Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 967
Copyright (C) HIX
2001-10-03
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 gesztenye (mind)  147 sor     (cikkei)
2 Gesztenyes Csokoladerulad (mind)  15 sor     (cikkei)

+ - gesztenye (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Pár variáció gesztényre!

Gesztenyés-almás linzer

Hozzávalók: 50 dkg linzertészta, 50 dkg alma, 25 dkg gesztenyemassza, 1
dl tejszín, 4 evőkanál sárgabaracklekvár, 10 dkg mazsola, 2 evőkanál
rum, 1-2 evőkanál porcukor.
A tésztát téglalap alakúra nyújtom és kibélelek vele egy közepes
nagyságú tepsit, hogy pereme is legyen. Félreteszem. Az almát
meghámozom, kicsumázom és lereszelem. A gesztenyemasszát kenhetőre
keverem a tejszínnel és a rummal. A tészta alját megkenem a
sárgabaracklekvárral, belesimítom a gesztenyemasszát, erre egyenletesen
rászórom a reszelt almát és a megtisztított mazsolát. Kevés porcukorral
meghintve az előmelegített, forró sütőbe tolom, és mérsékelt lángon
40-45 percig sütöm. Csak teljes kihűlése után szeletelem fel.

Gesztenyekifli

Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 20 dkg margarin, 20 dkg gesztenyemassza,
3 evőkanál porcukor, 3 tojássárga, 2 evőkanál rum, 3 csapott evőkanál
tejföl, csipetnyi só.
Az összes hozzávalót összegyúrom és két óráig pihentetem. Egy centi
vastagra kinyújtva vékony rudakat vágok belőle, majd apró kifliket
formálok a tésztából. Sütőlemezre teszem és előmelegített, forró sütőben
világosbarnára sütöm. Még melegen leveszem a sütőlemezről, de óvatosan
bánok vele, mert könnyen törik. Sokáig elálló aprósütemény.

Csokoládés gesztenyetekercs

Hozzávalók: 75 dkg gesztenyemassza, fél dl rum, 10 dkg vaj, 10 dkg
étcsokoládé, 10 dkg mazsola, 1 csésze meggybefőtt, 3 evőkanál tej, 1
teáskanál olaj.
Előző nap a rummal ízesített tejbe beáztatom a megtisztított mazsolát.
Másnap a mazsolát leszűröm. A visszamaradt rumos tejjel és a vajjal
összegyúrom a gesztenyemasszát. Egy nagy alufólialapot kenőtollal
megolajozok és kinyújtom rajta a gesztenyemasszát olyan vékonyra,
amennyire csak lehetséges. Rászórom az áztatott mazsolát, a megreszelt
csokoládét és belenyomkodom a kimagozott meggyet. Az alufólia
segítségével szorosan felcsavarom és a hűtőszekrényben legalább egy
napig dermesztem. A legcélszerűbb folpackba csomagolni, és csak annyit
vágni le belőle, amennyi gesztenyeszelet egyszerre elfogy.

Narancsos gesztenyetekercs

Hozzávalók: 50 dkg gesztenyemassza, 2 tojássárga, fél dl tejszín, 1 dl
tej, 1 teáskanál liszt, 10 dkg porcukor, 4 narancs, 10 dkg vaj,
csipetnyi só.
Először a tekercs krémjét készítem el. A tojássárgát habosra keverem a
porcukorral, majd hozzáadom a lisztet, 1 dl tejet, két narancs kicsavart
levét és 1 teáskanál reszelt narancshéjat. Megsózom, és simára keverve
gőzön sűrű krémmé főzöm. Hagyom kihűlni. Közben a vajat habosra keverem,
és hozzáadom a maradék meghámozott és apró kockákra vágott narancsot.
Ezt a habos, narancsos vajat hozzákeverem a már kihűlt krémhez és a
hűtőszekrényben hagyom megszilárdulni. Közben elkészítem a "tésztát". A
gesztenyemasszát annyi tejszínnel gyúrom össze, hogy formázható, de ne
lágy masszát kapjak. Vizes alufólialapon kinyújtom, és a narancsos
tölteléket egy csíkban a közepére kenem. Mindkét oldalán ráhajtom a
gesztenyetésztát úgy, hogy az a krémet körülölelje. Kicsit össze is
nyomom, majd alufóliába csomagolva a hűtőszekrényben alaposan lehűtöm.
Vékony szeletekre vágva kínálom.

Cukros gesztenye

Hozzávalók: 50 dkg gesztenyemassza, 30 dkg kristálycukor, 1 teáskanálnyi
olaj, csipetnyi só.
A cukrot fél dl vízzel és a sóval felforralom. Addig főzöm, amíg a víz
teljesen elpárolog belőle. Közben a gesztenyemasszából apró golyókat
formálok és a cukorszirupba egyenként beledobom. Egy fogpiszkálóval
kiveszem a szirupból és olajjal megkent, üveg- vagy porcelántányérra
teszem egymás mellé (de nem egymásra). Egy napig hagyom száradni, csak
ezután csomagolom be úgy, mint a szaloncukrot.

Gesztenyegolyó

Hozzávalók: 25 dkg gesztenyemassza, 3 dkg vaj, 1 evőkanál rum, 1 csésze
meggybefőtt vagy házi rumos meggy, kakaópor vagy tortadara.
A meggyet kimagozom. A gesztenyemasszát összedolgozom a vajjal, a rummal
és egy evőkanál meggybefőttlével, majd nedves kézzel kis golyókat
formálok belőle. Egy-egy meggyszemet mindegyikbe belenyomok, majd
kakaóporba vagy tortadarába forgatva a hűtőszekrényben jól lehűtöm.

Rumos gesztenyehalom

Hozzávalók: félliteres üveg házi rumos meggybefőtt, 25 dkg
gesztenyemassza, 1 kis doboz babapiskóta, 5 dkg étcsokoládé, 3 dl tej, 2
dl tejszín, fél dl rum, kevés porcukor, 1 zacskó  hidegen is kikeverhető
pudingpor.
A rumos meggyet leszűröm és kimagozom. A pudingport sűrűre keverem 2 dl
tejjel, a tejszínnel, a porcukorral és a rummal elkevert
rumosmeggy-lével. A csokoládét lereszelem, a gesztenyemasszát
krumplinyomón áttöröm. Egy mélyebb üvegtál aljára tördelek néhány
babapiskótát, ezt meglocsolom a maradék tejjel összekevert
rumosmeggy-lével. Erre rákenek kevés pudingot és rászórok a meggyből,
valamint a áttört gesztenyemasszából. Csokoládéreszelékkel meghintem,
majd a rétegezést babapiskótával folytatom. Sorban, minden hozzávalóból
ráteszek, míg végül az egész elfogy. A tetejére puding és gesztenye
kerüljön. Folpackkal lefedve legalább fél napig hűtöm. Kompótos
tálkákban tálalom, kevés tejszínhabbal feldíszítve kínálom.

Gesztenyepuding

Hozzávalók: 1 zacskó vaníliás pudingpor, 25 dkg gesztenyemassza, 5 dl
tej, 10 dkg cukor, 1 evőkanál rum, 1 csésze kimagozott meggybefőtt vagy
rumos meggy, 1 dl tejszín.
A pudingot előírás szerint a tejjel és a cukorral elkészítem, majd még
melegen hozzáteszem a gesztenyemasszát és a rumot, ezután pedig addig
keverem, amíg az egész egyneművé válik. Kivizezett talpas poharakban
elosztom, majd sűrűn belenyomkodom a kimagozott meggyet. Jól behűtve,
tejszínhabbal vagy anélkül kínálom.

Gesztenyés fagylaltrolád

Hozzávalók: 50 dkg gesztenyemassza, 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor,
fél dl rum, 25 dkg kész vaníliafagylalt, 2 dl tejszín.
A margarinból egy dkg-ot félreteszek, a többit habosra keverem a
cukorral, majd a rumot és a gesztenyemasszát is hozzáadva tovább
keverem. Nagy alufólialapot bekenek a félretett, olvasztott, de már nem
meleg margarinnal. Erre rákenem a gesztenyemasszát és a fagylaltot is.
Az alufólia segítségével lazán felcsavarom. Becsomagolom és kissé
lenyomkodom, hogy a levegő kijöjjön belőle. Jól kifagyasztom, és tálalás
előtt szeletekre vágom. Tetszés szerint díszítem tejszínhabbal és
kimagozott meggyel.

Különleges gesztenyés metélt

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 5 egész tojás, 8 dkg vaj, 10 dkg cukor, 40 dkg
gesztenyemassza, 1 liter tej, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 evőkanál rum
(ha gyerekek is esznek belőle, akkor 1 teáskanál rumaroma), 1
mokkáskanál só.
Két egész tojást, a lisztet és a gesztenyemassza felét a sóval rugalmas
tésztává gyúrom, majd vékonyra nyújtva ujjnyi széles csíkokra vágom. A
tejet felforralom, majd kevés cukorral, csipetnyi sóval ízesítve, a
tésztát apránként kifőzöm benne. Lecsöpögtetem és melegen tartom. Közben
a maradék tojássárgáját kikeverem az olvasztott, de már nem forró
vajjal, kevés porcukorral, a maradék gesztenyemasszával, a rummal és a
vaníliás cukorral, ezután beleforgatom a tésztát. Végül a keményre vert
tojáshabbal is átkeverem, majd az egészet belesimítom a maradék vajjal
kikent és zsemlemorzsával megszórt tepsibe. Tetejét egyenletesre
igazítom, ezután az előmelegített, forró sütőben szép pirosra megsütöm.
Kockákra vágva tálalom. Aki nem félti a vonalait, kínáljon hozzá
tejszínhabot, mert úgy az igazi.

A variációk száma végtelen, te magad is találhatsz ki hasonló
recepteket!
Sok sikert!

Ottilia
+ - Gesztenyes Csokoladerulad (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

6 tojassargajat habosra keverunk 250g cukorral.
  3 rud megpuhitott csokoladet simara keverunk 80g
  vajjal, es hozzakeverjuk az el[bbihez. Az egeszbe
  belekeverunk 80g hamozatlan, daralt mandulat. A
  tepsit jol bevajazott feher papirlappal beleljuk ki,
  beletoltjuk a tortamasszat es jo meleg sutobe gyorsan
  megsutjuk. A hideg gesztenye puret gyorsan rakenjuk a
  meg forro masszara, es a papirt ovatosan kihuzva alola,
  feltekerjuk. Csokolademazzal vagy martogyurmaval vonjuk be.

            Jo etvagyat.


Best regards,
 Csiszer                          mailto:

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS