Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 598
Copyright (C) HIX
2000-07-13
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Gyanusitas? (mind)  36 sor     (cikkei)
2 ACETO BALSAMICO (mind)  77 sor     (cikkei)
3 Baileys ismet (mind)  31 sor     (cikkei)
4 Brokkoli recept (mind)  7 sor     (cikkei)

+ - Gyanusitas? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Emilia irta:

>Csak ama gyanusitas ellen tiltakoznek hamarjaban,
>hogy nem tudnam, mi a Kukta. Ha te tudnad, milyen tuzes vizet foztunk mi
>meg a hiro:s magyar alu-ban anno fu:gebol :-)) Vizezes nelkul nem is
>lehetett meginni...

Kedves Emilia! 

Eszembe sem jutott gyanusitani. Egyebkent tudom. En is foztem
akkoriban bar 
nem fugebol, hanem cukorbol, es utana aromakkal kellett segiteni
neki. Aztan 
hamar abbahagytam, mert mindeg eros fejfajast kaptam, ha az igy
fozott tuzes
vizzel dorbezoltam. Nyilvan a metilalkohol tartalom miatt.

>> Na ez az, amiert elsosorban billentyuzetet ragadtam. Mi ez? Mi a
>> neve? Talan fenn van a neten, es utana lehet nezni. Milyen vastag az
>> oldalfala???? Mit tudsz rola??? Ha arra jarsz vegyel rogton

>Errol is meg fogok irni (a'rak stb), addig itt egy cim:
>http://www.spring.ch  (gondolom, annyit tudsz kulfoldiul :-) )

Tudok. Meg tobbet is. :-) Koszi a cimet. Szepek. De sajnos
aluminium-kromacel
szendvicsbol keszulnek. Ennyiert mar adhatnanak rezet is. :-(

Udv, es megegyszer: eszemben sem volt "gyanusitgatni". Csak hat a 
"pontosan zarodo" fedok egy-ket tizedmillimeteres resen ugyanugy
kijon a goz,
mint az olcsobbak esetleg egy-ket millimeteres resen. Sajnalom, hogy
rosszul
esett. 

Peter.
+ - ACETO BALSAMICO (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Zita, Kedves konyhatunderek!

A balzsamos ecet, nagyon de nagyon finom. Az ara is....
A salatakon kivul mindenre lehet hasznalni, amit ecettel izesitunk.

Par evvel ezelott vittem egyszer batyamnak haza, finom modenai balzsamos ecetet
, azota csak azzal izesit mindent. Az egyik fia is nagyon megszerette. Otthon o
 a METRO aruhazban szokta venni, de lehet, hogy otthon nem metro, hanem PANORAM
A van? Itt nalunk annyira egyforma a ketto (no meg a tobbi is:)) hogy mindig os
szekeverem oket, csak azt tudom, hogy az egyik nincs otthon.

Nem tudom mi igaz belole, meg nem probaltam ki, de itt a TV-ben most ujabban ez
t a fajta ecetet ugy hirdetik, hogy a finom foldieperre csepegtetik ra, es azt 
valami boldog keppel fogyassza egy jokepu ferfi.

Itt hadd mondjam el, hogy az ecetet nem balzsammal izesitik, ahogy azt elgondol
nank, a neve miatt. Hanem mindenfele fuszerekkel, rengeteg felet hasznalnak fel
 benne. Evtizedekig erlelik, hogy finom legyen. En is szoktam borecetet csinaln
i, mert mindenfele megmaradt bort osszeontok, es elfeledkezem rola. Errol jut a
z eszembe, hogy van a spajzban valahol egy uvegben, legalabb 25 eves. A legjobb
 lenne neki a tolgyfa hordo, az adja meg az igazi izet.

Sok fele ecetet szoktak az olasz haziasszonyok kesziteni: pl. fokhagymat teszne
k az uvegbe. Masikba csipos kis paprikat. Vagy  bazsalikumot. Vagy rozmaringot.
 Baber levelet egy masikba, es igy sorolhatnam tovabb.

Ugyanezt el lehet jatszani az olivaolajjal is. De szerintem a napraforgo olajat
, is lehetne izesiteni.

*****

Zita, otthon mindent orok aron adnak el. Nem tudom megerteni, hogy miert van ez
. az a negyszazvalamennyi forint, ha atszamitjuk, nem keves egy felliteres olaj
ert. nem hinnem, hogy a legjobb fajtat viszik, vagy akkor miert nem szallitanak
 be olcsobb fajtat is, hogy olcsobbhoz is hozzajuthassanak az emberek.

*****

Igen, koszi  Oregano, olaszul Origano-ra gondoltam en is. a Capreset ecetes for
maban meg nem hallottam, de az olivaolaj elengedhetetlen kelleke, mint majdnem 
mindennek, a parmezan sajttal egyetemben. 

Nekem pl. sok esetben egy foetkezesem egy darabka parmezan sajt, meglocsolva ol
iva olajjal, es kenyerrel a vegen kitunkolom a megmaradt olajat. 

*****

Apropo: oliva olaj.

Regen, nagyon regen olvastam, hogy mennyire fontos a szervezetre, es mennyire s
zeppe teszi a haj minoseget. Fenyes. Na nem ra kell kenni, hanem eelfogyasztani
. Aki latott mar olaszokat, vagy mas mediterran embert, biztosan irigykedve cso
dalja a fenyes hajat.
En legalabbis igy szoktam, es amikor meg otthon jarok, annal inkabb csodalkozva
 nezem, hogy nekunk magyaroknak mennyire, gyongeszalu, toredezett es nem fenyes
 hajunk van....

Amilyen csodalatos hajakat, feketet es hiperfenyeset lattam Sri Lankan es Maldi
v szigeteken, ezek mogott az olasz teljesen elbujhat. Na meg, a ferfiak kozott 
is alig-alig kopaszodo ember van. Elvetve. 

Ahogy az olasz mondja, biztosan az etkezes miatt. Rengeteg gyumolcsot, halat es
znek, de hogy ha most visszagondolok, nagyon keves tejtermeket lattam. Tej, vaj
, sajt volt, de nem nagy mennyisegekben. No meg reggelikhez adtak tejfolszeruse
get. 

Ehnyit, mert latjatok, ha belemerulok, akkor se vege, se hozssza. 

<><><><><><><>>>><<<<><><><><><><><>
Galeon Viaggi e Turismo
Cannaregio 4594/A
30120 - VENEZIA (VE)
Telefon: 0039-0415238112
Telefax: 0039-0415237971
e-mail:   
http://www.doge.it/galeon/galeon.htm
<><><><><><><>>>><<<<><><><><><><><>
+ - Baileys ismet (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Meg egy Baileys likor receptje, mult heten megkaptam a receptet, ki is
probaltam: nagyon finom.

Hozzavalok:

- 3 dl tejszin
- 1,5 dl konyak /whisky/
- 1,5 dl fekete kave
- 1,5 dl Nesquik kakao
- 1,5 dl porcukor
- vanilia eszencia
- 1 kk orolt fahej

A hozzavalokat osszekeverjuk.

Es meg egy recept: cukkini salata

Hozzavalok 2 személyre:

- 20 dkg kaposzta reszelon lereszelt cukkini
- 1 db karikara vagott paradicsom
- 1 db hagyma karikara vagva
- petrezselyem zoldje
- 1 evokanal majonez, 1 kk mustar, 1 kk frisen reszelt torma
- só, bors

A hozzavalokat osszekeverjuk.
Jo etvagyot!

Vera.
+ - Brokkoli recept (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

Mindenkinek koszonom edesanyam neveben is a brokkoli recepteket.
Ha el nem felejtem megirom melyik a legfinomabb.

Tovabbi jo etvagyat, Fekete Zoltan


AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS