Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1525
Copyright (C) HIX
2003-06-23
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: gyors almatorta (mind)  29 sor     (cikkei)
2 Re: *** HIX KONYHA *** #1512 (mind)  141 sor     (cikkei)
3 kezi mixer (mind)  12 sor     (cikkei)

+ - Re: gyors almatorta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Andrea,
a www.mindmegette.hu -n talaltam a kovetkezo finom almaspoite receptet.
Kiprobaétam es azota is gyakran megcsinalom, mert olcso, kiados es a csalad
is nagyon szereti. Ime a recept:

FINOM ALMASPITE
Toltelek:
2 kg alma
cukor
almas retes fuszerkeverek (en fahejas vaniliascukrot hasznalok)

A tesztahoz:
70 dkg liszt,
25 dkg Rama,
1 kanal zsir
3 tojas sargaja + 1 tojas sargaja a keneshez
10 dkg cukor, 1 pohar tejfol
1 csipet so, 1 sutopor

Elkeszites: Az almat megtisztitjuk, meghamozzuk, lereszeljuk, cukrozzuk es
megszorjuk almas retes fuszerkeverekkel. A teszta hozzavaloibol tesztat
gyurunk es 2/3-1/3 aranyban elosztjuk. A nagyobbik tesztahalmot kinyujtjuk
es a kizsirozott tepsi aljara fektetjuk, kicsit megszurkaljuk. Az almat jol
kinyomkodjuk es a tesztara simitjuk. A kisebbik tesztadarabot is kinyujtjuk
es lefedjuk vele az almat. A tojassargajaval megkenjuk, megszurkaljul es KB
25-30 perc alatt keszre sutjuk forro sutoben.

Sok sikert:
Palika
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #1512 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Bea (es tobbi listatag),
Kivancsi voltam es leforditottam a receptedet. Bemasolom a forditasomat es
az eredeti szoveget hatha (biztosan) talalsz benne hibat... En ugy vettem
eszre, hogy a recept nem hasznalja fel az osszes hozzavalot. Pl: az
elkeszitesnel csak fel zellert hasznal fel a recept, holott a hozzavaloknal
2 darabot emlit. Ugyanez a hagymaval. Hasonlo az eset a zoldpaprikanal, azt
egyaltalan nem emliti az elkeszitesnel. A mogyorohagymarol egyaltalan szo
sincs. Talan ezeket kulon kell osszeparolni/pirpitani es a csirket es a
rakot megforgatni benne, mielott a rizst raontenenk?

Ha van valakinek otlete kerem ne fojtsa magaba.... :)))

Koszonom szepen:
Palika
)



JAMBALAYA CLASSIQUE
0,5 kg garnelarak
2 csirkemell (0.5 kg)
4 bogre viz
2 kozepes apritott hagyma
2 kozepes apritott zeller
3 gerezd attort fokhagyma
2 kaveskanal so
1 evokanal oliva olaj
25dkg nyers sutnivalo kolbasz (andouille), centis karikakra vagva
1 kozepes zoldpaprika, kimagozva es felszeletelve
4 apritott mogyorohagyma
1 doboz hamozott, darabos paradicsompure
2 evokanal Worcestershire szosz
0,5 kaveskanal szaritott kakukkfu
0,5 kaveskanal cayenne bors
2 bogre hossuszemu rizs
apritott friss petrezselyem diszitesnek

Forro vizben fozzuk meg a rakokat, amig nem lesznek elenk rozsaszinek, kb 2
percig. Hutsd, hamozd es kulonitsd el a rakot, megorizve a rakot es a hejat
kulon-kulon.

Egy labosban keverd ossze a csirkemellet a megorzott rak hejakat, a vizet,
egy fel hagymat, egy fel zellert, a fokhagyma egy harmadat es 1 kaveskanal
sot. Parold kozepes tuzon. Csokkentsd a tuzet takarekra es felig tedd a
fedot, amig a csirke le aranysarga lesz es valamennyi elfo, 20-25 percre.
Utana vedd ki a csirkemellet.

Egy nagy labosba szurd le a fozolevet es kilonitsd el a surujetol. Kb 4
poharnyi levet kell, hogy kapjal; adj hozza vizet ha szukseges. Csontozd ki
a csirkemellet. Vagd fel aprora es tedd felre.

Melegits olajat egy nagy labosban. Kozepest langon susd at amig aranybarna
nem lesz kb 5 percig. Keverd ossze a maradek fozolevel a kaveskanal sot, a
darabos paradicsompuret, a Worcestershire szoszt, a kakukkfuvetet a cayanne
borsot. Parold meg, kozben a fakanallal osszetorheted a
paradicsomdarabkakat. Keverd bele a rizst es igy parold tovabb.
Kozepes-takarekon parold lefedve amig a rizs fel nem szivja a folyadekot, kb
25 percig.

Vedd le a tuzrol a labost es keverd ossze a rakkal es a csirkevel. Tegyel ra
fedot es hagyd allni 5 percig. Tedd at a jambalayat egy elomelegitett
edenybe, szord meg pertezselyemmel es azzonnal talalhatod.

Szakacs megjegyzese: a vendegsegekben a jambalaya garantalja a jokedvet.
Csak azt nehez eldonteni, hogy milyen jambalayat csinaljon az ember (hust,
tengerit vagy szarnyast), ezert mi mindenbol teszunk a labosba egy kicsit.
Hogy ne bonyolitsuk, tehetsz bele egy csesze apritott fustolt sonkat a
kolbasz helyett vagy belekeverhetsz 25 dkg fott (tarisznya)rakot a garnela
helyett.




> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
> A jambalaya egy New Orleans kornyeki (cajun) specialitas, shrimp meg
> sutnivalo kolbasz karikak is vannak benne, finom es laktato.
>
> Jambalaya Classique
>  1 pound medium shrimp
> 2 chicken breast halves (about 1 pound total)
> 4 cups water
> 2 medium onions, chopped
> 2 medium celery ribs, chopped
>  3 garlic cloves, minced
> 2 teaspoons salt
> 1 tablespoon olive oil
> 0.5 pound andouille (pont olyan mint a magyar nyers sutnivalo kolbasz)
> or kielbasa sausage, cut into 0.5-inch-thick rounds
> 1 medium green bell pepper, seeded and chopped
> 4 scallions, chopped
> 1 (15-ounce) can peeled plum tomatoes in juice
> 2 tablespoons Worcestershire sauce
> 0.5 teaspoon dried thyme
> 0.5 teaspoon cayenne pepper
> 2 cups long-grain rice
>  chopped fresh parsley, for garnish
>
>  In a large saucepan of boiling salted water, cook the shrimp over
> high heat just until they turn pink, about 2 minutes. Cool, peel,
> and devein the shrimp, reserving the shrimp and their shells separately.
>
> In a large saucepan, combine the chicken breasts, the reserved
> shrimp shells, the water, half the chopped onion, half the chopped
>  celery, on third of the garlic, and 1 teaspoon salt. Bring to a
> simmer over medium-high heat. Reduce the heat to medium-low
> and cook, partially covered, until the chicken juices run clear yellow
> when pierced with a fork, 20 to 25 minutes. Remove the chicken
>  breasts from the cooking liquid.
>
> In a sieve set over a large bowl, drain and reserve the cooking
>  liquid, discarding the solids. You should have about 4 cups of
> liquid; add water, if necessary. Remove and discard the chicken
>  bones. Chop the breast meat coarsely and set it aside.
>
>  Heat the oil in a 5 quart Dutch oven (nagy labas). Add the sausage and
cook
> over medium heat, stirring often, until lightly browned, about 5
> minutes. Then stir in the reserved cooking liquid, the remaining
>  teaspoon of salt, the tomatoes with their juice, Worcestershire
>  sauce, thyme, and cayenne. Bring to a simmer, breaking up the
> tomatoes with a spoon. Stir in the rice and return to the simmer.
> Cook over medium-low heat, tightly covered, until the rice has
> absorbed all the liquid, about 25 minutes.
>
> Remove the Dutch oven from the heat, stir in the reserved shrimp
> and chicken, cover, and let stand for 5 minutes. Transfer the
> jambalaya to a warmed serving bowl, sprinkle with parsley, and
> serve immediately.
>
> Cook's Notes: There's something about serving jambalaya at a
>  party that almost guarantees the good times will roll. (Let the good
> times roll: New Orleans motto) As it's difficult to decide just what
> kind of jambalaya to make (meat, shellfish, or poultry), we normally put
> a little bit of everything into
>  the pot. (Not one to complicate matters, but you can use 1 cup
>  chopped smoked ham instead of the sausage. Or you could stir in
> 1/2 pound cooked crabmeat at the end to replace the shrimp.)
>

> Bea
>
+ - kezi mixer (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

----- Original Message -----
From: "pmh" >
To: >
Sent: Sunday, June 22, 2003 6:18 PM
Subject: kézi mixer


> Kezi mixerrel szoktam tesztat keverni, de par honapja, a piskota teszta
> surusegu tesztat a gep karja a gep motorhaza fele tekeri. Nincs vmi
> otletetek, hogy ez mitol lehet? A karokat biztosan nem forditva pattintom
> be. Lassan már a gepet csak habveresre tudom hasznalni.
>

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS