Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 935
Copyright (C) HIX
2001-08-18
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Grillgyujtas. (mind)  33 sor     (cikkei)
2 grillgyujtas (mind)  26 sor     (cikkei)
3 Re: ***masodik resz (mind)  66 sor     (cikkei)

+ - Grillgyujtas. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

En vegy tizenot eve vettem 260 Ftert egy "faszengyujtot" es azota
nincs gondom.
Konnyen el lehet hazilag is kesziteni annak, akinek kezhez all a
vaslemez.

Ez egy kb. 35 cm magas csonkakup "cso" max. 0,5-os lemezbol, alul
kb. 24, felul 20 cm atmeroju.
Az oldalan van jol elalloan egy fa fogantyu.

Kb. 5 cm magassagban van benne egy vizszintes, alaposan kilyuggatott
lemez, es ezalatt a palast is alaposan ki van lyukasztva korben.
[Lyukak kb. 3 centimeteresek]

Hasznalata:

Telerakjuk faszennel, de akinek hosszabb tuzre van szuksege, jol
teszi, ha faszenbrikettet hasznal. Valamelyik, talan BP
benzinkutaknal szokott lenni. Ezerszer tobbet er a faszennel.

Az also reszbe beteszunk egy, azaz egy darab osszegyurt
ujsagpapirlapot, és a foldre allitjuk. Az egyik oldalso lyukon
keresztul meggyujtjuk az ujsagpapirt. Ezutan nincs vele gond,
tiz-tizenot perc mulva kesz a parazs.

A kemenyhatas miatt mukodik, a meleg levego, a lang felfele terjed,
ezert kis kemenykent "onfenntarto", "magat legyezi", azaz magatol
van allandoan frisslevego aramlas benne. Zsenialis. Meg lehet
legeloszor grillgyujto szagtalan olajjal is locsolni, akkor
gyorsabban indul, de egyetlen ujsagpapir is begyujtja. Es semmi melo
nincsen vele. Mikor kesz a parazs csak ki kell onteni belole. Ha en
csinalnam, akkor kicsit nagyobbra csinalnam.

Udv, Peter.
+ - grillgyujtas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Jonehany evig nem volt gondunk a grill begyujtassal, mert volt egy
hiper-szuper lavakoves gazos grillunk. Sajnos tavaly tonkrement az egofej
(nem is lehet hozza kapni alkatreszt, pedig francia Campinggaz, tehat nem
gagyi termek), es  iden eleg borsos aron lattunk hasonlot. Egyelore meg
varunk, hatha lesz belole nyarvegi kiarusitas. Vagy a Tesco inkabb elteszi
jovore??? :-(

Na de a temahoz: 
Tucsi irta:
>1 lepes, grill gyujtos: lapos dobozban kapni, ugy nez ki, mint egy vastag
>farostlemezbol keszult csokolade

Legyszi ird meg a nevet/markajat is. :-) En ui. talaltam a taroloban egy
doboz ilyesmit, es valami _iszonyatos_ petroleumszaga volt. Nem is mertem a
faszen koze tenni. Inkabb szenvedtunk a folyekony grillgyujtossal. 
Kicsit soka tartott, viszont a vegeredmeny nagyon finom lett. :-) 

Ha mar jol parazslik a faszen, lehet radobni nehany agacska fuszernovenyt.
Mar a levegot is elarasztja a finom illat :-), es a huson is erzodik. En
rozmaringot raktam ra - az volt eppen keznel. De gondolom finom lehet a
kakukkfu is, netan egy kis oregano, vagy egyeb illoolajos fuszer. 

sziasztok,
Zita
+ - Re: ***masodik resz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia!
 
> > Van olyan, amit a (teli fajtaju) su:to"to:ko:kre is lehet alkalmazni?
> > Nekem abbol lesz rengeteg.  
> > 
> > Martha

Ezt is meg kellett bontanom.

Azsiai modra eltett tok

Hozzavalok (2 literhez): 1,5 kg aprobb uritok, 2 evokanal so, 4 evokanal cukor,
 4 szal citromfu, 75 g friss gyomber, 1 db citrom, 5 db piros chili paprika, 7,
5 dl szurt gyumolcsle, 5 dl ecet, 2 db kicsi fahejrud, 2 teaskanal kardamom, 5 
db csillaganizs, 1 teaskanal orolt paprika.

A tokot felezzuk, magozzuk es hamozzuk. A gyumolcshust 5 cm-es darabokra vagjuk
, a darabokat sozzuk, cukrozzuk, majd 2 orat hagyjuk allni. A citromfuvet 7 cm-
es hosszu darabokra vagjuk es hosszaban felezzuk. A gyombert hamozzuk es vekony
 szalakra vagjuk. A citromot szeleteljuk. A chilit kicsit paroljuk. A szurt gyu
molcsleben es az ecetben a citromhejat, a chilit, a fahejat, a kardamomot, a cs
illaganizst es az orolt paprikat foni hagyjuk. A tokot a fozethez adjuk, es 5 p
ercig fozzuk benne, majd egy tiszta uvegbe atontjuk. 80 °C-os forro vizben duns
ztoljuk. Korulbelul 20 perc mulva legmentesen zarjuk le az uveget. 

Tok longdrink

Hozzavalok: 4-6 mentalevel, 1 tojasfeherje, 5 dkg porcukor, 1,7 kg puha husu to
k, 22 dkg cukor, 2 db vaniliarud belseje, 2 db zold citrom leve es finomra resz
elt heja, 3,5 dkg friss orolt gyomber, 2 dl narancsle, 35 dkg megmosott afonya.

A mentat a finomra vert tojasfeherjeben megmartjuk, majd porcukorral meghintjuk
. Elomelegitett sutoben a sutolapon 1 oran at 70 °C-on szaritjuk. A tokot pucol
juk, magozzuk, hasabokra vagjuk, es kockakra vagjuk. 15 dkg cukorral, s a vanil
iabelsovel 20 percig lagyan, fedo alatt paroljuk. A zold citrom levet, hejat, a
 gyombert es a narancslevet hozzakeverjuk, majd 45 percre a fagyasztoba tesszuk
. A maradek cukrot olvasztjuk, es az afonyat 2 percig benne paroljuk. A longdri
nket elohutott poharba toltjuk, majd 20 percre a hutobe tesszuk. Afonyaval es m
entalevellel szervirozhatjuk.

Sutotokkrem leves

Hozzavalok: 
1 kis fej voroshagyma,
1 kis sargarepa,
1 kis szal porehagyma,
1 nagy burgonya,
40 dkg tisztitott sutotok,
3 evokanal olaj,
1 teaskanal liszt,
1 keshegynyi feherbors,
1 husleveskocka,
so (izles szerint).
A forro olajon uvegesre piritjuk a megtisztitott es nagyon finomra metelt voros
hagymat, majd ratesszuk az ugyancsak tisztitott, es kis kockakra vagott sargare
pat, valamint a felkarikazott porehagymat. Par percnyi piritas utan beletesszuk
 a meghamozott es kockakra vagott burgonyat, es az ugyancsak felkockazott tokot
. 8 deci vizzel felontjuk, hozzaadjuk a leveskockat es fedo alatt puhara fozzuk
. Ezutan a zoldsegek felet szurokanallal kiszedjuk, beletesszuk egy turmixgep p
oharaba es keves levessel osszeturmixoljuk, majd visszaontjuk a levesbe. Fel de
ci vizzel elkevert liszttel besuritjuk, soval, borssal izesitjuk es jol kiforra
ljuk.

Eva
-- 


AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS