Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1108
Copyright (C) HIX
2002-03-09
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 tiramisu (mind)  20 sor     (cikkei)
2 tiramisu (mind)  21 sor     (cikkei)
3 tiramisu (mind)  22 sor     (cikkei)
4 Tiramisu (mind)  36 sor     (cikkei)
5 Re: Tiramisu (mind)  18 sor     (cikkei)
6 Tiramisu n+1x... (mind)  14 sor     (cikkei)

+ - tiramisu (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Szerintem minden tevhit elkerulese vegett az eredeti tiramisu az mezei
> rummal keszul.
> Nalunk a babapiskota hatuljara, ami szerint en a receptet csinalom,
> rum van irva.

Hát nem igazán egy autentikus forras a babapiskota hatoldala, plane azok
után, hogy a tiramisu nem babapiskotabol keszzul. Ez gondolom egy recept
olcsobb magyaritasa.

Beindul a szokott folyamat, jon az eredeti recept, ami bozonyos alapanyagok
nehezkes beszerzese miatt massal is elkeszitheto. Kesobb ez mar ugy bukkan
fell.

Ez szamomra olyan, mint amikor azt irjak, hogy pulykabol is lehet gulyat
fozni. Persze hogy lehet, csak nem erdemes.

Orok emlek, amikor a szlovak urge azt mondta, hogy nem a magyar recept
szerint fozott gulyas az igazi, mert nincs benne knedli. :o)

Tucsi
+ - tiramisu (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Ugyan nem en vagyok az Izabella, de gondoltam, megerositem Vicat a rummal 
kapcsolatban. En otthon (Mo-on) amikor elkezdtem tiramisut csinalni, a 
mascarpone jellegu azzurro kremsajton levo recept alapjan csinaltam, 
aszerint rummal kell. Most itt Svajcban vasarlas kozben egyszer kaptunk a 
Galbani sajtokhoz kis receptes fuzetet. (A Galbani szerintem egy olasz 
sajtgyar lehet). Az is a rumot ajanlja, zarojelben megjegyzi, hogy lehet 
amarettoval is.

Most megneztem a Galbani weboldalan levo tiramisu receptet, hat nem tul 
konzekvens a ceg. Ott azt irja, hogy a kaveba kell tenni egy kiskanal 
(sotet) rumon kivul egy kiskanal brandyt is, sot a kremhez ujra ket 
kiskanal rumot, meg egy negyed kiskanal mandula aromat. Mindezt a 
mennyiseget a 250 g-os mascarponehoz veszi. Mindamellett a mult heten 
jartam Olaszorszagban, es egy etteremben ettem tiramisut, abban en nem 
ereztem ilyen sok alkoholt, aromat sem. Szerintem ahany haz, annyi szokas. 
(de en asszem maradok a rumnal)

Udv
Tunde
+ - tiramisu (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Vica irta:
>Szerintem minden tevhit elkerulese vegett az eredeti tiramisu az mezei
>rummal keszul.

Ejnyebejnye kedves Vica, nem hiszel nekem.... :-)))))) Remelem, Izabella
megerosit abban, hogy az olaszok meg csak veletlenul se hasznalnanak a
tiramisuba rumot, ha van Amaretto, vagy ehhez hasonlo keserumandula likoruk. 
Ahogy tegnap irtam, a magyar receptek is (pl. ami a magyar mascarpone sajt
dobozan talalhato) rumot javasolnak. De szerintem csak azert, mert azt
mindenki ismeri. Es igy jobban el tudjak adni a mascarponet is. Itthon az
emberek 90%-anak fogalma sincs, mennyi egyeb finom etelhez hasznalhato meg
a mascarpone. 

De ha mar itt tartunk: egyre tobb helyen latom a sajtospultban nagy talban
kiteve a "Cremor" sajtot (semleges izu tejszines kremsajt), ami tokeletesen
olyan, mint a mascarpone, csak epp feleannyiba kerul. Kiprobaltam,
tokeletesen jo a tiramisuhoz (is). :-) 

sziasztok,
Zita
+ - Tiramisu (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

En mondhatom a magamet, de ugyis mindenki ugy csinalja, ahogy hiszi, hogy
csinalni kell. Hallottam en mar olyan furcsasagokat is a Tiramisu ugyben,
hogy csak hallgattam, es a szememet merezdgettemm. Ki tud itt mar ebben a
dszungelben eligazodni, hogy mi az eredeti, mi nem az eredeti:

En igy tudom:

A babapiskotakat cukros, gyenge feketkaveban kell hirtelen megmartani, egy
sort lerakni belole a lapos (altalaban teglalapalaku edenybe, amiben majd
fel is talaljuk) majd erre rakenjuk vastagon a Mascarpone, cukor,
tojassargaja kevereket. Megint egy kaveba martogatott babapiskota sor,
mascarpone egyveleg, stb.stb. es amikor befejezzuk a rakosgatast a
mascarponeval, akkor jo sok keseru kakaoporral hintjuk be.
Legalabb 2 orara betesszuk a hutoszekrenybe, es utana fogyaszthato is.

Mifelenk ezt mondjak az eredetinek.

Dehat ki tudja:))))

Puszi Mindenkinek: Izabella-Velence

> Felado :  [Austria]
> Temakor: tiramisu ( 9 sor )
> Idopont: Thu Mar  7 07:23:50 CET 2002 KONYHA #1107
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Izabella, segits nekunk kiigazodni!:-)))
>
> Szerintem minden tevhit elkerulese vegett az eredeti tiramisu az mezei
> rummal keszul.
> Nalunk a babapiskota hatuljara, ami szerint en a receptet csinalom,
> rum van irva.
>
> Udv
> Vica Grazbol ahol mindenki csak rumot hasznal:-))))
>
+ - Re: Tiramisu (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Vicanak:

> Szerintem minden tevhit elkerulese vegett az eredeti tiramisu az mezei
> rummal keszul.
> Nalunk a babapiskota hatuljara, ami szerint en a receptet csinalom,
> rum van irva.

Nekem van vagy 3 recept mandulalikorrel, 1 kavelikorrel es egy egeszen
exotikus, tojaslikor +mandulalikor. Rummal meg nem probaltam, de rossz
nem lehet :-)

A feltuntetett rum nem veletlenul ugyanattol a gyartotol szarmazik,
esetleg ugyanaz a multi? Mert ilyen "objektiv" receptet is lattam mar...

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Tiramisu n+1x... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A Tiramisuhoz mandulalikor kell! Lehetoleg valami jobb fajta - itt írtak
az Amoretto-t, de ha masnincs valami hazai fajta (Pl.: Mandolino) - , de
semmi esetre sem aroma!!! Persze lehet rummal, konyakkal, kávélikorrel,
stb. is csinalni, sot akar "alkohol nelkul", de legalabb ne mondjuk, hogy
_igy kell_. Ez mar ferdites. Olyan mintha egy japan a magyar halaszlebe
bambuszrugyet rakna, mert - szerinte - ugy az igazi...

Ugyanigy a sajtra is igaz, hogy Mascarpone (jellegu) sajt az igazi hozza,
de "vegszuksegben" termeszetesen lehet ricottabol, mezei turobol, sot
akar "vajkrembol" is csinalni. Azonban ekkor se mondjuk azt, hogy ezt _igy
kell_, hogy _ez az igazi, eredeti_, maximum azt, hogy mi igy szoktuk, illetve
igy szeretjuk. Mert ugyebar izlesek es pofonok... :)

A.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS