Sziasztok,
Lenne egy olyan kérdésem, hogy az aranygaluskánál miért van az, hogy sütés
után olyan kemény lesz a külseje, hogy „alig” lehet elrágni, tud valaki
valami jó tippet, hogy finom omlós legyen és ne csak a belseje???
Köszi
Gabi
|
Kedves Csaba,
Liszterzekenyeknek ne kesz, bolti kenyeret vegyetek, hanem glutenmentes
lisztet, kukoricadarat, rizslisztet, hajdinat, pohankat, burgonyapelyhet -
es meg ezeken kivul is szamtalan termek kaphato. Majd rajottok, hogy van
valasztek, csak keresni kell. (Emese lisztkeverek, Coelipan nevezetu liszt,
stb)
A kenyertol ne vard el, hogy olyan omlos lesz, mint a glutentartalmu kenyer.
Viszont a fantaziadat hasznalva, remek zsemleket lehet sutni, pl.
muffinsutoben (mert a glutenmentes liszt ragadosabb es a vegredmeny is
szetfolyik jobban, mint a normal lisztes verzio). Tehetsz a tesztaba reszelt
sargarepat, fuszereket, magokat es sokmindent. Tesztakent hasznalhatsz olyan
verziot, mint ami a krumplis pogacsa alapja. Fott krumplit attorve, es a
lisztet a glutenmentessel helyettesited.
Keress recepteket a neten, mert a coliakiaban (liszterzekenyseg)
szenvedoknek van sajat honlapjuk is - telistele receptekkel. Sutemenyeket
mar konnyebb lesz gyartani, mert azokbol meglepoen sok keszitheto teljesen
liszt nelkul.
Nem is igazan a kenyer a gond, hanem a fozelekek habarasa (kemenyitovel
probaljatok), tesztafelek glutenmentessel helyettesitese - ilyenek keszen,
bioboltban kaphatok.
Amire figyeljetek oda, adjatok rengeteg nyers zoldseget, gyumolcsot a
kisfiadnak, mert az elelmi rostokat, ha mar pl. teljes kiorlesu gabonat nem
ehet, valahogy be kell vinni a szervezetbe. Es ne feledkezzetek meg a
szojarol sem! Az is nagyon magas tapertekkel bir.
Szojatej, -pehely, -granulatum, tofu, stb.
Par otletet tudok adni, akar maganban is, mert a mi csaladunkban is vannak
glutenerzekenyenek.
Udv,
Sarolta
|