Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 724
Copyright (C) HIX
2000-11-25
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 fozes alkohollal (mind)  10 sor     (cikkei)
2 Re: Juhturo (mind)  74 sor     (cikkei)

+ - fozes alkohollal (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Azt szeretnem megtudni, az alkohollal keszult etelekben
megmarad-e az alkoholtartalom a fozes-suzes utan is?
Olyan sok jofele etel, suti van, amibe kell, en pedig nem merek
ilyesmiket csinalni, leven a csaladban egy zsenge koru egyed is.
Van, aki szerint az alkohol lebomlik a felhasznalas soran, en
teljesen suger vagyok a temaban, szerintetek hogy van ez?

Koszi!
keeano
+ - Re: Juhturo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary]
>
> Szia Tomi!
>
> Ha az a Balazs, akivel uzsonnavacsoraztal szep, nagydarab
marhacsontu
> ember, a koponyajan pedig sok a szor, akkor az en fiamrol van szo.
Az is

Tevedes nem eshet, a leiras meglehetosen pontos :-).

> ravall, hogy korozottet eszik. Kerdezd meg tole, hogy milyen fiiinom
> korozottet csinal az anyukaja!

O ugyan meg nem emlitette, de a baratnoje mar dicsekedett ilyesmivel
:-).

> Nalunk a juhturot gomolyaturonak is mondjak. Kaptam is meg vettem is
mar

Erdekes tema lehet ez nyelveszeknek, mivelhogy a "gomolya"
egyertelmuen szlav (szlovak?) eredetre vall, kupacot vagy dombocskat
jelenthet eredetiben. Viszont a "bryndza" szo romaniabol szarmazott a
szlovakiai hegyvidekre, de ezzel a szoval en a kaukazusi karacsajoknal
is talalkoztam, ahol siman sajtot jelent. De most hagyjuk ezt.

> olyan kerek dobozos bryndzat, amilyenrol szoltal, nekunk nagyon
izlik,
> mi azt hisszuk, hogy ez az igazi szlovak juhturo. Persze, nekunk
nincs

No akkor amit en Gyorben lattam az mas lesz. Az sarga "mubelbe" volt
csomagolva.

> olyan va'jt nyelvunk, mint nektek, akik ott eltek, ahol az eredeti
finom
> juhtermekek keszulnek!

En a nagymamat lattam bryndzat kesziteni, ugyhogy sajat szememmel
lattam keszitesi modjat. De hogy a temahoz tartsuk magunkat:

Bryndzas galuska (vagy nemelyek szerint sztrapacska)

Kell hozza: nagyobb mennyisegu krumpli (vagy burgonya, tetszes szerint
:-), 1/4 kg vagy tobb bryndza (esetleg gomolyaturo), nemi szalonna,
szukseg szerint simaliszt es so.

Eloszor krumplireszelon lereszeljuk a krumplit (kozben vigyazzunk az
ujjainkra, veresen nem olyan jo ez az etel). Mivelhogy a reszelt
krumpli meglehetosen folyekony, szorunk bele lisztet, espedig addig
amig a krumpli+liszttartalmu massza osszeal annyira, hogy szaggatni
lehessen. Ha mar nyulos a teszta, az nem tul jo. Kozben nagy fazekban
sos vizet forralunk.
Mikor mar forr a viz a nagy fazekban, ekkor nagykanallal egy kupac
tesztat teszunk a szalonnazodeszkara (a deszkat es a kanalt elotte
forro vizbe martjuk, hogy ne ragadjon ra a teszta). A tesztabol
alkalmatos kessel megfelelo nagysagu galuskakat szagattunk a forro
vizbe. Ezt ismeteljuk, tesztafogytaig, kozben a mar megfott galuskat
egy szitaval kimerjuk egy nagyobb talba, vizzel leobliteni nem
ajanlatos. A megfott galuskat onnan lehet megismerni, hogy a felszinre
uszik. Mikor mar mind megvan, akkor a bryndzat, esetleg gomolyaturot a
galuskak koze keverjuk. Talalaskor a galuskat nyakon ontjuk piritott
szalonnakockakkal zsirostul. Ha urasabbat akarunk ebedelni, akkor
leonthetjuk meg tejfollel es megszorhatjuk kaporral.
Ja, majdnem elfelejtettem, a vizet melyben a galuska fott leveskent
lehet fogyasztani morszolt gomolyaturoval es kaporral.

Udv mindenkinek

Tomi az ultrakonzervativ konyhamester

> Udvozollek
>
> Csiri

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS