Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1195
Copyright (C) HIX
2002-06-21
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 REC: gyumolcsos rizstorta (mind)  70 sor     (cikkei)
2 REC: Cannoli torta (mind)  58 sor     (cikkei)
3 Nyari italok, stb.. (mind)  7 sor     (cikkei)

+ - REC: gyumolcsos rizstorta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Gyumolcsos rizstorta

A mogyoros alaplaphoz:
3 tojas, 80 g cukor, 80g daralt mogyoro,4 evokanal zsemlemorzsa (de a
daralt keksz is tokeltes bele - en azzal csinaltam), 6 g sutopor, 30 g
reszelt csoki
A toltelekhez:
7,5 dl tej, 100 g cukor, 1 kaveskanal margarin/vaj, 1 vaniliarud, 2
ujjnyi citromhej /citromhejbol levagni 2 darabot hosszaban/, 160 g
kerek szemu rizs, 10 g zselatin, 5 dl tejszin (Hulala)
A disziteshez:
300 g malna (ez szerepel az eredeti receptben, en eperbol keszitettem,
de cseresznyebol, meggybol, barackbol is keszitetheto, bar teny es
valo, hogy szinhatasban a piros mutat legjobban :) ), 2 tasak
tortabevono zselepor (20g) - en pirosat hasznaltam - , 1,25 dl almale,
1,25 dl edeskes bor (en az egeszet 2,5 dl ananaszlevel
helyettesitettem), 2,5 dl viz, cukor, nehany menta -/citromfulevel

Elkeszitesi ido: 1 ora + 6 ora + 1 ora dermedesi ido
/en fel ora alatt kesz voltam, igaz egyszerre 3 dolgot csinaltam, de
belefert :)/
1 szelet: 271kcal/1134Kj

Elkeszites:
1. 26 cm atmeroju tortaformat sutopapirral kibelelunk, sutot
elomelegitjuk.
2. A tojasfeherjeket kemeny habba verjuk 1 csipet soval, hozzaadjuk
aprankent a cukrot. Egyenkent ovatosan /recept szerint lyukas
fakanallal vagy kezi habverovel/ hozzaadjuk a tojasok sargajat. A
mogyorot, zsemlemorzsat, sutoport osszekeverjuk, es aprankent
belekeverjuk a masszaba, vegen lazan beleforgatjuk a reszelt csokit
is.
3. A formaba simitjuk, es kozepso bordamagassagon 25 percig sutjuk
(nekem 15 perc alatt kesz volt - regi 25 eves gazsutovel), 5 percig a
formaban pihentetjuk, majd racsra tesszuk, es megszabaditjuk a
sutopapirtol. Ha ugyesek vagyunk, es miert ne lennenk azok, akkor a
papirt egyben leszedtuk, es ne dobjuk ki, meg kelleni fog!
4. A toltelekhez felforraljuk a tejet a cukorral, vajjal/margarinnal,
a felhasitott vaniliaruddal es a citromhejjal. A rizst enyhen sos,
forrasban levo, bo vizben 3 percig fozzuk, leszurjuk, es azonnal a
tejhez adjuk, es folyamatosan kevergetve egeszen puhara-ragacsosra
fozzuk. Kidobjuk belole a vaniliat es a citromhejat, majd hideg
vizfurdobe allitva kihutjuk. (gyorsabban kesz, ha egy nagyobb edenybe
atontjuk, es ott elsimitva, oldalara kikenve hagyjuk )
5. Kozben a zselatint fel dl hideg vizzel elkeverjuk, es allni
hagyjuk. A tejszint kemeny habba verjuk.
6. A tortaforma aljat es oldalat sutopapirral kibeleljuk -
ujrahasznosithajuk a leszedett papirt - belefektetjuk a mogyoros
lapot.
7. A zselatint mersekelt tuzon eppen csak felolvasztjuk. Gyors
mozdulatokkal belekeverunk 2 evokanal rizst, es a tobbi rizshez adjuk
az egeszet. Tobb reszletben kimeletesen beledolgozzuk a tejszint, es
a formaba simitjuk. Letakarjuk, es hutoben legalabb 6 oran at (de
legjobb, ha egy egesz ejszakan at) dermedni hagyjuk (nalunk ehhez nem
volt szerencseje, mert este kezdtem el megcsinalni, de reggel mar enni
akartak belole )
8. Korkorosen kirakjuk a torta tetejet gyumolccsel. A tortabevono
zseleporbol  a vizzel, almalevel, borral a csomagolason olvashato
tajekoztato szerint elkeszitjuk a zselet, majd korkoros mozdulatokkal
bevonjuk vele a tortat. Tovabbi 1 orara hidegre rakjuk.
9. Talalaskor talra csusztatjuk, megszabaditjuk a papirtol, es
menta-/citromfulevelekkel (tetszes szerint meg tejszint is
hasznalhatunk) diszitjuk.

Jo etvagyat.


Cintia

(forras: Nok Lapja e heti szama)
+ - REC: Cannoli torta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Cannoli torta
Hozzavalok:
6 tojas, 200 g cukor, 120 g finomliszt, 1/2 teaskanal sutopor, 2 nagy
narancs, 2 evokanal narancslikor (elhagyhato), 900 g ricotta turo, 200
g atort zsiros tehenturo, 120g szitalt porcukor, 100 g etcsokolade
pasztilla, vaniliakrem maz

1. Elomelegitjuk a sutot. Egy 23 cm atmerojuk tortaforma aljat
sutopapirral kibeleljuk
2. A tojasfeherjet a cukor felevel kemeny, fenyes habba verjuk. Egy
masik talban kikeverjuk a tojassargakat, a lisztet, a maradek cukrot 2
evokanal vizzel. Mikor mar kifeheredett a massza, muanyag lapattal
harom reszletben ovatosan hozzakeverjuk a tojashabot.
3. A kevereket a tortaformaba simitjuk, majd aranysargara sutjuk
(30-35 perc). Akkor jo, ha a teteje nyomasra visszaugrik.
4. A torta formaban racsra tesszuk, es kihutjuk.
5. A narancsokbol lereszelunk 2 kaveskanalnyi hejat, kinyomunk 5
evokanlnyi levet /ha nem hasznalunk likort, akkor 8 evokanalnyit/. A
likort a narancslehez keverjuk.
6. Egy talban kikeverjuk a ricotta turot, a tehenturot, a reszelt
narancshejat, a porcukrot, es ha mar sima, hozzaadjuk a kettetort
csokoladepasztillak felet.
7. Szeles lapos kessel meglazitjuk a torta oldalat, es levesszuk a
forma peremet. Ezutan a tortat leemeljuk a formarol. Reces kessel ket
lapra vagjuk, s mindket lap vagott feluletet megkenjuk a narancslevel.
8. Az also tortalapot vagott felevel felfele talra tesszuk, es a
kozepere kanalazzuk a tolteleket. A toltelek egy reszet elkenjuk a
tortalap szele fele, de ugy, hogy kozepen magasabb toltelekhalom
alakuljon ki.
9. A masik tortalapbol kivagunk egy szeletet, majd raigazitjuk a
toltelekre, es visszatesszuk a helyere a szeletet (ha kivagunk egy
szeletet, a tortalap tores nelkul is meghajlik, es szepen koveti a
toltelek kupola-alakjat)
10. Elkeszitjuk a vaniliakrem mazt, es bevonjuk vele a torta tetejet
es oldalat.

Vaniliakrem maz:
Egy kozepes talban robotgeppel simara keverunk 50 g puha vajat, 3
evokanal tejet, 200 g atszitalt porcukrot es 3/4 vanilia aromat - ha
szukseges, adhatunk meg hozza tejet. Ha a massza mar jol kenheto,
kemeny habba verunk 4,5 dl tejszint, es a vanilias keverekhez adjuk.

11. Egy kis talban goz folott gyakran megkeverve (Mikroban is lehet,
es gyorsabb) felolvasztjuk a maradek csokolade pasztillakat.
12. Az olvasztott csokoladet papir nyomozsakba tesszuk, es
tollmintaval diszitjuk a torta tetejet.

Tollminta:
A torta kozepetol indulva koroket rajzolunk csokival, majd mikor az
egesz torta teteje koncentrikus korokbol all, egy eles kes hegyevel
kulloket huzunk a torta szele es kozepe kozott egymastol kb. 4
cm-nyire.

13. A tortat kb. 3 orara a hutoszekrenybe tesszuk.

Cintia

/forras: Tortak, sutemenyek, csemegek/
+ - Nyari italok, stb.. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Valaki irt a kozelmultban a teak es egyeb udito hatasu
nyari italokrol, de egy figyelmetlenseg miatt kitoroltem a
KONYHA ezen szamat. Elkuldene az iroja ezt nekem
meg egyszer, maganban?
Elore is koszonom!

Adam

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS