Kedves Aniko!
Mostanaban nagyon gyakran csinalok muffint, mert ehhez meg a robotgepet se
kell elovenni :-), 5 perc alatt kikeverheto. Egyebkent nem is fontos
muffinrecepteket keresned, minden kevert teszta (piskotafele,
egyensulyteszta, puspokkenyer, stb.) alkalmas muffinformaban valo sutesre.
Meggyes muffint pl. nyugodtan csinalhatod a tavaszi meggyes piskota
receptje alapjan.
Ujabban leginkabb sajat kreaciokat, vagy atvarialt regebbi receptek alapjan
csinalom.
Tegnap narancsosat sutottem, Agni narancsos kuglof receptje alapjan.
Narancsos-csokis muffin
2 tojas
2/3 csesze cukor
1 kk sutopor
1 csesze liszt
1/3 csesze etolaj
1/3 csesze mazsola
1 kozepes narancs heja lereszelve
1 narancs kipreselt leve
A robotban a tojasokat a cukorral habosra keverjuk.
Hozzadjuk lassacskan az olajat, a sutoporos lisztet, a narancshej
reszeleket, a narancslevet, a mazsolakat es meg par percig keverjuk hogy jol
osszealljon a massza. Az eredmeny egy suru de folyekony massza. En meg
hozzaadtam egy marek aprora vagott csokoladet is. Muffintepsibe belerakod a
minyonpapirokat, belekanalazod a masszat, es kb. 20-25 perc alatt szep
aranybarnara sutod.
Ma pedig makosat fogok sutni.
Makos muffin
2 tojas
6 ek. cukor
10 dkg vaj olvasztva (vagy margarin)
6-8 dkg mazsola (de lehet helyette magozott meggyet is beletenni)
kb. 2 csesze liszt (a' 240 ml)
1 kk. sutopor
fel kk. vaniliapor es fahej
1 csesze orolt mak
Egyik edenyben osszekevered a szaraz hozzavalokat, egy masikban a nedveset,
majd a vegen a kettot osszevegyited. Ez is kisul kb. 20 perc alatt.
Az alabbi recept pedig a legelso volt, amit par eve kiprobaltam. Ez is
nagyon finom. (szerintem mar tobbszor bekuldtem ide a listara)
Zamatos almamuffin
------------------
(12 db)
24 dkg liszt
masfel kiskanal sutopor
1 kiskanal fahej
1/4 kiskanal reszelt szerecsendio
10 dkg barnacukor
2 db meghamozott, aprora vagdalt alma
(lehet nagylyuku reszelon reszelve is - akkor nem art a
cukor egy reszevel lecukrozni es picit kinyomkodni)
1 simara kevert tojas
2 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
A sutot forrora (200 fok) bemelegitjuk, a muffin formak aljat olajjal
kikenjuk, vagy minyonpapirt teszunk bele.
A lisztet a sutoporral es a fuszerekkel elkeverjuk. Kulon edenyben
elkeverjuk a tojast a tejjel, az olvasztott vajjal es a cukorral, meg az
almadarabkakkal. Ezutan belekeverjuk a fuszeres lisztet, es lazan, villaval
osszeforgatjuk a masszat, amig teljesen at nem nedvesedik.
A tesztamasszat a formakba kanalazzuk, kb. ketharmad reszig. Kb. 30-40 perc
alatt sul keszre.
Ugyanezt a tesztat szoktam (alma nelkul) aprora vagott csokival,
mazsolaval, kandirozott narancshejjal is kombinalni. Az eredeti recept
_reteslisztet_ javasolt, de bevallom oszinten, nekem jobban izlik normal
finomlisztbol.
A barna cukor nem feltetlenul kell bele, de ettol barnasabb szine, es
erdekesebb ize lesz.
-----
Csinaltam mar sos muffint is, legutobb epp sajtos-sonkasat, viszont nagyon
belesult a papirformaba, ezt meg fejlesztenem kell. :-)
sziasztok,
Zita
|
Sziasztok!
Koszi mindenkinek! A problema megoldottnak latszodik, osszefoglalom: A
pasztat is hasznalhatom, meg az uvegcses fuszerkeverekemet is:-)))) A
kulonbseg jelen esetben az lesz, hogy a pasztas az erosebb, sokkal:-))))
Ettol eltekintve izre, illatra a ketto ugyanaz, legfeljebb apro
koncetratumbeli eletresek lehetnek, de az eszrevehetetlen, egyebkent ez a
lila csomagolasu paszta nem tartalmaz "müvi" dolgokat, tehat nem Knorr vagy
tarsai.
A hurkapalcas otlet nem rossz, csak a hust forgatni kell, akkor lehet hogy
leesnek a husdarabok, vagy a hurkapalca, de majd tokeletesitem, esetleg az
egeszet feltuzom nyarsra, akkor palcastol kell forgatni.
A suto racsara semmikepp nem akarom a husokat tenni, mert az meg nagyobb
darab, es azt aztan igazan nem kenyelmes elmosogatni. Akkor inkabb ez a kis
wokos racs.
Udv es jo sielest mindenkinek:-)))
Vica
Ui: az adzsikat, igen szeretem, ideje is importalnom egy ujabb adagot:-)))
|