Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 447
Copyright (C) HIX
2000-02-02
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 maradek csoki (mind)  11 sor     (cikkei)
2 ??? (mind)  10 sor     (cikkei)
3 mediterran salata (mind)  25 sor     (cikkei)
4 Re: Tuttyolt ratyli+uj serpenyo (mind)  45 sor     (cikkei)
5 >> Ennek eredete pedig a torok "sarmak" = gongyolni, te (mind)  28 sor     (cikkei)

+ - maradek csoki (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Zita irta:
"6 dl tejszint kellett felforralni es benne felolvasztani 20 dkg tej es 20
dkg keserucsokit. Aztan jol kihuteni, es geppel habba verni. Nagyon jo
konnyu csokikrem lett belole."

Nagyon jo neked! Hasonlokeppen jartam el apukam 50. szulinapi tortajaval,
de sajnos nem sikerult felvernem a jol behult kremet.
Mi a titka annak, hogy a tejszines kremek tuti felverodjenek? Amugy az ize
isteni finom volt!

angeli
+ - ??? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado : Nagy Barnabas
> E-mail :  [Hungary]
> Temakor: Dieta ( 16 sor )

Tuttyolt ratyli
(osi magyar etel)

Kapunk erre egy forditast is?

Juli
+ - mediterran salata (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Mellekelek egy finom salatat most probaltam ki es nagyon
izlett mindnyajunknak. Halevok elonyben ;-) !

Mediterran szardiniasalata

1 fej lila hagyma, 1 fejes salata, 1 kozepes fej zeller, 5 dkg sos
mandula(!) fel citrom, 1 adag francia martas, 1 doboz szardinia, 10 dgk
rokfort sajt
(annak aki nem ismeri a francia martast is leirom:
1 ek citromle, 5 ek olaj, so, torott bors, 1 kk mustar. A citromlebe
aprankent csorgatom bele az olajat, kozben kevergetem, hogy opalos legyen.
Sozom, borsozom es mustarral izesitem.)

Leveleire szedem , megmosom, lecsorgatom a fejes salatat es egy tal aljara
halmozom. Rafektetem a karikakra vagott lila hagymat, es megszorom a
megtisztitott, gyufaszalnyi darabokra vagott, 4 percig lobogo sos vizben
gozolt zellerrel meg a sos mandulaval. Tetejere  fektetem a lecsurgatott
szardiniadarabokat, es az egeszet megontozom a francia martassal. A tetejere
reszelem a rokfortot.

(Nagyon jo hideg vacsora volt.)

J. Zsoka
+ - Re: Tuttyolt ratyli+uj serpenyo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Magyar, nem magyar???
Ha meggondolom, hogy Salzburg kornyeken milyen magatol ertetodoen
sutott nekunk a helybeli haziasszony cseresznyes retest, meg pedig
sajat maga nyujtotta tesztabol, akkor bizony nem vagyok olyan biztos,
hogy annyira magyar etel-e a retes. :-(

Gergely irta:
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: lecso + egyebek ( 62 sor )
>Idopont: Tue Feb  1 04:43:41 EST 2000 KONYHA #446
>
>> Tuttyolt ratyli
>> (osi magyar etel)
>>
>Megfoztem, de szerintem a vegen meg egy kis rittyentes fokozna benne a
>ratyli kutymaszos jelleget. Az altalad leirt recept german behatast
>tukroz, nem eleg magyaros.


Ezek utan igazan nem panaszkodhat senki, hogy nincs visszajelzes az
elkeszitett receptekrol. :-)))))) Szerintem is van mar nemi german hatas
ezen az osi magyar etelen. ;-)

Mas:
Uj vas serpenyo:
>=======================================================
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: vas serpenyo ( 3 sor )
>Idopont: Mon Jan 31 06:30:45 EST 2000 KONYHA #445
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
>Sziasztok! Vettunk egy ontottvas serpenyot /aluminium szinu/, es nem tudom,
>ki kell e egetni, es ha igen, hogy kell "kiegetni". Minden tanácsot, ill.
>segitseget varok.

Meggyozodesem, es csaladi emlekeim szerint az ontottvas edenyt nem kell
kiegetni, viszont jo meleg mosogatoszeres vizben ki kell mosni. :-) Szemben
a vekonyra huzott vas palacsintasutovel, amit bizony hasznalat elott ki kell
egetni, es erre jo modszert irt le egyszer Pista Ba', aki kb 1 kg sot
izzitott
fel a palacsintasutoben, ami arra is jo modszer, ha mar nagyon le van egve
a serpenyore a teszta, mert teljesen megtisztitja.

J.Zsoka
+ - >> Ennek eredete pedig a torok "sarmak" = gongyolni, te (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>> "dolma" nev is torok, jelentese torok "megtolt, toltelek" szora
>> vezetheto vissza. Ugyszinte n torok eredetu a toltott paprika, es - ha
>> jol tudom - a porkoltfelek is. A magyarorszagi svab nyelven

>Nna, itt akkor meg kellene allni. Utolso emlekeim szerint a porkoles az
>eleg regi modszer, szoval ha torok eredetu is, nem a torok hodoltsag,
>hanem inkabb a honfoglalas elotti idokben "szedtuk fel". Nalam okosabbak
>jelentkezeset varom az igazsag kideritesere!

Amennyire tudom, a paprikat csak a kozepkorban ismertek meg Magyarorszagon.
Marpedig anelkul nincsen porkolt, legfeljebb tokany :-))

Amugy a regi magyar konyhat elsosorban a fott husok es zoldseges szoszok
jellemeztek. A zsirban sutes szelesebb korban talan a 18. szazad korul
terjedt el. A torokkornak koszonheto meg a toltott paprika es a
disznotartas terjedese is (a muzulman torok defterdar undorral fordult
el a tisztatalan gyesznotol).

A lecsorol: tudtommal a lecso eredete a szerb gyuvecs (hogy a gyuvecs
eredete mi, azt persze nem tudom:-))  A francia ratatouille tenyleg hasonlit
ra, meg bizonyara mas orszagokban is vannak hasonlok. Viszont a lecsos
halat mai napig "racponty" neven ismerik. Meg egy adalek: a brassoi
apropecsesenyenek nincsen semmi koze Brassohoz, a dorozsmai molnarpontynak
sincsen Dorozsmahoz, a szekelykaposztanak a szekelyekhez, a paloclevesnek
a palocokhoz. A fenti etelek mindegyike lelemenyes szakacsmesterek
kreacioja.

Udv: Afonya

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS