Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1347
Copyright (C) HIX
2002-12-03
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Marcipanrol ami eszembe jutott (mind)  59 sor     (cikkei)
2 hideg foetelek (mind)  11 sor     (cikkei)
3 Re: Marcipan torta (mind)  43 sor     (cikkei)
4 vaddiszno (mind)  7 sor     (cikkei)

+ - Marcipanrol ami eszembe jutott (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

MARCIPANOS SUTEMENY

40 dkg rama
35 dkg porcukor
6 kanal cukor
4 tojas
2 kanal tejfol
5 kanal kakao
10 dkg liszt
1 mokkaskanal sutopor
25 dkg nyers griz
1 mandula-aroma
3 kanal viz

Teszta:
10 dkg ramat, 10 dkg porcukrot, 4 tojassargajat kikeverunk 2 kanal
tejfollel, 3 kanal kakaoval. Hozzaadunk 10 dkg lisztet es 1 mokkaskanal
sutoport, vegul a 4 tojas felvert habjat belekeverjuk. Kozepes tepsiben 20
percig kozepes langon sutjuk.

Toltelek:
25 dkg ramat felolvasztunk, osszekeverjuk 25 dkg porcukorral, 25 dkg nyers
grizzel es egy mandula-aromaval. A tolteleket hules kozben tobbszor meg
kell keverni, mert a rama feljon a tetejere.

Maz:
6 kanal cukrot 3 kanal vizzel, 2 kanal kakaoval jol felforralunk. amikor
elkezd hulni, belekeverunk 5 dkg vajat.

Osszeallitas:
Amikor a teszta kihult, a tolteleket rakenjuk, majd a csokimazzal bevonjuk.

Megjegyzes:
A tesztat fogyasztas elott egy nappal kell elkesziteni, hogy a toltelek jol
osszeerjen. Pogacsaszaggatoval felhold alakura szaggatjuk.



HAMIS MARCIPAN

Egy pupozott evokanal buzadarat 0,5 dl vizben megfozunk es nehany percig
allni hagyjuk, hogy minden vizet magaba szivjon. Kb. 15 dkg sult tokot meg
melegen meghamozunk. Villaval pepesre torjuk, elkeverjuk 10 dkg daralt
dioval vagy mandulaval, a megfott daraval es ket evokanal rummal (vagy
nehany csepp rumaromaval). Ha lagy a tok, allagat keksz morzsaval javitjuk.
a masszabol kis golyokat formalunk - a kozepukbe tehetunk egy darabka
cukrozott narancshejat vagy mas gyumolcsot, esetleg mazsolat -, es reszelt
csokoladeban vagy cukrozott kakaoban meghempergetjuk oket.



A sutemenyt tobbszor tortakent elkeszítettem es mindig nagy sikere volt.

A hamis marcipan a sutotokos gyujtogetesem eredmenye, szemelyesen meg nem
probaltam.



                              Kriszta Szegedrol
+ - hideg foetelek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Csaladtagjaim es magam is ugy jarunk dolgozni, hogy nincs lehetoseg az etel
felmelegitesere. Tudtok olyan eteleket javasolni ebedre, amik hidegen is
izletesek? (lehet, hogy ismert az etel - csak nekem meg nem jutott
eszembe -, akkor nem feltetlen kell a receptjet leirni)
Nehanyat mar magam is osszegyujtottem, de szivesen veszem a tovabbi
otleteket.

Koszonom elore is a segitsegeteket.
Katalin
+ - Re: Marcipan torta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Penteken lesz egyik baratom szulinapja es ez alkalombol szeretnem
meglepni egy
> hazi keszitesu marcipan tortaval. Az egyik boltban lattam marcipan
tombot, de n
> em talaltam hogy kell elkesziteni. A piskotat meg tudom sutni, de
nem tudom, ho
> gy milyen kremet csinaljak es a tombot hogy kell kikesziűteni,
hogy szep e
> gyenletesen feliheto legyen a tortara. Kerem, segitsetek!

Kedves Balazs!
En meg nem probaltam valodi marcipant kesziteni, de veletlenul sem
szeretnelek eltantoritani az elhatarozasodtol :-), noha azt hiszem
nehez faba vagtad a fejszed, mindenesetre szolidaritasbol mellekelek
egy marcipan massza receptet, hazilagos keszitesben. (Szerzo: Mann
Endre: Sutemenyek es edessegek c. 1965-ben megjelent muve)

MARCIPAN
A cukrasz a marcipant ugy kesziti, hogy egyenlo mennyisegu cukrot es
mandulat kohengerek kozott tobbszor atereszt, amig a massza mar nem
ropog a fogak kozott. Kohengerek hianyaban a haziasszony nem keszithet
tökéletes marcipánt, de az alábbi recept szerint keszult marcipan is
nagyon finom. 250 g hamozott, daralt mandulat mozsarban, lehetoleg ko-
vagy porcelanmozsarban peppe torunk. Ha 230 g edes mandulahoz 20 g
keseru mandulat keverunk, a marcipan meg jobb izu lesz. A peppe tort
mandulat osszegyurjuk 250 g feher fondannal. A marcipant ezutan
tetszes szerint formalhatjuk. Kisujj vastagsagura kinyujtjuk, es
kulonfele formaju kekszszaggatoval formakat szurunk ki belole. A
marcipanbol felgomboket, gombakat es mas alakokat is gyurhatunk. A
gomba torzse minden esetben feher marad, a kalapjat ellenben
kakaoporba martva barnara festhetjük. Bevonhatjuk a gombak tetejet
piros fondanmázzal is. Ebben az esetben langyos fehér fondánból kis
papír- tölcsérrel fehér pettyeket nyomhatunk rá.

Neked biztosan sikerul, mert itt egyfolytaban a haziasszonyrol van
szo, na de egy igazi ferfi! :-)) Ha a feher fondan elkeszitesenek
leirasara van szukseged esetleg, azt maganban megoldhatjuk, mert
nagyon, nagyon hosszu. Persze az egesz leirast ideztem, bar neked nem
lesz szukseged gombakra az nyilvanvalo, hiszen tortat akarsz
kesziteni. :-) Azert lehet, hogy jobban jarsz, ha kesz tombot veszel,
bar biztosan mindjart elsore is sikerul, ha nagyon akarod.

Szeretettel J. Zsoka
+ - vaddiszno (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sz.Tibornak nem sikerult maganban elkuldenem a vaddiszokat, mert az
alabbi uzenettel visszadobta, sajnalom en rajtam nem mult. :-)
J. Zsoka

"Error on maildir delivery. Disk quota exceeded.
A level kezbesitese nem sikerult, megtelt a cimzett postafiokja.
(#4.3.0)"

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS