Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1241
Copyright (C) HIX
2002-08-12
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: kakao+so (mind)  13 sor     (cikkei)
2 Rigojancsi, indianer, suhajda (mind)  39 sor     (cikkei)
3 Re:meleg vacsora (mind)  21 sor     (cikkei)
4 padlizsan receptek (mind)  57 sor     (cikkei)
5 kakao (mind)  9 sor     (cikkei)
6 holland kakao (mind)  7 sor     (cikkei)

+ - Re: kakao+so (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>=======================================================
>Temakor: kakao+so
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Úgymond ízfokozóként használják a sót. Ha megkóstolsz egy kevés Nesquik 
kakaóport csak magában, akkor érezni is a sószemcséket. Feloldva nem veszed 
észre mert eloszlik. Szoktak plo. gyümölcslevesbe is tenni egy gondolatnyit.
Egyszer, amikor még az MHB-ban (késôbb ABN-AMRO, most K&H egyik fele ;) 
dolgoztam, az ottani ebédlôben kajáltunk. Meleg nyári nap, jó hideg 
gyümölcsleves. Bűn rossz volt. Percekig agyaltunk a kollégákkal, hogy miért 
ehetetlen: elsózták...

Topy
+ - Rigojancsi, indianer, suhajda (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Indianer
4 tojassargajat habosra dorzsolunk 9 dkg cukorral, 6 tojasfeherjet 4 dkg
kristalycukorral kemenyre verjuk, 12 dkg grizes liszttel konnyen
vegyitjuk. Lassu tuznel sutjuk, a suto ajtajat nem szabad becsukni.
Belsejet kivajjuk, tejszinhabbal toltjuk, tetejet csokoladeval vonjuk
be.

Rigo Jancsi
6 tojas sargajat kikavarjuk 18 dkg vanilias cukorral, 3 dkg kakaoval, 5
dkg liszttel és a 6 tojas kemeny habjaval. Ha kisult, megkenjuk savanyu
lekvarral. Gozon felverunk 5-6 tojasfeherjet, minden tojashoz 5 dkg
cukrot adunk. Rakenjuk a tesztara és 1-2 percre visszatesszük szaradni,
lecsendesitve a tuzet. A hab tetejere a kovetkezo glazurt tesszuk: 12
cukor, 12 dkg margarin, 2 kanal kakao, 2 kanal tej felfozve. Csak
talalaskor szeleteljük fel forro vizes kessel.

Suhajda
Negyed kg tunkmasszat (fozocsokolade) reszelve 3 dkg megvagdalt
kakaovajjal egy forro vizbe allitott edenybe tesszuk és osszeolvasztjuk.
Ha ez kesz, kis papirformaknak a belsejet a masszaval kikenjuk és
szaradni hagyjuk. Ha megszaradt, ismet kenjuk, de csak az oldalat, az
aljat nem szukseges. Kozben a tunkmasszas edenyt allandoan melegvizben
tartjuk, mert hamar megfagy. Most negy tojas sargajat negy kanal
cukorral tetszes szerinti kakaoval es egy kanal eros fekete kaveval
surure fozzuk, egy kis vaniliat is teszunk bele, ha kihult 10-15 dkg
habosra kevert vajhoz kanalankent hozzaadjuk es jol elkavarjuk. Ezzel
toltjuk a megszaradt suhajdakat, ugy, hogy 1-2 szem meggyet is teszunk
mindegyikbe. Ha tele vannak a formak, a kremet forro vizbe martott
kessel lesimitjuk es ismet bevonjuk tunkmasszaval. Ez a toltelek, ha nem
eleg mindbe vagy ha ketfelet akarunk, ugy a kovetkezo tolteleket
csinaljuk: 6-8 kanal cukrot fel rud vaniliaval es annyi vizzel, hogy a
cukrot elfedje, illetve tetszes szerinti kakaoval gozben osszefozzuk és
ha elkezd surusodni, levesszuk, pergelt mogyorot teszunk bele, nem kell
megdaralni, ezt addig kavarjuk mig kihul. A fenti anyagot inkabb
surubbre hagyjuk, ha hig miutan levesszuk a tuzrol, inkabb vissza kell
tenni és meg egy kicsit fozni. Megtoltjuk a formakat es a tetejet ismet
bevonjuk tunkmasszaval. Ha keszen vannak és jol megvannak szaradva,
vigyazva lefejtjuk a papirt rola es szep tiszta papirba rakjuk. A
papircseszebol kb 50 db szukseges, mert 25 db lesz kb.
+ - Re:meleg vacsora (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Denes!
Van egy jo dietareceptem, ami sokaknal bevalt. Igy szol:
1 nagy fej voroshagymat(megpucolva), 1,5 kg fejeskaposztat, 2 db
zoldpaprikat, 3 db zellergyokeret, 3 db sargarepat darabolj kozepes
nagysagura, majd fazekba teve keverd el 2 kis konzerv paradicsompurewvel, 1
csomo aprora vagott petrezselyemzolddel, keves aprora vagott
bazsalikommal(ha nincs, nyugottan kihagyhatod), majd engedd fel annyi
vizzel, hogy ellepje. Izlesed szerint sozd, borsozd. Tiz percig forrald,
majd lefedve fozd kb. 20-30 percig. EBBOL A LEVESBOL BARMIKOR, BARMENNYIT
EHETSZ. Ha unod mar a zoldsegeket, felcserelheted oket masokkal: pl.
karalabeval, karfiollal, de semmikeppen ne fozz bele krumplit meg huvekyes
novenyt, mint a bab, vagy a borso! A leves mellett alkohol, a kave, a zsiros
etelek, valakint az edesseg fogyasztasa nem ajanlott. Ehetsz friss
gyumolcsoket ( kiveve a banant), friss zoldsegfeleket(kiveve a huvelyeseket
es a burgonyat)Ezt a dietat SZIGORUAN CSAK EGY HETIG SZABAD KOVETNI!, utana
kell hagyni ket napot, es megint folytathatod. A ket nap kihagyas alatt
barmit ehetsz, de CSAK MERTEKKEL!, mert kulonben nem lesz hatasos a dietad.
A DIETA KEZDETE- ILLETVE A BEFEJEZESE- ES ALKOHOL FOGYASZTASA KPZOTT
LEGALABB 24 ORANAK EL KELL TELNIE.
Sok sikert!
Agi
+ - padlizsan receptek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Eva!

                                     "Szegeny ember kaviarja"

 Negy nagy padlizsant 250 fokon suss egy oraig, majd hosszaban vagd kette.
Kanalazd ki a belsejet, csak az kell. Tegyel bele ket csipet orolt romai
komenyt
(ha nincs, megteszi a sima orolt komeny is), egy gerezd osszenyomott
fokhagymat, az jol kiegesziti a komenyt. Kulonos zamata van. Egeszen
belemaszik a kepedbe. Akkor ernek igazan ossze az izek, ha meg meleg
a padlizsan. Most turbozd fel olivaolajjal, fuszeres olivaolajjal és soval,
orolt feketeborssal (az hozza ki igazan az izeket): kb. 5 evokanal
olivaolajat
nyomass bele, keverd el 3 csipet soval, egy csipet orolt feketeborssal. Egy
nagy
citromot facsarj rá. Minden fuszer tokeletes, de a citromtol kap egy
gellert. Kavard meg.
 Egy csomo koliandert moss meg es csopogtesd le. A kellemesen edes, es
ropogos
szaraz reszt vagd egeszen aprora, a leveleit meg apritsd durvara. Jol keverd
el.

 Barmilyen feher hushoz jo koret egy kis krumplipure tarsasagaban, vagy
keszits
4 szelet kenyerbol villampiritost, de csak a kulseje piruljon meg, mert
keresztbe
elfelezzuk, és ujbol piritjuk. Merd ra a padlizsankremet.
                              Egy pohar sorrel, vagy pezsgovel oblitsd le.

 A megmaradt padlizsant, aminek csak a belseje hianyzik (amit elozoleg
kikapartal),
elkeszitheted sonkaval toltott padlizsannak: a paradicsomos raguhoz 4 dkg
vajban
parolj meg egy aprora vagott voroshagymat, majd 3db kockakra vagott
paradicsomot,
16 dkg kockakra vagott sonkat, vegul 10 dkg szeletekre vagott champion
gombat.
 8 dkg rizst 4 dkg vajban parolj meg, ontsd hozza a paradicsomos ragut es 2
felvert
tojast, es melegitsd at. Ezzel toltsd meg a padlizsanokat, keves olvasztott
vajjal
locsold meg, es susd pirosra. Forron talald.

                                                       ¤
                                             Padlizsansalata

 1,5 kg padlizsant moss meg és vagj kockakra, 1 dl etolajban piritsd meg.
Adj hozza
10 dkg vekony karikakra vagott paprikat, egy keshegynyi orolt feherborsot, 2
gerezd finomra vagott fokhagymat, 30 dkg kimagozott olivabogyot, 1 teaskanal
orolt bazsalikomot, izlas szerint sot, vegul 3 dl huslevest (az se baj, ha
leveskockabol
fott), s egyszeri felforralas utan hutsd ki. Hutobe teve egy - ket napig
hagyd allni,
hogy az izek osszeerjenek.

Agi
+ - kakao (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Koszonom a valaszokat!!!:)
Most mar csak kakaot kell venni. De milyet? Ajanlottak a holland
kakaoport, de a boltban ilyen nevu nem volt, szarmazasi hely szerint meg
nem neztem vegig (kb. 20 fajta volt).
Esetleg valami jo markat tudnatok ajanlani?

Orsi
+ - holland kakao (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Orsi,

holland kakaot legutobb az Auchanben vettem, volt 
papirdobozos es femdobozos is (henger alaku, barna doboz), 
Holland kakao felirattal :) Szerintem is ez a legfinomabb. 

Hajni

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS