Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 531
Copyright (C) HIX
2000-05-01
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 koszonom (mind)  7 sor     (cikkei)
2 heti etrend 8 (mind)  100 sor     (cikkei)
3 Zsido tojas (mind)  30 sor     (cikkei)
4 1000 sziget (mind)  1 sor     (cikkei)

+ - koszonom (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

koszonom, koszonom, mindenkinek aki elkuldte!
Nem baj, ha sok akkor lehet valogatni.
DE! az 530-ik szamot nehogy veletlenul valaki elkuldje, mert 5-t kaptam!

joebedet az etvagyatokhoz, igy a majus 1-i felvonulas utan :-))))

Agnes
+ - heti etrend 8 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

HETI ETREND

VASARNAP: Hamis orjaleves (karajcsontbol), milanoi sertesborda,
narancssalata
HETFO: Paradicsomleves, brusszeli burgonya ecetes paprikaval, keszen
vett eperhab
KEDD: Bableves fustolt csulokkel, narancshabos palacsinta.
SZERDA: Lebbencsleves, majorannas felsal karalabefozelekkel, befott.
CSUTORTOK: Burgonyapure-leves, tonhal ropogos zoldborsofozelekkel,
befott.
PENTEK: Aszaltszilvaleves, alfoldi zuzaporkolt hordoskaposzta salataval,
sult gesztenye.
SZOMBAT: Rizsleves, kaposztas omlett, csigalinzer.

RECEPTEK

Brusszeli burgonya  
Meghamozunk, karikakra vagunk egy kilo nyers burgonyat, es alaposan kivajazott
talba, vekony sajtszeletekkel retegezve belerakjuk, a kozoket borsonyi
vajdarabkakkal, egy keves soval meg csipetnyi orolt szerecsendioval hintjuk
meg. Legjobb hozza a Hovirag sajt, de megteszi barmelyik nem tul eros aromaju
puha sajt is. A tetejere is sajtszeleteket boritunk, es ramorzsoljuk a maradek
vajat. (Osszesen 10 deka vaj es 25 deka sajt fogy el hozza.) A talat
alufoliaval szorosan lefedjuk, szeleit ranyomkodjuk, es a forro sutoben kb.
egy oraig sutjuk. Ezutan a foliat lebontjuk rola, es ha a burgonya megpuhult,
a tetejet egy kisse megpiritjuk. Savanyusaggal kinaljuk.

Alfoldi zuzaporkolt   
Apro kockakra vagunk, es uvegesre kisutunk 10 deka fustolt szalonnat.
Aranysargara piritunk rajta egy jokora fej finomra vagott voroshagymat,
meghintjuk egy csapott evokanalnyi edesnemes pirospaprikaval, es beleforgatunk
egy csomag felengedett, fagyasztott csirkezuzat. (Ajanlatos atvizsgalni, hogy
mindegyik megtisztitott-e, es felbe vagni a zuzadarabokat.) Annyi vizzel, hogy
eppen ellepje, paroljuk, 1-1 keshegynyi orolt komennyel, meg orolt borssal,
soval, ket gerezd osszevagdalt fokhagymaval fuszerezve. Ha a zuza mar
felig megpuhult, kozekeverunk egy fel kilo meghamozott, cikkekre vagott
burgonyat, es annyi vizzel, hogy majdnem ellepje, teljesen megparoljuk. 
Salataval adjuk asztalra. (Tehetunk bele a parolas soran 1-1 darab mirelit 
paradicsomot meg zoldpaprikat is, vagy ehelyett egy mokkaskanalnyi Piros 
Arany kremet, illetve egy keves paradicsompuret.)

Milanoi sertesborda   
Sos vizben, amelybe kiskanalnyi olajat is ontottunk, puhara fozunk 20 deka
makaronit, majd forro vizzel leoblitve, lecsepegtetve, osszekeverjuk egy tubus
spagetti kremmel. (Keverhetunk koze 15 deka aprora vagott, vajon, soval,
borssal megparolt gombat es 10 deka apro kockakra vagott sonkat is.)
Amig a teszta fo, kiverunk, besozunk nyolc kicsontozott sertes rovidkaraj
szeletet, es a szokott modon lisztbe, tojasba, zsemlemorzsaba bundazva, bo, 
forro olajban kirantjuk. A forro talat az izesitett makaronival alapozzuk,
rafektetjuk sorban a rantott szeleteket, es az egeszet meghintjuk 10 deka
reszelt sajttal.

Narancshabos palacsinta   
20 deka reteslisztbol harom deci tejjel, ket tojassal meg annyi szodavizzel,
amennyit felvesz kozepesen suru palacsintatesztat keverunk, es legalabb
egy oraig allni hagyjuk, egy csipet soval izesitjuk. Vegul belekeverunk
harom evokanal olajat, es csak az elso palacsinta ala megolajozva a sutot, a
tobbit olajozas nelkul megsutjuk. Kozben habosra keverunk negy tojassargat 
ot deka cukorral, egy narancs reszelt hejaval meg levevel, meg ket deka
liszttel, es ket deci tejjel felengedve, goz folott surure fozzuk. Meg melegen
kozekeverjuk a tojasok habba vert feherjet, es 2-3 evokanal jaffa szorppel 
erositjuk az izet. Ezzel a kremmel toltjuk meg a palacsintakat, osszegongyoljuk
, 
es az egeszet harom deka forro vajjal, egy narancs kifacsart levevel locsoljuk
meg, egy meghamozott, vekonyra szelt narancsot fektetunk a tetejere. A
sutoben eppen csak atmelegitjuk, de nem piritjuk.


Csigalinzer  
Osszegyurunk 25 deka finomlisztet 12 deka Rama margarinnal, ket tojassargaval,
het deka porcukorral, egy tasak vanilias cukorral vagy egy fel citrom reszelt
hejaval, es egy csipet soval. Hideg helyen legalabb egy oraig, de meg jobb,
ha egy ejjelen at pihentetjuk, majd ketfele osztjuk. Az egyik felebe ket evokan
al
kakaot meg egy evokanal tejfolt dolgozunk. Eloszor a sarga tesztat nyujtjuk
vekony, hosszukas teglalappa, majd ugyanekkorara a barnat, amelyet a
feher tesztara fektetunk, egy kisse ranyomkodjuk. A kettot egyutt szorosan
osszegongyoljuk, es fel centi vastag szeletekre vagjuk. Az igy kapott 
csigakat sutolemezre egymas melle fektetjuk, de kozoket hagyunk, nehogy
osszeragadjanak. A forro sutoben aranysargara sutjuk.

E HETI SALATANK 

Zador salata   
Hejaban megfozunk ket kozepes nagysagu burgonyaszemet, es meghamozva, kis
kockakra vagjuk. Osszekeverjuk egy kisebb szal megtisztitott, zoldjevel egyutt
vekonyra szelt porehagymaval, 30 deka kinyomkodott hordoskaposztaval es
1-1 darab meghamozott, kis kockakra vagott almaval, kortevel, meg naranccsal.
Meglocsoljuk egy kiskanalnyi borecet (a kaposzta savanyu!), kiskanalnyi
mustar, egy csipetnyi so, cukor, meg 4-5 evokanalnyi olaj keverekevel,
es legalabb egy fel napig hideg helyen erleljuk, csak utana talaljuk.
F. N. A.

-- 
                         Üdv.: Szászika*(2+2)
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
          http://www.extra.hu/szaszika/hulyeseg.htm
+ - Zsido tojas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Zsoka es mindenki!

A tojas parve (paros) etelnek szamit, azaz mind tejes, mind husos
etelekhez fogyaszthato, es fogyasztjak is. Reggelire (ami szinte
mindig tejes) rendszeresen esznek kemenytojast, alkalmankent
rantottat vagy tukortojast (heberul bejcat aj, azaz szemtojas), de
tesznek huslevesbe tojassal keszult levestesztat, soletba egesz
tojast foznek, ami ott kemeny lesz, es mennyeien finom (a soletba
tesznek nagy darab, vagy egesz sargarepat is, az is fantasztikus).

A szeder esti talon (aprilis 20-an volt!) is fott vagy parazson sult
kemeny tojas jelkepezi az emberi elet mulekonysagat es torekeny-
seget. 

Klasszikus peszachi etel a maceszgomboc is, ami huslevesben
levesbetet. A kovetkezokeppen keszul:
4 tojast ugyanakkora terfogatu vizzel, 4 evokanal olvasztott liba-
zsirral (esetleg olajjal), kaveskanal soval, keves torott borssal es
orolt gyomberrel elkeverunk, beleteszunk egy vizespoharnyi ma-
ceszdarat es egy vizben aztatott maceszlapot. Pihentetes utan
kis gombocokban forro huslevesben kifozzuk.

Ma mar nem divat, de regebben kenyerre kenve ettek ejer-cibelt,
ami kemenytojas villaval osszetorve, libazsirral kenhetore keverve,
reszelt voroshagymaval es soval izesitve. Varialhato ezerfelekeppen,
maradek libamajjal, kacsamajjal, fott krumplival, pirospaprikaval,
es leginkabb sok fantaziaval.

Shalom ubetiavon lekulam!
Tibi
+ - 1000 sziget (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Nem tudnatok megirni, hogy kell az ezersziget ontetet csinalni?

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS