Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 858
Copyright (C) HIX
2001-05-19
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re:malata (mind)  20 sor     (cikkei)
2 Izsop + quiche (mind)  27 sor     (cikkei)
3 szalonna postan? (mind)  37 sor     (cikkei)
4 csaszarzsemle (mind)  15 sor     (cikkei)
5 Re: Izsop (mind)  21 sor     (cikkei)
6 gyomoreges? (mind)  9 sor     (cikkei)

+ - Re:malata (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Haliho!

A KONYHA 0857-ban irta :
>Most eppen dobozos barnacukor van itthon, "Nadmelaszos barnacukor" a neve.
>Az osszetetel az alabbi: kristalycukor, nadcukorszorp, kemenyito,
>csomosodasgatlo (E551)  Ezt is az altalad emlitett Sogun :-)))) gyartja, a
>markaja Beghin Say, gyarto: Matra Cukor Rt.
>En foleg sutemenyekbe hasznalom, kellemes izt ad.
>Regebben lehetett kapni szerencsi gyartasut is, az eleg "nedves" volt,
>hamar osszeallt. Elkepzelheto, hogy az igazi barnacukor volt? Tehat a feher
>kristalycukor "elotti allapotban" ??

Ez a baj a mostanaban kaphato barnacukrok nagy reszevel!
Nem a feherites elotti allapotban adjak el, hanem feheritett
cukrot barnitanak vissza! De ez mar ugyanugy atment a vegyszeres
feheritesen, tehat semmivel sem egeszsegesebb, csak a barnito 
i'ze erzodik rajta. 

LOGOFF suhy

+ - Izsop + quiche (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Idezek Romvary Vilmos: Fuszerek konyve c. muvebol:

A Foldkozi-tenger videkerol kerult  hozzank ez a kisse kamforos, fuszeres
illatu es enyhen kesernyes izu fuszernoveny (Hyssopi herba). 
Kulfoldon gyakrabban, nalunk ritkabban hasznaljak mind friss, mind szaraz
allapotaban. (angolul: hyssop, nemetul: r Isop/Ysop) 
Burgonya, zeller, petrezselyem, hus- es halsalatak, burgonyas etelek,
pecsenyek es egyeb husetelek finom fuszere, izesitoje. Husok pacolasara is
kivaloan alkalmas. A novenyt es illoolajat a konzerv- es likoripar is
hasznalja. 

Gyogyhatasu szerkent: 
Kohogescsillapoto, vernyomasemelo, asztmas-hurutos bantalmakat szunteto,
szelhajto, gyomorerosito, izzadascsokkento hatasa van. 


EMILIA
Irnal nekunk quiche receptet? :-) A multkor a 3Sat fozocskes musoraban kesz
levelestesztabol csinaltak, de nekem ugy remlik, mintha vmi egyszerubb,
otthon is elkeszitheto vajas tesztabol lenne eredetileg... Nincs valaki
vonalban Franciaorszagbol, aki autentikus receptet tud? :-)) 


sziasztok,
Zita
+ - szalonna postan? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> > Elore bocsajtom, hogy kisvarosban elunk, s a komoly nagy varosban, 100
> > km-re (Cleveland, Ohio) biztosan kaphato mindez, mert ott nyuzsognek a
> > magyarok... de hat ki megy oda vasarolni, foleg a mai benzin arak
> mellett?
> 
> Latnad te csak az itteni benzinarakat, nem irnal ilyet :-))

Lassan, de biztosan, mi is haladunk az europai arak fele...  :((
 
> > Nekem a disznotoros dolgok hianyoznak leginkabb: hurka, kolbasz,
> diszno
> > sajt, toportyu, csaszarhus.  Na meg a libamaj, de azt csirkemajjal
> szoktam
> > helyettesiteni.
> 
> Nincs egy mail order lehetoseg, hisz ott annyifele van? Epp a multkor
> botlottam bele valahol bizonyos Otto (vagy Oskar?) Deli nevezeture,
> magyar sok mindent kinal, a neccen at is lehet. Vagy ez nem jo?

Lehet, hogy van es nagyon jo, de ott vagyok, ahol a Made zsido: tobbe
kerul a leves, mint a hus!

> Egyebkent en ilyesmit csak kivetelesen veszek. Nem a lelohelyel van baj,
> hanem egyeb "szelessegi koordinatakkal" ;-)

Ezt rolam is megirhatod!  :((
 
> > Edesse'gek kozul a retes (itt probaljak utanozni, de nem az igazi!) es
> a
> > ferjemnek a ma'kos dolgok.
> 
> Ha jol tudom, az USA-ban soxor phyllo-t hasznalnak helyette.

Nemcsak a tesztajaval, de a toltelekkel is van hiba: itt nem ismerik a
kaposztas, meggyes, makos retest; a turost is masbol keszitik.

Martha
+ - csaszarzsemle (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Emilia irta:

>> reggelente mindig ropogosan friss izes csaszarzsemlejuket.

>Akkor vagy kivetelesen egy jo peket fogtal ki, vagy gyorsan meg is 
>etted a zsemlet :-) Ugyanis a reggeli zsemle rendszerint delre mar 
>"Pampe", amolyan csiriz-izu" es allagu. Fel van fujva mindenfelevel,

Igy igaz. De hat nekem eppen megfelel, ha akkor friss-ropogos, 
amikor eszem. :-))) [Tobbnyire szallodakban reggelire]
Egyebkent eleg tisztessegesen delutan egy necchaloban ot darab 
kerult annyiba a boltokban, mint reggelente a friss csaszarzsemlebol
kb. egy darab ugyanott.

Udv, Peter.
+ - Re: Izsop (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Felado :  [Hungary]
>Hasznal valaki izsop nevu fuszert kozuletek? Mihez illik, milyen
>"nemzetisegu" etelekre jellemzo?

Kedves Gertrud!
Igaz, hogy en nem hasznaltam meg izsopot, de megkerestem a kis
fuszeres konyvecskemben, hogy mire ajanlja, hat ime:

"Izsop (Hyssopus officinalis). Az okor ota ismert, kisazsiai
szarmazasu, a Foldkozi-tenger videken elterjedt fuszer- es
gyogynoveny." stb.stb. Majd itt jon a javaslat!
"Kar, hogy ezt a masutt nagyon kedvelt fuszert nalunk nem ismerik
elegge, pedig sultek, burgonya-, zeller-, hus- es halsalatak, huspacok
kituno, etvagygerjeszto izesitoje. A torokok enyhen alkoholos, hideg
italanak, a szorbetnek ez a fuszer adja sajatos aromajat. A leguti
bantalmak ellen is fontos gyogynoveny."

Egyszoval en ugy gondolom, hogy a mediterran etelekhez kitunoen illik
az izsop. :-))

Szeretettel J.Zsoka
+ - gyomoreges? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Kovary Peter!

Ha emlekezetem nem csal 1-2 eve te irtal arrol, hogy mostanaban a nagy
sorgyarak mar olyan technologiat alkalmaznak, amitol a sor olyanna
valik, hogy aki hajlamos ra, gyomoregest kap tole.
Akkor azt is megirtad, hogy melyik az a fajta meg "klasszikus" sor,
amitol nem eg az ember gyomra. Megtenned, hogy amennyiben jol
emlekszem :-)) megirod ezt a markat?
Koszonettel Jeszenszky Zsoka

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS