel es paradicsomsalataval, csokoladetorta
(otlapos piskotatortalapbol)
HETFO: Paradicsomleves, sajtfelfujt, reszeges
szilvakompot
KEDD: Halaszle, csokoladefelfujt
SZERDA: Birsalmaleves, szekelygulyas csulokhusbol,
karamellas pattogatott kukorica
CSUTORTOK: Tarhonyaleves, husos rakott zeller, szolo
PENTEK: Karfiolleves, toltott hus petrezselymes rizzsel,
joghurtos citromkrem
SZOMBAT: Csurgatott tojasleves, lecso virslivel, rucskos
teszta
Receptek
Birsalmaleves
Meghamozunk, kimagvalunk, szeletekre vagunk egy fel kilo
birsalmat, es masfel liter vizben, amelybe 15 deka
cukrot meg keves sot tettunk, nagyon puhara fozzuk. (A
fozolevet egy darabka citromhejjal vagy fahejjal
izesitjuk.) Ezutan az egeszet levevel egyutt attorjuk,
beledobunk ket deka vajat, es egy deci tejfol meg egy
evokanal liszt keverekevel besuritjuk. Nehany perces
forralas utan talalhatjuk, de jegbe hutve is jo. (Meg
finomabb, ha akad a haznal maradek tojasfeherjenk: a
keves kristalycukorral kemeny habba vert feherjebol
forro tejbe vagy vizbe galuskakat szaggatunk, es ha
megfottek, a kitalalt leves tetejere tesszuk.)
Toltott pecsenye
Vekonyra kiverunk nyolc szelet kicsontozott rovidkarajt
(vagy negy nagy kicsontozott nyolc szeletbe kivert
csirkemellet, esetleg pulykamellet), es egyik felere
rafektetunk egy hajszalvekony, nem husos fustolt
szalonnaszeletet, meghintjuk reszelt sajttal. (10 deka
szalonna meg 10 deka - pl. edami - sajt eleg hozza.)
Meghintjuk csipetnyi reszelt szerecsendioval, es a hus
ures felet rahajtva, hustuvel vagy fogpiszkaloval
megtuzzuk. Hirtelen atsutjuk a szeleteket ket evokanal
olajon, majd a zsiradekbol kiveve felretesszuk. A
visszamaradt olajban uvegesre parolunk egy csapott
evokanalnyi hagymakremet, vagy egy fej aprora vagott
hagymat, meghintjuk egy csapott evokanalnyi
pirospaprikaval, es a hust beleteve, atforgatjuk. Keves
vizet ontunk ala, beledobunk egy-egy darab paradicsomot
meg zoldpaprikat, es lassu tuzon, fedo alatt puhara
paroljuk. Ha hagymakremmel keszitettuk, sozni nem kell.
Talalas elott simara keverunk egy kiskanal lisztet egy
deci tejfollel, es ezzel suritjuk be a martast. (Ha
nincs paradicsomunk meg zoldpaprikank, Piros Arany
kremmel meg paradicsompurevel helyettesitjuk.)
Kaliforniai kacsa
Harom deka vajban vagy margarinban soval, torott borssal
addig parolunk 15 deka aprora vagott gombat, mig a leve
elfo. Ekkor elkeverjuk egy csokor finomra vagott
zoldpetrezselyemmel meg a kacsa elkapart majaval, es par
percig piritjuk. A tuzrol leveve hozzaadunk egy evokanal
suru tejfolt, egy evokanal paradicsompuret, fel deci
voros bort, egy tejben aztatott, kicsavart es
osszemorzsolt zsemlet meg egy nyers tojast. izles
szerint sozzuk, es egy sovany kacsa bore ala toltjuk. (A
bort ujjunkkal a csontig fellazitjuk, majd toltes utan
fogpiszkaloval vagy hustuvel raerositjuk a husra.) A
kacsa hasat keves majorannaval bedorzsoljuk, es
beleteszunk egy meghamozott borizu almat egeszben, ami
elveszi a mellekizet. Kivulrol a szarnyast megsozzuk, es
ujjnyi vizet alaontve, a sutoben, fedo alatt puhara
paroljuk. Vegul ropogosra sutjuk, es a pecsenyet kiveve,
felszeleteljuk, az almat kidobjuk. Visszamaradt
zsirjabol a feleslegeset egy talkaba leontjuk (kituno
hidegen kenyerre kenve), a tobbit fel deci borral meg
egy deci tejfollel felforraljuk, ugy ontjuk a talra
rakott kacsaszeletekre.
Rucskos teszta
Osszegyurunk 30 deka finomlisztet 12 deka margarinnal,
10 deka porcukorral, egy fel deka osszemorzsolt
elesztovel, egy fel csomag suto-porral, egy kiskanal
tejfollel meg harom tojassargajaval, es alaposan
kidolgozva nehany orara jegbe hutjuk. Ket darabba
vagjuk: egyharmad reszet a hutoben hagyjuk, ketharmad
reszet egy kozepes nagysagu tepsi formajara nyujtjuk, es
kibeleljuk vele a tepsit. Habba verjuk a tojasokat,
beleverunk 15 deka meggylekvart meg 10-15 deka
kristalycukrot. A tepsiben levo tesztara simitjuk,
meghintjuk kimagozott meggybefott szemekkel, amelyeket
bele is nyomkodunk a habba. Vegul az utolso pillanatig a
hutoben tartott, tehat jo kemeny tesztamaradekot a
reszelo legnagyobb fokan at a teszta tetejere reszeljuk.
A sutoben szep barnara sutjuk, amitol nemcsak ugy nez
ki, mintha dio lenne, de az ize is ahhoz hasonlo. A
tepsiben hagyjuk kihulni, es hosszukas szeletekre
vagjuk.
E HETI SALATANK
Tartaros gyumolcssalata
Meghamozunk, kimagvalunk, kockara vagunk 50 deka
oszibarackot, es racsavarjuk egy citrom levet, nehogy
megbarnuljon. Beleszemezunk egy fel kilo szolot is. Egy
csokor kaprot, egy szal vasfuvet, egy szal
megtisztitott, hosszaban felbevagott tormat leontunk
annyi vizzel, hogy ellepje, hozzaadunk nehany szem
borsot, keshegynyi majorannat, sot meg annyi borecetet,
hogy kellemesen savanykas legyen az ize, es ot percig
forraljuk, majd kihutjuk. Leszurve a gyumolcsre ontjuk,
es masnapig hutoszekrenyben allni hagyjuk. Fogyasztas
elott a levet leontjuk rola, es elkeverjuk a gyumolcsot
egy kis tubusnyi majonezbol, ket deci tejfollel,
kiskanalnyi mustarral, csipet cukorral keszult
tartarmartassal. Jegbe hutve kinaljuk. (Telen kompot
szolobol es barackbol keszulhet: a befottek levet
izesitjuk, felforraljuk es a felapritott gyumolcsre
hidegen visszaontve, a hutoszekrenyben erleljuk,
fogyasztas elott tartarozzuk.)
F. N. A.
--
Üdv.: Szászika
A kötekedő hentes!
A kövérek rövidebb életűek ugyan, de hosszabban esznek.
http://www.extra.hu/szaszika
|