Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 209
Copyright (C) HIX
1999-05-21
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Tartositas (mind)  16 sor     (cikkei)
2 Cukkini (mind)  27 sor     (cikkei)
3 Re: Padlizsan, retek es szojas csirke (mind)  113 sor     (cikkei)
4 Re: Falafel, allspice (mind)  30 sor     (cikkei)
5 vic (u.s.a.) (mind)  6 sor     (cikkei)
6 padlizsan I. (mind)  68 sor     (cikkei)
7 Padlizsan II. (mind)  68 sor     (cikkei)
8 zukkini, palizsan es mertekegyseg (mind)  31 sor     (cikkei)
9 Marcipan, sultkrumpli, sutozacsko (mind)  23 sor     (cikkei)
10 meg egy kis padlizsan/cukkini (mind)  88 sor     (cikkei)
11 Cukkini (mind)  101 sor     (cikkei)
12 afonyadzsem (mind)  10 sor     (cikkei)
13 vaj (mind)  18 sor     (cikkei)

+ - Tartositas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Egy erdekes es fontos temara szeretnem felhivni figyelmeteket, amelynek kozlese
 nagyon hasznos lenne a kezdoknek.
A tema a tartositas. Olyan csaladokban, ahol mindenki dolgozik, rendszerint csa
k egyszer, a het vegen foznek, hetkozben etkezeskor melegitenek. Tehat a kerdes
 az lenne, hogy kulonbozo eteleket (fott husetel, teszta, leves, st), es nyersa
nyagokat (zoldseg, gyumolcs, nyers hus, stb) mennyi ideig lehet tarolni minoseg
i karosodas nelkul, es hol: Normal hutoszekrenyben, fagyasztoban, stb.
Elore is koszonettel:

gergo


> ----------------------------------------------------------------
Get your free email from AltaVista at http://altavista.iname.com
+ - Cukkini (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok!

Mi nagyon szeretjuk a cukkini-kremlevest. A kovetkezo modon keszul:

Hozzavalok: 1 cukkini, 1/2 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 krumpli, 1
zöldsegleveskocka, so, 2 ek. tejfol, 1 l viz.

A cukkinit alaposan megmossuk, felszeleteljuk. A krumplit meghamozzuk, a
hagymaval es fokhagymaval egyutt kockara vagjuk. Valamennyi zoldseget
keves vizben puhara paroljuk. Hozzaadjuk a leveskockat, valamint a sot
es összemixeljuk. Szukseg eseten lehet meg vizet, illetve tejet
hozzaadni, attol fuggoen, ki mennyire surun szereti. A tejtol kremesebb
lesz. A vegen belekeverjuk a tejfölt. Piritott zsemlekockaval talaljuk.

Cukkini helyett brokkolival, sargarepaval vagy tökkel is keszitheto.
(Zarojelben megjegyzem, hogy a receptet egy szoptatos kismamaknak
keszitett jegyzetben talaltam, sok kaliumot tartalmaz.)

Cukkinit mi salatakba (pl. görögsalata) is tesszuk, hasonloan az
uborkahoz.
Edesanyam a nagyobb cukkinikbol a tok mintajara fozeleket szokott
kesziteni.

Jo fozicskezest mindenkinek:

Vera
--
+ - Re: Padlizsan, retek es szojas csirke (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Cukkini, padlizsan, kinai kel ( 15 sor )

Szia Janos,

> Tudtok olyan recepteket, amelyhez
> cukkini vagy   padlizsan vagy kinai kel kell?

No most hol kezdjem? A padlizsan (tenyleg, ez a MO-n hasznalatos neve
:-) ) az egyik kedvenc zoldsegem, sajna az itteninek ritkan van meg az a
finom ize.

Padlizsansalata

kb. 1 kg padlizsan
1 csesze olivaolaj (vagy amennyit felvesz)
1 nagyobb fej hagyma
so, bors, citromle

A padlizsant ugy ahogy van egeszeben megsutjuk. Lehet a sutoben is, vagy
a villanykalyha plattjan amit foliaval letakarunk mert levedzik, vagy
gazkalyha langjan ha van ra olyan lyukas vaslap. Idonkent megforgatjuk,
hogy minden oldalrol egyforman suljon. Akkor van kesz, ha ujjnyomasra
puha es a heja megsult.
Kezzel lehantjuk a hejat- vigyazat, forro, az ujjakat hideg vizbe kell
martogatni kozben!
Vagodeszkara tesszuk, levagjuk a szarat, nagy kessel osszevagdaljuk
(csinaltam mar konyhagepben is, de izlesem szerint tul pepes lesz).
A hagymat megpucoljuk, megreszeljuk.
Egy nagy talban lassankent osszekeverjuk a padlizsant az olajjal
allandoan kavarva. Hozzaadjuk a hagymat, osszekeverjuk. A vegen soval,
borssal, esetleg fokhagymaval izesitjuk.

Paradicsommal, paradicsompaprikaval, kenyerrel kituno.

Kedvencem a majonezes valtozat, ahol olaj helyett 2 tojasbol keszult
majonezt keverek ossze vele. Ezt meg azon langyosan megkostolom, annyira
szeretem.

Muszaka (rakott padlizsan)

Nem epp dietas, de nekem minden padlizsan etelek kiralya. Sok valtozatot
olvastam, de par probalkozas utan megmaradtam a gyerekkorbol ismertnel:
padlizsan rantva es nem csak kisutve es semmi besamel martas, sem sajt.

4 szemelyre:
75-80 dkg padlizsan
50 dkg daralt hus
30-35 dkg paradicsom
1 hagyma
liszt, olaj, zoldsegle vagy husle
so, bors
tefjel

A padlizsant meghamozzuk, kb. 5 mm-nyi karikakra szeleteljuk, megsozzuk,
szitan fel oraig csurogni hagyjuk.
Az aprora vagott hagymat megdinszteljuk, hozzaadjuk a hust, kisse
megpiritjuk. Soval, borssal izesitjuk.
A padlizsant lisztben megforgatjuk es olajban kisutjuk (en, ha van
turelmem, lisztben es tojasban rantom ki). A paradicsomot karikakra
vagjuk.
Kivajazott talban retegesen beletesszuk a padlizsant, ra hust, erre
paradicsom, az egeszet megismeteljuk. 3-4 EK levet toltunk ra, a
tetejere tejfolt teszunk, a sutoben osszerottyantjuk ameddig a teteje
pirosodik (kb. 45-60 perc kb. 200 fokon).
Talalaskor bo" tejfel jon ra - ez elengedhetetlen!

Sajtos vegi valtozat:

Hus helyett durvan reszelt sajtot retegezunk bele, nem tul vekonyan (50
dkg padlizsanra 10 dkg sajt). A tetejere lehet zsemlemorzsat es vajat
szorni.

Hasonlo a

Toltott padlizsan

A padlizsant hosszaban kettevagni, kibelezni ugy, hogy 1 cm fala
maradjon, olajban koros-korul megsutni ameddig a heja aranybarna lesz. A
toltelek: daralt hus, kicsit megparolt rizs, a kikapart padlizsan, so,
edesnemes paprika, zoldpetrezselyem, dinsztelt hagyma. A megtoltott
padlizsant kivajazott talba helyezzuk, ra paradicsomszeleteket teszunk,
alaja csesze zoldsegle, a sutoben 225 fokon kb. 1 orat sutjuk.
Lehet varialni, pl. paradicsompaszta vagy darabokra vagott paradicsom,
kapor a toltelekbe.

Egyelore ennyi, mert a sorlimit visszadobja.

>================================

Akosnak:
> Temakor: Re: retek + szojaszoszos csirke ( 14 sor )

> Nekunk pont az ellenkezoje jott be :-)
> levagni a szarat, majd egy befotesuvegbe szorni oket, es felonteni
> hideg vizzel. Nagyon sokaig frissek maradnak.

Ezt nem ismertem. Viszont a szaraz valtozatban az se baj, ha nem fer be
egeszen a dobozba, puposra van rakva. A lenyeg az, hogy a zoldje le
legyen vagva mert az kiszivja belole a nedvesseget es behorpad.

De meg mindig nem ertem, miert kell olyan sokat alljon.

> Beaztatta csutnivalo csirkecombokat szojaszoszba (semmi so, a szosz
> maga eleg sos) kb egy oraig, majd sutobe vele (mi levegokeverost
> hasznalunk). Valami csodalatos az eredmeny.

Az am, hat ha meg a szojaszoszt egesz aprora vagott gyomberrel es
preselt fokhagymaval izesited, hozza esetleg keves sherry vagy
rizsborral, es/vagy nagyon aprora vagott csipos paprikaval (chili) :-)

Udv mindenkinek
Emilia
+ - Re: Falafel, allspice (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> =============================================
> Felado :  [Canada]
> Temakor: Cracked wheat es allspice ( 15 sor )

Szia Samuka,

koszi a valaszt.

> Valoszinuleg az, de erthetetlen, hogy mit keres ez a Falafel
> receptben!!!!
> A Falafel ugyanis megfott es durvara daralt CSICSERI BORSObol keszul
> (chick peas) es fuszereken,  tojason kivul semmi mas nincs benne.

Persze a csicseri borso a lenyeg, az is van benne, azt tudtam en is. De
azota talaltam meg egy receptet egy zsido szakacskonyvben, ott bulgur-t
irnak a csicseri mellett. Az tenyleg egy egesz durva buzadara, hej
nelkul es szinte darabos, NO-ban kapni mindenutt a torokoknel. Es egyik
receptben sincs tojas.

> Magyarul SZEKFUBORSnak hivjak. Vilagosbarna, a borsnal nagyobb szemu

Aha. Igy persze mar ismerem.

> Huslevesben - szerintem - nelkulozhetetlen.

:-) En mindig teszek par szemet a bors koze a daraloba, hozza keves
szecsuani borsot, ez aztan nagyon aromas.

Udv
Emilia
+ - vic (u.s.a.) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Eddig csak aktiv olvasoja voltam a lapnak, es nagyon elvezem a jobbnal jobb fal
atok kivalo receptjeit. Most is inkabb egy keressel fordulnek hozzatok. Sajnos 
a szamitogep hibaja miatt kimaradtam abbol a szambol ahol a kinai csipos savany
u leves receptjet irtatok le. Mar csak a kiegeszitot olvastam. Meg tudna tenni 
valaki, hogy elkuldi nekem akar maganba is?!  Nagyon megkoszonnem. 
			Vic
+ - padlizsan I. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Toltott padlizsan:

hozzavalok: 2 kozepes padlizsan (kb.60 dkg), fel teaskanal so, 10 dkg
szalonna, 2 voroshagyma, 4 paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 30 dkg parolt
rizs, fel-fel teaskanal so es edes fuszerpaprika, 20 dkg gomba, 1-1
keshegynyi oroltbor - orolt komeny es cukor, 1 evokanal petrezselyem, 1
evovanal reszelt sajt, 4 dl zoldsegle (leveskockabol), 2 teaskanal etkezesi
kemenyito, 1 dl tejfol, 3 evokanal paradicsompure.
A padlizsant meghamozzuk, hosszaban felbevagjuk, husat kivajjuk es
felaprozzuk. Az ureget megsozzuk. A szalonnat, a hagymat es a fokhagymat
apro kockakra vagjuk. A paradicsomot leforrazzuk, meghamozzuk, es kis
darabokra apritjuk. A gombat megtisztitjuk es vekony szeletekre vagjuk. A
sutot 200 fokra elomelegitjuk. A szalonnat kiolvasztjuk, zsirjan uvegesre
piritjuk a hagymat es a fokhagymat, ratesszuk a gombat, hozzaadjuk a
padlizsanhust, es kisse megpiritjuk. Ratesszuk a paradicsomot is, es tovabbi
5 percig paroljuk. Vegul belekeverjuk a rizst. A fuszerekkel es
petrezselyemmel izesitjuk. A masszat beletoltjuk a padlizsanokba, a tetejere
szorjuk a reszelt sajtot, alaontjuk a zoldseglevet es sotoben 40 percig
paroljuk. Levet osszekeverjuk a tejfollel, hozzaadjuk a vizben feloldot
kemenyitot, majd a paradicsompuret es a cukrot is. Az egeszet felforraljuk,
allandoan kevergetve besuritjuk, es a padlizs melle talaljuk.

Padlizsanos rizsfelfujt

hozzavalok: 20 dkg rizs, 2 teaskanal so, 50 dkg padlizsan, 2 l viz, 2
voroshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 evokanal olaj, 40 dkg daralt hus, 1-1
keshegynyi so – orolt bors es edes pirospaprika, fel teaskanal bazsalikom, 4
paradicsom, 1,2 dl zoldsegle (leveskockabol), 2 evokanal vagott
petrezselyem.
A rizst megmossuk, lecsopogtetjuk, es sos vizben 15 percig fozzuk. A
padlizsant megmossuk, letorolgetjuk, szarreszet levagjuk. Karikakra
szeleteljuk soval jol behintjuk, es 15 percig allni hagyjuk. A megtisztitot,
aprora vagott hagymat es fokhagymat 1 evokanal olajon uvegesre piritjuk. A
daralt hust hozzaadjuk, keveres kozben soval, borssal meghintve jol
atsutjuk, vegul raszorjuk a pirospaprikat es a bazsalikomot. A
padlizsankarikak levet leitatjuk, es a maradek olajban mindket oldalat
atsutjuk. A sutot 200 fokra elomelegitjuk. Tuzallo talba rakunk egy reteg
lecsopogtetett rizst, sorban egymas melle rafektetjuk a padlizsanszeletek
felet, rasimitjuk a piritott daralt hust, majd a padlizsankarikak masik
felet es a maradek rizst. A megmosott paradicsomokat leszaritjuk es
karikakra vagva a rizs tetejere tesszuk, raontjuk a zoldseglevet. Sutoben 30
percig sutjuk. Petrezselyemmel meghintve talaljuk.

Napolyi zoldsegtal

hozzavalok: 50 dkg padlizsan, 2 teaskanal so, 2 sarga paprika, 4 nagy
paradicsom, 60 dkg burgonya, 2 nagy voroshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1,2 dl
olaj, 4 friss bazsalikomlevel, 1 teaskanal so, 1 keshegynyi orolt bors, 2
evokanal vagott metelohagyma.
A padlizsant vekonyan lehamozzuk, hosszaban felba, majd 2 cm vastag
szeletekre vagjuk. Soval meghintjuk es lefedve, 30 percig allni hagyjuk. A
paprikat kicsumazzuk es csikokra vagjuk. A paradicsomot leforrazzuk,
meghamozzuk, darabokra vagjuk, magjait eltavolitjuk. A burgonyat meghamozzuk
es 2 cm vastag karikakra szeleteljuk. A hagymat megtisztitjuk es csikokra
apritjuk. A megtisztitott fokhagymat nagyon finomra vagjuk. A
padlizsanszeletekrol leitatjuk a sos levet. A sutot 200 fokra elomelegitjuk.
Az olajat egy tuzallo edenyben (amelynek teteje is van) felforrositjuk,
ratesszuk a hagymat es a fokhagymat, majd uvegesre piritjuk. Hozzaadjuk az
elokeszitett zoldseget. A bazsalikomot egeszen aprora vagjuk es soval,
borssal belekeverjuk a zoldsegbe. Az edenyt lefedjuk, es az etelt a suto
legalso reszen 40-50 percig paroljuk. talalas elott meghintjuk a
metelohagymaval. Fustolt kolbasz illik hozza.

Ezek a receptek szakacskonyvbol szarmaznak.

Udv: Magnes
+ - Padlizsan II. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Most egy Muszaka recept kovetkezik. A recept egyenesen Gorogorszagbol,
Berekme'ri A'gnestol szarmazik. Az o receptjet masolom be nektek (eredeti
valtozatban), mert o nem olvas minket.

Hat akkor most gyorsan leirom a MUSZAKA receptet. Bocs, hogy nem irok
mennyisegeket, de en mindent szemre teszek es raadasul az itteni sutoknek,
tepsiknek mas a meretuk mint az otthoniaknak. Amit most leirok, egy tepsi
muszakara vonatkozik, ugy kell szamolni.

A MUSZAKA-hoz 3 dolgot kell kulon osszekesziteni:

1. pityoka
2. vagdalt hus
3. padlizsan

1. Pityoka

A pityokat nagy kerek szeletekre vagjuk es kisutjuk olajban, de nem
ropogosra,
mert akkor a sutoben meg tovabb sul es nem lesz jo. A szeletek egy kicsit
vastagabbak kell legyenek mint a rendes sult pityoka eseteben. Annyit es
annak fuggvenyeben kell sutni hogy az ember egy reteg vagy ket reteg pityot
szeretne a
muszakajaba. En altalaban egy reteget teszek, a legalsot.

2. Vagdalt hus

Kb. 1-1,5 kg vagdalt hust elore elkeszitunk, egy kis olajban atpiritjuk es
rotyogni hagyjuk kb. egy fel orat - 3/4 orat lassu tuzon, kozben rendre
beledobaljuk a kovetkezoket: so, bors, piros paprika, paradicsomle vagy
friss paradicsom 2-3 osszeturmixolva, 1-2 rud fahej (tetszes szerint), ha
van akkor egy kis szerecsendio, egy hagyma aprora vagva vagy lereszelve,
petrezselyem aprora vagva sot lehet murkot is osszeturmixolva vagy cukkinit,
az abszolut kotelezo csak a hus, hagyma,
paradicsom es fokhagyma, a tobbit lehet varialni. Ha kisgyermekek is esznek
belole, jo mindenfele zoldsegbol is beleturmixolni egy keveset. En meg
teszek bele 3-4 "bahari"-t ennek a magyar megfeleloje a szotarban a "fuszer"
de hat mifele fuszer? Olyan, mint a borsszem, fekete, es 3-4 szem belole
kulonleges izt ad az egesznek - de ez sem fontos, nem kell megijedni. Tehat
egy paradicsomos vagdalt hus, nem tul leves, ne csorogjon belole a szosz.

3. Padlizsan

A padlizsant is hosszukas szeletekre vagjuk es kisutjuk, vastag
konyhapapirra tesszuk egyenkent a szeleteket hogy a sok olajat felszivja.
Ebbol is annyit ahany reteget akarunk a tepsibe tenni.

Osszeallitas

A tepsit nem kell kiolajozni, minden csupa olaj, letesszuk az elso reteg
pityot, ra egy reteg hust, ra egy reteg padlizsant, vagy mas sorrendben,
vagy akar ket-ket reteget, vagy vastagabb retegeket - ahogy mindenki
ohajtja, tetszes szerint. A lenyeg hogy RETEGESEN BELEHELYEZUNK mindent a
tepsibe es leontjuk BESAMEL kremmel. Gondolom besamelt mindenki tud
csinalni, kulonben is minden szakacskonyvben benne van. Ezt az egesz
epuletes es emeletes dolgot bedobjuk a sutobe es szep barnaspirosra
megsutjuk. Utana pedig:

JO ETVAGYAT!

Gyerekek, eleg munkas dolog es koszol, koszol! Erdemes legalabb a hust
azelott valo nap elore elkesziteni mert egyszerre sok, sokat kell
szarakodni mindennel, de...MEGERI! GARANTALTAN ISTENI! Es ha nem
csinaljatok a hust tul levesre vagy nem csopog tulsagosan mindenbol az olaj,
akkor
nincs hogy elrontani.
+ - zukkini, palizsan es mertekegyseg (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

nagy kedvencunk es 15 perc alatt elkeszulo gyors vacsora a
Lecsos Virslis zukkini:
Egy fej aproravagott hagymat megpiritunk olajban, hozzaadjuk a
felkarikazott virslit (kb. 3-4 par) es a felkarikazott zukkinit.
Olaszfuszerkeverekkel (kakukkfu, oregano, majoranna, rozmaring) boven
meghintjuk, es valamilyen leves paradicsom-konzervet adunk hozza. Ot perc
alatt osszefozzuk, es kifott tesztaval osszekeverve talaljuk.A
zukkini-fozes lenyege hogy NE FOZZUK TUL. NAGYON HAMAR MEGPUHUL. Addig jo
mig kicsit ropogos.
Otthon nem tudom milyen paradicsomkonzervek vannak, itt az USA-ban sima
fott egesz, szeletelt, vagy kockazott konzervek vannak. A daraboltakat csak
hozzaontom levevel egyutt, az egesz paradicsomot felszeletelem.

Azt hiszem a multkor hibasan irtam le, hogy az amerikai mertekegysegu
vaj/margarin mennyi is otthon:

1 cup= 2 sticks=16 tablespoon=22.5 dkg.

A padlizsan keszitesnel itt azt szoktak ajanlani, hogy miutan
megtisztitottuk, es felszeleteltuk, szorjuk meg durva soval, es
tesztaszurobe teve hagyjuk egy fel orat lecsopogni. A so kiszivja a keseru
levet. Aztan toroljuk szarazra, es igy hasznaljuk kulonbozo receptekhez.

Mind a padlizsan, mind a zukkini naguon finom roston-sutve faszenen
(barbecue). A feldarabolt, sozott zoldseget olivaolajjal kenem meg amibe
egy szetnyomott fokhagymagerezdet tettem. Aztan ra a grillre, es puhara
sutni.
A gorog uborkasalata (czacziki) egyebkent nagyon finom mindenfajta
roston-sutott (barbecue) husokhoz.

Sziasztok: Bea
+ - Marcipan, sultkrumpli, sutozacsko (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Egy kicsit le voltam maradva az olvasassal, ezert irok csak most
regebbi temakhoz. 

Marcipan
Az igazi marcipanba rozsavizet tesznek! 
Ezt egyszer olvastam valahol, en is meglepodtem.

Sultkrumpli
Az "igazi" sultkrumplinak szerintem is az a titka, hogy elore
meg kell fozni. De csak egy-ket percig, ha nagyon puhara fo, 
akkor szetesik suteskor. Es nagyon forro olajba kell beledobni,
csak annyit, hogy ne hutse le az olajat. Igy hirtelen a krumpli
hasab "oldalai" megsulnek, belul pedig puha marad. 

Sutozacsko
Mostanaban fedezem fel a sutozacskot. Ha tud valaki hozza valami
finom receptet, kerem kuldjon! Elore is koszi!
En sultcsirket csinaltam benne, isteni lett es nem volt vele semmi
macera. :)

Gabi
+ - meg egy kis padlizsan/cukkini (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok!

Francia  zoldsegtal (Ratatuille)
Keszitsd olajjal, akkor hidegen is, melegen is jo.
1 dl oliva olaj,  1 kaveskanal kristalycukor, 2 fej voroshagyma, 
kaveskanal so, 2-3 gerezd fokhagyma, 5-6 db erett paradicsom, 
ket keshegynyi bors, 4 db maximum 15-20 cm-es cukkini, 1 db padlizsan, 
3 db paprika (feher, husos), 2-3 gerezd fokhagyma, mokkaskanal szaritott, 
vagy egy agacska friss kakukkfu, egy csokor petrezsezsemzold.
(Ha art neked a paradicsom es paprika heja, dobd forrasban levo vizbe
egy - masfel percre aztan huzd le a hejukat.) Vagd negybe a paprikat,
majd egy centi vastag csikokra. A paradicsomokat is negyedeld fel, 
keresztben meg ket centimeteres kockakra. A voroshagymat vagd 
szalasra, a fokhagymakat preseld ki. A padlizsant, cukkinit hosszaban 
vagd negybe, majd 1 cm-es kockakra.
0,5 dl olajat forrosits fel egy labasban, szord bele a cukrot, kevergesd, mig
sargas szint nem kap.  Add hozza a voroshagymat, parold uvegesre, 
sozd meg, keverd bele a fokhagymazuzalekot es a papaprikat. Ha kezd 
uvegesedni a paprika, jon a  paradicsom. Szord ra a borsot. 
Forrald fel, majd kisebb langon  fozd, amig besurusodik, akkor keverd bele
a petrezselyemzoldet is.
Egy masik labasban forrositsd fel a maradek olajat es a felvagott
padlizsant es cukkinit susd benne kb 10-15 percig.
Ontsd hozza a paradicsomos kevereket, fuszerezd a kakukkfuvel
es kb 10 percig hagyd meg foni. 
Kesz is.
Parolt rizzsel, kifozott spagatteivel kerulhet asztalra, de onalloan is 
kinalhatod.
Roze vagy friss vorosbor illik melle.
<><><><>
Ha jartal delen majusban, lathattal a piacokon szep csokorba kotve 
bimbozo tok/zucchini viragokat. Valoban asztal diszek ezek, de nem
vazaban, tanyeron.
A tokfelek viragai meg ki nem bomlott allapotukban igen finom
etelt adnak az alabbiakat kovetve:

2 dl szaraz feherbor, 10 dkg liszt, fel mokkaskanal so,
2 evokanal olivaolaj, 1 tojasfeherje, apro darabokra vagott sajt.
Olaj a kisuteshez.

A 10 deka lisztre ontsd ra a bort es gyors keveressel csinal belo-
le egyfajta palacsintatesztat. Keverd bele az olivaolajat, a sot es
a felvert tojashabot. (Ha elore keszited a tesztat, akkor a tojashab
csak a felhasznalas elott keruljon bele.)
A tokviragok dudorosabb reszet eles kessel vagd be egy kicsit,
dugj be a resen egy aprocska sajtdarabot, martsd a viragocskat
a palacsintatesztaba es forro olajban susd ki
Forron talad, szervirozz melle egy citromszeletkeket, mert egy-
ket csepp leve szukseges fogyaszthatova huteni a forro viragokat.

Azt a bort szolgald fel melle, amivel a tesztaja keszult.
<><><><>< 
Vajas-sajtos padlizsan rakottas
20 deka juhsajt (vagy altalatok szeretett puha sajt osszetorve/reszel-
ve) 2 evokanal vaj, keves so, egy kavaskanal paradicsomkrem es
ugyanannyi edespaprika-krem,
4 db 20 dkg-os padlizsan, 5 db erett paradicsom, 4 evokanal olivaolaj,
1 nagy fej foroshagyma,  2 gerezd fokhagyma, 1 mokkaskanal oregano, 
egy evokanal frissen vagott bazsalikomlevel, bors, so.
olaj a padlizsan sutesehez.
A sajtot keverd ki alaposan a vajjal, soval, paradicsomkremmel, papri-
ka-kremmel es foliaban hengeritsd kolbassza. Tedd a be a hutobe.
A finomra vagott voroshagymat parold uvegesre a felforrositott 4 e.k.
olajon. Rakd hozza a feldarabolt paradicsomot, forrald fel, sozd meg,
szord meg borssal es onts hozza keves vizet. Letakarva fozd.
A padlizsant tisztitsd meg, szeleteld fel es a felforrositott olajban susd meg.
Szedd ki papirtorolkozore es ha mar nem olajos, sozd meg.
Egy tuzallo talat vekonyan vajazz ki. Vedd ki a hutott vajas-sajttekercset,
vagd vekony karikakra. 
A talba rakj le egy sor padlizsanszeletet, erre jon egy sor sajtszelet,
es fedd be egy sor paradicsomos raguval, amit szorj meg aprora vagott
bazsalikomlevellel. Ezt ismeteld, amig tart a hozzavalokbol.
A tetejere keruljon paradicsomos ragu, legvegul szord meg a tetejet reszelt 
sajttal es 20 perc alatt susd at a sutoben.
<><><><><>
Zucchini (cukkini) sutve:

Hamozd meg a zsenge (15-20 cm-es) cukkinikat.
Vagd vekony csikokra. Sozd be a szeletkeket, keverd at es hagyd 
allni 1-2 oranyit. Erre azert van szukseg, hogy hajlekony, puha
legyen. Ezutan forgad meg keves lisztben es rakd forro zsiradekba.
Hasznalj mely sutoedenyt, mert habzani kezd es futni szeretne.
En koretkent szoktam felszolgalni, de vacsorara a tanyeron sajttal
meghintve, mandulas olajbogyoval szervirozva pont eleg.
(Mar aki nem tul ehes.)
<><><><><>
Maria

+ - Cukkini (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

1. Cukkini husgomboccal
~~~~~~~~~~~~~~~~~
cukkini
1csesze rizs
30 dkg daralt serteshus (ho vegen kevesebb)
1 tojas
so, bors
2 dl tejfol
1 nagy csokor kapor
1 hagyma
1 Maggi marhahus leves kocka
zsir,vagy olaj
liszt
Elkeszites:
A csesze rizst 1 csesze vizben addig fozom, amig a vizet
felszivja (felkesz) hagyom hulni
A hagymat  finom szalasra vagom, zsiron uvegesre parolom.
A cukkinit lereszelem, tokreszelon (Ha fiatal, magjaval mindenestol)
Hozzaadom a hagymahoz, megsozom es esetleg egy kis vizet is adok hozza.
Kozben a rizsbol, husbol,1 tojassal, borssal soval, gombocokat csinalok.
Lisztbe hengergetem, majd a felforrt cukkinibe fozom.Lassu tuzon addig fozom,
mig a gombocok megfonek.(Ha a rizs jo, akkor rendben van)Belerakom az osszemorz
solt
leveskockat.
A kaprot nagyon aprora vagom,
A tejfolbol, 2 kanal liszttel habarast keszitek,a kaprot is hozzaadom,es a cukk
init
ezzel besuritem, par percig forralva.
Habaras elott a gombocokat ki lehet szedni, ugy konnyebb keverni, aztan visszat
esszuk.
Meg egy : A labas nagysagat ugy valaszd meg hogy ne tul alacsonyan legyen benne
 a cukkini,
mert akkor sokat kell forgatni a gombocokat , hogy atfoljenek.

2 Toltott cukkini
~~~~~~~~~~~~
Hozzavalok:mint1-nel.
Egy fiatal cukkinit meghamozok, hosszaban kettevagom,
belsejet kiszedem, felreteszem.
A kivul--belul jol besozom.
Elkeszitem a tolteleket az elozo recept szerint.
Egy tuzallo talat, vagy tepsit jol kizsirozok,
beleteszem a ket fel cukkinit, betoltom a tolteleket,
megsozom a kiszedett darabkakat is a cukkini melle teszem.
Ha a toltelek sok lenne, abbol gombocot csinalok es azt is
koze teszem.Sutobe teszem es keszre sutom,Ha nem ereszt levet, kis vizet 
adok hozza, hogy a tolteleket ontozgetni lehessen, maskep szaraz lesz!
Tejfolbol, lisztbol, kaporbol egy husleveskockaval suru kapormartast keszitek.
Ezt a kesz cukkinire ontom es meg egy kicsit visszateszem a sutobe,
hogy osszeerjen.

3.Toltott cukkini (ollozas)
~~~~~~~~~~~
Hozzavalok:
1 kozepes cukkini
50dkg serteslabszar vagy maradek porkolt
1 hagyma
3 evokanal olaj
pirospaprika
2 marek rizs
1 pohar tejfol
reszelt fustolt sajt
Piros arany paprikakrem, orolt bors, so

Elkeszites
A cukkinit meghamozom,magjat kiszedem, husat besozom,
addig hagyom allni, mig elkeszul a toltelek.
A husbol, 2 evokanal olajon a hagymaval, pirospaprikaval porkoltet
keszitek(Rovid lere sutom).Atdaralom es visszateszem a levebe.Hozzaadom a borso
t.
A rizst sos vizben puhara fozom , majd a hushoz keverem.
Ezt a masszat a cukkinikba toltom es ovatosan toltott felevel
lefele forditva, olajjal kikent tepsibe teszem.Egy pohar tejfellel
bekenem, reszelt sajttal megszorom, kb. fel pohar vizet ontok ala
es addig sutom, mig a cukkini megpuhul es a teteje szep pirosra sul
Piros arannyal diszitem.

Rakott cukkini (Sacitol kaptam)
~~~~~~~~~~
2 fiatal cukkini
fel kg burgonya
4 hagyma
paradicsomok (izles szerint, min. 5 drb.)
100 ml olaj
200 ml tejfol
1 tojas
so (izles szerint)
sajt
+ fuszerek izles szerint (curry, petrezselyemzold stb.).


Elkeszites: burgonyat megfozni, majd karikakra vagni.
Cukkinit, hagymat, paradicsomot is karikakra vagni.
Kiolajozni egy tuzallo edenyt (mely), abba elhelyezni
a mindenfele karikakat (1 sor burgonya, ra 1 sor cukkini stb.).
Az egeszet leonteni a tejfol+olaj+tojas+fuszerek keverekevel.
Be a sutobe (elejen fedo nelkul, majd fedovel).
Kivetelkor a sajtot rareszelni (de lehet nelkule is).

Jo fozocsket:
                  Sida
+ - afonyadzsem (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhastarsak, elsosorban Afonya :-) !

Szerintetek melyik a legfinomabb a mostansag kaphato afonyadzsemek kozul? A
multkor sajnos egy olyat sikerult beszereznem, amin csak a cukrot ereztem :-(
Reges-regen volt az a hires szovjet gyartmanyu, emlekeztek? Ugy kellett
lerobbantani a tetejet. Azt hiszem, meg a Fabry design centerben is
szerepelt :-))

Ciao
Zita
+ - vaj (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Egy nagyker helyen szoktunk nagybevasarolni, s legnagyobb meglepetesemre az
alabbi vaja'rakat lattam (egyik sem akcios):
1/2 libras (22,5 dkg) magyar vaj: 216 ft
25 dkg-os eredeti dan vaj: 199 ft

_Ennyire_ szubvencionaljak daniaban a parasztokat, vagy esetleg a mg-i
termekek exportjat??? Vagy a magyar termekek arrese ilyen nagy?? 
Nem hinnem, hogy a dan vajat importalo magyar kft o:nmerseklete lenne az
alacsony ar mogott :-))

Csak azert bosszant, mert egyebet se hall az ember, minthogy
hektoliterszamra ontik ki a tejet a termelok a csatornaba, kozben meg a
vaj-sajt arak az egbe szoknek. 

ciao
Zita

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS