Sziasztok!
Azt szeretnem megtudni, az alkohollal keszult etelekben
megmarad-e az alkoholtartalom a fozes-suzes utan is?
Olyan sok jofele etel, suti van, amibe kell, en pedig nem merek
ilyesmiket csinalni, leven a csaladban egy zsenge koru egyed is.
Van, aki szerint az alkohol lebomlik a felhasznalas soran, en
teljesen suger vagyok a temaban, szerintetek hogy van ez?
Koszi!
keeano
|
> Felado : [Hungary]
>
> Szia Tomi!
>
> Ha az a Balazs, akivel uzsonnavacsoraztal szep, nagydarab
marhacsontu
> ember, a koponyajan pedig sok a szor, akkor az en fiamrol van szo.
Az is
Tevedes nem eshet, a leiras meglehetosen pontos :-).
> ravall, hogy korozottet eszik. Kerdezd meg tole, hogy milyen fiiinom
> korozottet csinal az anyukaja!
O ugyan meg nem emlitette, de a baratnoje mar dicsekedett ilyesmivel
:-).
> Nalunk a juhturot gomolyaturonak is mondjak. Kaptam is meg vettem is
mar
Erdekes tema lehet ez nyelveszeknek, mivelhogy a "gomolya"
egyertelmuen szlav (szlovak?) eredetre vall, kupacot vagy dombocskat
jelenthet eredetiben. Viszont a "bryndza" szo romaniabol szarmazott a
szlovakiai hegyvidekre, de ezzel a szoval en a kaukazusi karacsajoknal
is talalkoztam, ahol siman sajtot jelent. De most hagyjuk ezt.
> olyan kerek dobozos bryndzat, amilyenrol szoltal, nekunk nagyon
izlik,
> mi azt hisszuk, hogy ez az igazi szlovak juhturo. Persze, nekunk
nincs
No akkor amit en Gyorben lattam az mas lesz. Az sarga "mubelbe" volt
csomagolva.
> olyan va'jt nyelvunk, mint nektek, akik ott eltek, ahol az eredeti
finom
> juhtermekek keszulnek!
En a nagymamat lattam bryndzat kesziteni, ugyhogy sajat szememmel
lattam keszitesi modjat. De hogy a temahoz tartsuk magunkat:
Bryndzas galuska (vagy nemelyek szerint sztrapacska)
Kell hozza: nagyobb mennyisegu krumpli (vagy burgonya, tetszes szerint
:-), 1/4 kg vagy tobb bryndza (esetleg gomolyaturo), nemi szalonna,
szukseg szerint simaliszt es so.
Eloszor krumplireszelon lereszeljuk a krumplit (kozben vigyazzunk az
ujjainkra, veresen nem olyan jo ez az etel). Mivelhogy a reszelt
krumpli meglehetosen folyekony, szorunk bele lisztet, espedig addig
amig a krumpli+liszttartalmu massza osszeal annyira, hogy szaggatni
lehessen. Ha mar nyulos a teszta, az nem tul jo. Kozben nagy fazekban
sos vizet forralunk.
Mikor mar forr a viz a nagy fazekban, ekkor nagykanallal egy kupac
tesztat teszunk a szalonnazodeszkara (a deszkat es a kanalt elotte
forro vizbe martjuk, hogy ne ragadjon ra a teszta). A tesztabol
alkalmatos kessel megfelelo nagysagu galuskakat szagattunk a forro
vizbe. Ezt ismeteljuk, tesztafogytaig, kozben a mar megfott galuskat
egy szitaval kimerjuk egy nagyobb talba, vizzel leobliteni nem
ajanlatos. A megfott galuskat onnan lehet megismerni, hogy a felszinre
uszik. Mikor mar mind megvan, akkor a bryndzat, esetleg gomolyaturot a
galuskak koze keverjuk. Talalaskor a galuskat nyakon ontjuk piritott
szalonnakockakkal zsirostul. Ha urasabbat akarunk ebedelni, akkor
leonthetjuk meg tejfollel es megszorhatjuk kaporral.
Ja, majdnem elfelejtettem, a vizet melyben a galuska fott leveskent
lehet fogyasztani morszolt gomolyaturoval es kaporral.
Udv mindenkinek
Tomi az ultrakonzervativ konyhamester
> Udvozollek
>
> Csiri
|