Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 418
Copyright (C) HIX
2000-01-04
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Rakott krumpli, ahogy a kedvesem kesziti... (mind)  69 sor     (cikkei)
2 Gombaleves (mind)  44 sor     (cikkei)
3 Kaszinotojas (mind)  19 sor     (cikkei)

+ - Rakott krumpli, ahogy a kedvesem kesziti... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Boldog ujevet, ha kisse megkesve is! :-) Jonnek a hetkoz-
napok, a hetkoznapi etelek. A mi csaladunkban mindenki-
nek megvan a specialitasa. Az enyem a vadas, a kedvesem
kesziti a rakott krumplit, a kolok pedig a szorpot :-) Kulo-
nosen kezdo haziaszszonyoknak ajanlom a rakott krumplit,
ahogy a kedvesem kesziti,akik meg azt hiszik, hogy
a ferfiak szivehez a gyomrukon keresztul vezet az ut.
(Rafinaltabbak mar tudjak, hogy nem kell olyan magasra
helyezni a mercet... kicsit alacsonyabb szinten is lehet
eredmenyeket elerni >;-> )

~~~~~~~~~RAKOTT KRUMPLI~~~~~~~~~
~~~~AHOGY A KEDVESEM KESZITI~~~~

Hozzavalok:
krumpli, egy-ket uveg so:r, sonka, kolbasz, legycsapo,
fott tojas, tejfol, jancsiszo:g, reszelt sajt, ragtapasz, ket kutya,
tartalek so:ro:k

Nos.. elso lepesben kell egy vallalkozo, aki a fott krumplit
meghamozza. Mire ezt a vallakozot megtalaljuk, addigra
ugyis kihu"l a krumpli, mert rendesen szeletelni csak a hi-
deg krumplit lehet. A pucolas, szeleteles kozben felhasznalt
ragtapasz okozta csalodast, a so:r ne'mileg enyhiti. Az elo-
ralatoan elokeszitett legycsapoval minimalizalhatjuk a ha'-
moza'si vallakozo torkossagi igenyeit. Keressunk egy (nem
feltetlenul masik) vallakozot, aki a sonkat vekony szele-
tekre meteli (legycsapo hasznalata mint fent!), s ezen szele-
tekbol egy sort rakjunk le a tepsi aljara. Vigasztaljuk meg
a szerencsetlen vallakozot, a bibis ujja miatt, gyogypuszi
es ne'mi so:r azonnali eredmenyre vezet. A sonkara ve-
konyra vagott (ugynevezett "zsu:liettezett") hagyma kerul,
amit egy ujabb (nem feltetlenul masik) vallakozo keszitett
elo, majd erre az elso reteg krumpli, amit egy (nem feltet-
lenul masik) vallakozo altal gyonyoru karikakra vagott to-
jasbol kialakitott reteggel fedunk. Az elso szintet kolbasz-
karikakkal zarjuk le, melyeket egy (nem feltetlenul masik)
vallakozo kivitelezett szamunkra. A retegek szamat (Rs) op-
timalizalhatjuk, a varhato etkezesi letszam (El) es az atlagos
fogyasztasi faktor (f) fuggvenyeben: Rs=2f*El*1.25, ha
atlagos meretu tepsiben keszitjuk az etelt. Az egyes retegek
koze 5-9 mm-es tejfolreteget kell helyezni (celszeru a ko-
vetkezo reteg lerakasa elott felhordani!), melybe 1/4-1/3
resz reszelt sajtot keverunk. Minden reteg teljes elkeszu-
lese utan, egy pohar so:r celprepiumot utaljunk ki a vallal-
kozonak, ezzel meg serenyebb munkara serkenthetjuk. Ha
kesz az egesz rakas, keressunk egy (nem feltetlenul masik)
vallakozot, aki lereszel annyi sajtot, ami 1.5-3 cm vastag
tejfolos sajtreteg letrehozasara alkalmas, a rakottkrumpli te-
tejen. Ezt a reteget magunk is letrehozhatjuk, am ha ugy
gondoljuk, keressunk erre is egy (nem feltetlenul masik)
vallakozot, aki "lesajtozza" a nagy muvet, s ugy sussuk meg,
alufoliaval lefedve. (A rakott krumplit, ne a vallakozot!)
A legycsapo segitsegevel tavoltarthatjuk a nyulkalokat a
tepsitol. Mielott elkeszul, meg egy reteg sajtot szorjunk ra,
(trukk: a kedvesem eltavolitja az alufoliat a sajt raszorasa
elott. Ez persze nem mindenkinek jut elsore eszebe! :-) )
de az mar csak raolvadjon, epphogy a szele piruljon meg
egy kicsit. Ezutan talalhatjuk, es zsebeljuk be az elragad-
tatott dicsereteket, idonkent szemermesen jegyezzuk meg,
hogy a krumplit a vallakozo pucolta.
Ami megmarad, azt boldogan felfalja a ket kutya, de en
gondoskodnek kutyataprol is! :-)

Hogy mi van? Ja, a jancsiszog! Az csak azert volt, hogy fi-
gyelsz-e! :-)
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Köszönöm a szeletet, amit áldoztál rám az idődből.
Szeretettel: Péter
+ - Gombaleves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

BUEK mindenkinek, ujra itt vagyok.

Oszinte sajnalattal veszem tudomasul Pista ba bejelenteset, am kereset
termeszetesen tiszteletben tartom.
Kedves Pista ba!
Ha meg olvasod e sorokat, ezuton kivanok aldott egeszseges es oromteli
hosszu bekes oregseget szeretetteid koreben!

Eppen ideje mar, hogy vege a nagy "Zabalas" korszakanak.
Az utobbi idoben sikerult ket es fel kilot felszednem amit elsosorban
annak tulajdonitok, hogy az utobbi masfel honap alatt joval kevesebbet
mozgok mint korabban.
Termeszetesen megprobaltam versenysulyomat visszanyerni, de eddig
csak azt vettem eszre, hogy ehetek amit akarok, egyszeruen nem fogyok.
Pedig probalkoztam az utobbi par nap alatt mindennel, a toltott kaposztatol
kezdve a faszenen grillezett tarjaig, az otthoni majas hurkatol a hazi
tepertoig,
a hazi disznosajttol az itteni gulyaslevesig, sot meg az ujevi Fondue sem
segitett latnivaloan.
(Valoban grilleztem a teraszon 30.-an, ma is +8C° volt.)
Talan meg kellene probalnom az alabbi levessel is.

Hozzavalok:
40 dkg tisztitott csiperkegomba,             2 l csontle,
1 fej voroshagyma,                                  petrezselyemzold,
1 EK zsiradek, vagy olaj,                        liszt a rantashoz,
2-3 dl tejfol, so, pirospaprika, orolt bors.

A finomra vagott voroshagymat a zsiradekon megpiritjuk, majd hozzaadjuk
a szeletekre vagott gombat, a finomra vagott petrezselyemzoldet, sozzuk,
borsozzuk es felengedjuk a csontlevel.
Felfozzuk, majd vilagos rantassal berantjuk. A tejfolt belefozhetjuk, vagy
adhatjuk talalaskor kulon is hozza. Izles szerint egy kis hazi csipetket is
tehetunk bele.
Ha a csontleben benne maradt volna egy ket hus darabocska ami szinten
belecsuszott a level a fazekunkba, ne idozzunk azzal, hogy megprobaljuk
kihalaszni, hiszen kinek ebed kozben kanalara kerul, nem fogja durcaval
kesobb szemunkre hanyni.

Mindenkinek jo etvagyat kivan a fogyashoz:

Misi
+ - Kaszinotojas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Eloszor is BUEK mindenkinek!

Elmondom, mit talaltam ki tegnap: a cimben emlitett kaszinotojast felenk
(Kaposvar, de lehet, hogy csak az en csaladom) toltott tojasnak nevezik, es
nem rakjak ossze egeszbe, hanem felben talaljak. Na en ezen ujitottam tegnap
ugy, hogy a sargajat elkeszitettem egy kis fuszerrel, mustarral, es nagyon
apro sajtdarabkakat kevertem bele. A fel tojasokat pedig kibeleltem
szalamival (barmilyen elore szeletelt lehet, mi a paprikasat szeretjuk,
ezert tegnap is az volt otthon) es ugy tettem bele vissza az elkeszitett
sargajat. 
Ha nem kelloen fogyokuras a recept, akkor mindenkitol elnezest kerek.

Egy keresem is van: ha valaki tud barmilyen sonkatekercs, vagy sajttekercs
receptet, kerlek irjatok meg.

Koszonom szepen a sok szendvicsreceptet!
Udv: Timi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS