Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 118
Copyright (C) HIX
1999-02-19
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 recept (mind)  7 sor     (cikkei)
2 Fwd: Adjika (mind)  63 sor     (cikkei)
3 oreghus (mind)  50 sor     (cikkei)
4 spagetti tonhalasan (mind)  25 sor     (cikkei)
5 creme fraiche (mind)  23 sor     (cikkei)
6 Kinai eledelek (mind)  13 sor     (cikkei)
7 Hello ! (mind)  12 sor     (cikkei)
8 al dente es egyeb olaszsagok (mind)  27 sor     (cikkei)
9 Zitanak (mind)  11 sor     (cikkei)
10 kaposztas hal (mind)  20 sor     (cikkei)
11 Vadetel (mind)  8 sor     (cikkei)
12 farsangi fank (mind)  30 sor     (cikkei)
13 kokuszkocka (mind)  56 sor     (cikkei)
14 kokuszos kocka (mind)  22 sor     (cikkei)

+ - recept (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello Konyhamuveszek !
Van egy francia vagy svajci eredetu peksutemeny amit itthon is majd minden
kenyeres boltban kaphato, a CROISSANT.
Ennek leirasat szeretnem megszerezni, mert biztosan hazilag is elkeszitheto.
Aki ismeri, kerem segitsen.
Elore is koszonom,
Laci
+ - Fwd: Adjika (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Veszhelyzet van. :))
Lehetett kapni jo regen egy adjika nevu gruz fuszerkevereket, amivel
egy isteni csirke-alapu eledelt lehetett eloallitani.  A boltokbol
eltunt, viszont elokerult egy finn leiras a fuszerrol (ld. alabb), van
valaki vonalban aki le tudna forditani?

Bocs hogy az egeszet beidezem, de nem igazan tudom melyik resze a
recept...  A bazsalikom, koriander az leesett, de kb. ennyi..  Ez a
kaksivaiheinen meg valami nagyon otromba dolgot jelenthet szerintem :))

Koszi,
	Guczo

==================BEGIN FORWARDED MESSAGE==================

Adjika
Suomessa sai 1960-luvulla mielenkiintoista georgialaista maustetahnaa
nimelt„ adjika. Helsingiss„ oli jopa ravintola, joka mainosti adjikalla
maustettuja ruokiaan.Silloin kerrottiin, ett„ adjika sis„lt„„
eksoottista
yrtti„, jota on vain Georgiassa; silloin maan nimi oli Gruusia.
Kotimaista
adjikajuustoakin on ollut.Se oli pehme„„ tuorejuustoa, jonka mausteen
raaka-aineita ei ilmoitettu.

Kaupan adjikapurkin etiketiss„ oli tavaraseloste: sis„lt„„ chili„,
suolaa,
valkosipulia, korianterin lehti„ ja tilli„. Tuttava silloisessa
Neuvostoliitossa l„hetti paikallisesta keittokirjasta l”yt„m„ns„ tiedon
siit„, mit„ adjika on. Mauste on reseptin mukaan "kaksivaiheinen".
Ensin
tehd„„n perustahna hmeli suneli, suomeksi monta maustetta, johon sitten
sekoitetaan lis„„ yrttej„.

Perussekoitus voidaan tehd„ jauhamalla sekaisin yht„ paljon basilikaa,
korianterin lehti„, meiramia ja tilli„ sek„ lis„„m„ll„ hiukan chili„ ja
sahramia. T„m„ t„ydennet„„n sitten lis„„m„ll„ sarviapilan ja sellerin
siemeni„, kynteli„, minttua ja laakerinlehte„. Tahna on georgialainen
perusmauste, v„ltt„m„t”n esimerkiksi sik„l„isess„
hartscho-lihakeitossa,
johon k„ytet„„n mm. happamia luumuja.

Riisi-, vihannes- ja liharuokien mausteeksi tarkoitettu adjika
valmistetaan
sekoittamalla perustahnaan chili„, valkosipulia, korianterin lehti„ ja
tilli„. Lis„t„„n suolaa ja viinietikkaa kunnes saadaan tiivis tahna.
Sit„
sekoitetaan valmiiseen ruokaan tai tarjotaan sinapin tapaan
p”yt„mausteena,
mutta sit„ ei pid„ keitt„„ ruoan mukana - korianterin lehdet menett„v„t
arominsa keitett„ess„.

Ven„l„isiss„ keittokirjoissa esiintyv„ mauste kindza on korianterin
lehti„ -
se on juuri tuo yll„mainittu adjikan ainesosa "georgialainen
erikoisyrtti".




===================END FORWARDED MESSAGE===================
+ - oreghus (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

On Thu, 18 Feb 1999 20:26:08 EST,  wrote:

>A fenti cimu kinai etel erdekelne. Tobbszor ettem mar
>etteremben. Kockara vagott serteshus valamilyen pirosra
>festett ecetes-cukros szoszban, de finom ropogos es nem is
>kulonosebben edes. Tobb kinai szakacskonyvben megneztem,

Kivancsi lennek hol etted, ill. hogy miert "oreghus"-kent kinaltak. 
Valoszinuleg gu lao rou-t ettel, amit edes-savanyu huskent szoknak
kinalni otthon.  A lao mondjuk "oreg"-et is jelenthetne, de ez esetben
nem, ugyhogy erdekes..
Tobbfelekeppen keszitik, pontos receptet nem tudok.  A standard
elkeszitesi modja kb. igy nez ki:
Felkockazod a serteshust (a porkolthoz valonal kisebbre valamivel) vagy
csirket, beledobod a (_langolo_ tuzon allo) wok-ba, dobsz ra egy kis
picire vagott gyombert, fokhagymat, meglocsolog kis rizsborral (olcso
szaraz vermouth potolhatja), szojaszosszal.  Itt jon egy opcio:
bizonyos helyeken dobnak ra _zold_paprikat, amikor a hus kb. felig kesz
- ugy harom-negy perc alatt keszul el az egesz egyebkent (kozben
irgalmatlanul dobalni a cuccot a wok-ban, konyhat
osszefrocskolni-fustolni, ahogy illik).  Tovabbi opcio: a legvege tajan
egyes helyeken tesznek bele ananasz-darabkakat is, ugy negyedannyit
mint a hustartalma - szerintem igy remek.  Ujabb opcio: nehany helyen
(allitolag ez inkabb Shanghai-ra ill. a deli tartomanyokra jellemzo) az
utolso sutesi fazis az edes-savanyu szoszban tortenik (meg mielott az
ananaszt beledobnad), amitol a hus kap egy karamellizalt/ropogosabb
burkot, en ezt a fajtat speciel nem nagyon szeretem.
Tehetnek meg ra ezt-azt-amazt (pl. szoktak hasznalni elore lefozott
husleves-szeru lottyot, ez potolhato egy leveskockaval is), de a lenyeg
a fenti.
Amint megsult a hus, kiboritod az egesz cuccot egy talra es leontod
gazdagon egy paradicsomos-cukros-ecetes martassal (az ecet lehetoleg
kinai illatos-ecet legyen, ami otthon kivaloan potolhato egy zamatosabb
borecettel), ennek osszetetelet ki kell kiserletezni, de biztataskepp
elmondanam, hogy itt egy csomo helyen kicsit megecetezett ketchup
szokja potolni a konyhamuveszetet...  Amugy meg a korrekt szosz sem all
messze tole, ugyhogy nyugodtan hasznalhato.  Esetleg erdemes az ecetet
a sutes vege fele a husra locsolni (ovatosan).
Csak rizs mehet melle, de egy magara valamit ado kinai anelkul eszi :)

Amugy meg a kinai "konyhamuveszet" nehany eledeltol eltekintve baromi
egyszeruen mukodik: dobalj ossze ezt-azt egy forro serpenyobe, es
amikor mar elegge uszik a konyha a kifrocsogo olajban, szedd ki es edd
meg.  Ehhez kepest zsenialis dolgok jonnek ki belole.
Legkozelebb megprobalom osszeszedni, mi kell egy jobb hot-pot (huo guo)
vacsorahoz, abbol ajulasig birok _zabalni_ :)), raadasul Magyarorszagon
is megoldhato az elkeszitese.

Udv,
	Guczo
+ - spagetti tonhalasan (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Topynak uzenem, ezt en is nagyon szeretem, hivatalosan
soha nem lattam leirva a receptjet, leirom, hogy en hogyan szoktam csinalni,
de biztosan van "profibb" valtozata is.

Ismet csak al dente fozom a spagettit, aprora vagom a hagymat /en elektromos
zoldsegvagoban szoktam/, es egy kis olajon megparolom.
En konzervdobozban szoktam venni a tonhalat, olyan konzervbol csinalom,
amiben a
hal csak sos vozben van, tehat nem olajos, hanem teljesen natur.
Ebben a tonhal mar apro darabokra van vagva.
A haldarabokat beleontom abba a serpenyobe, amiben a megdinsztelt hagyma is
van, majd egy kicsit meg egyutt "aszalom" oket, kis tuzon.
Ezek utan beleontom a tejszint, a teszta mennyisegetol, meg a hal
mennyisegetol fugg, hogy mennyit,
es kicsit fozom..
Soval, es borssal szoktam fuszerezni, a kapribogyot en eddig nem hasznaltam,
de ki fogom probalni.
A tesztat leszurom, beleteszem a serpenyobe, es a martasban atforgatom, hogy
a teszta egy kicsit vegye at a tejszines-halas izt, kicsit megint "aszalom"
oket egyutt-ugy mint egy masik receptemnel
/sonkas-tejszines spagetti/-majd azonnal talalom.

Ugyancsak hasonlokeppen lehet spagettit kesziteni lazacos martassal.

Vica
+ - creme fraiche (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

<magyarul tejfol..........
Starbasisnak igaza van mivel a vita targyat kepezo
tejtermek fo alkotoresze valoban a tejfol. En nem mertem egyszeruen
tejfolkent leforditani, mert elter az ize a mi tejfolunktol, es az allaga
is,
mert sokkal surubb, szinte kenheto, es sos is.-legalabbis itt Ausztriaban
igy aruljak. A masik fajta, ami meg forgalomban van, az meg meg kerti
zoldfuszerekkel is izesitett, meg fokhagyma is van benne.
Szamomra inkabb kremsajt izunek tunik.- ezert irtam a receptemben,
hogy a tejfolbe tegyunk tejszint es kremsajtot is.- attol kenhetobbe valik,
es
surubbe valik..
Mindenesetre itt fozesre eloszeretettel hasznaljak, mert a szoszok
"selymesebbek"
tole.

A Schmand melyik nyelvteruleten hasznalatos? Svajc nemetnyelvu reszen?
Mert az osztrak ferjem nem ertette, a konyhai kifejezesek olyan elteroek
orszagonkent
a nemetben. Bocs, hogy ilyen nyelvi kerdeseket is itt teszek fel, a
konyhaban.

Vica
+ - Kinai eledelek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konykasok!

Szeretnek ismet hozzatok fordulni segitsegert. Kinai kajat ha 
csinalok, azt csak egyfelekeppen szoktam: csirkehust, es mindenfele
zoldseget, konzerv bambuszrugyet, csirakat, ananaszt piritok ossze
es a Maggi (vagy Knorr?) edes-savanyu alapporbol csinalom meg a szoszt.
Az erdekelne, hogy ezt az alapszoszt hogyan lehetne "hazilagosan"
eloallitani. Magyaran mik a kinai konyha alapfuszerei es hogyan
keszitik a szoszt. 
Van egy csomo szakacskonyvem, de meg kinai nincs, lehet, hogy
be kellene szereznem egyet.

Koszi,   Gabi
+ - Hello ! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Haliho Lista !

            Arra kérek mindenkit , hogy nézzétek meg a készülő
            honlapomat ! a Cym : http://drwade.hungary.Nu ! Igen, nu a
            vége ! Aki esetleg szeretne véleményt nyilvánnítani őt
            arra kérem ezt tegye meg úgy hogy belefirkál a
            vendégkönyvembe .

Előre is köszi mindenkinek !

További kellemes fagymentes napokat kíván ,
                                                 DR.WaDE
+ - al dente es egyeb olaszsagok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhamuveszek!

Nalam autentikusabbak mar leirtak az "al dente" magyarazatat, tenyleg ki
kell probalni, mert nagyon finom igy a teszta. Talan tobbet kell ragni,
mint a magyarosan "ronggya fozott" tesztat, de feltetelezem, hogy meg
mindenkinek megvan az eredeti fogsora :-)) . Nalunk is lehet mar kapni a
tojas nelkuli szaraztesztat, szerintem az Alba Regia ill. Cerbona ceg
durumtesztai a legjobbak a magyarok kozul. Na persze a Barilla az igazi,
csak gyozzuk kifizetni! (bar a multkor az Auchan-ban olcsobb volt nehany
fajta Barilla, mint pl. a Gyermelyi) 
Ha mar az olasz eteleknel tartunk, egy valamire nagyon kivancsi lennek:
szerte a vilagon mashol is elkovetnek olyan szornyuseget, hogy pizzahoz,
spagettihez ketchup-ot adnak az etteremben? (Nemetorszag nem szamit! Bocsi,
aki odavalosi, de ott egyeb borzalmakat is elkovetnek :-))  Nem akarok
hitelrontast elkovetni, meg nem is emlekszem a helyszinre, mert regebben
volt, de teljesen rosszul lettem, mikor ugynevezett olasz etteremben a
pizza melle kihoztak egy jo nagy uveg ketchupot. Szamomra ez kisebb fajta
szentsegtores ill. gyalazat! Tudom, minden egzotikus konyha kicsit
alkalmazkodik az idegen orszag izlesvilagahoz, de a ketchup raadasul
angol!!  Azota szerencsere mar vannak igazi pizzeriak is, mi elegge
szeretjuk a Da Toto-t (bar lehet, hogy mar nem igy hivjak). Regebben
vasarnap tele volt itt elo olaszokkal, ebbol gondolom, hogy nem lehet tul
rossz a konyhaja. Ha tudtok meg ajanlani jo es megfizetheto olasz ettermet
Bp-en, szivesen vennem. 

Ciao
Zita
+ - Zitanak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Keresem egy kokuszos suti receptjet. Olyan piskota fele teszta van
kockakra
>vagva, csokimazba es kokuszreszelekbe forgatva. Sajnos a hivatalos nevet
>sem tudom, ezert nem talalom a szakacskonyveimben.
>Ugye tudtok segiteni?

En valahol "negerfej" neven lattam ezt a receptet. Egyebkent mezes
piskota kell hozza, ami azt is jelenti, hogy sokaig elall es igazan
nem is frissen jo. Remelem, segitettem valamit.

Udv: Afonya
+ - kaposztas hal (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok konyhasok,
minap foztem (sutottem) 1 finomat, ennek a receptjet szeretnem megosztani
veletek.

Kaposztas hal, negy szemelyre.
Vegy kb. 1 kilo filezett halat (a CORAban van filezett afrikai harcsa,
nagyon finom, es nem is draga), szeleteld fel, 7-8 cm hosszu darabokra, sozd
meg, tegyel ra keves borsot, mindegyik halszeletet tekerd korbe szeletelt
baconnel.
Egy melyebb tepsi aljaba tegyel egy evokanalnyi olajat, szorj szet rajta egy
kisebb fej aprora vagott hagymat, tedd ra a savanyukaposzta felet (kb. 30
dekat).
Erre jöhet a baconba csomagolt hal, majd a maradek kaposzta. A tetejere egy
kis komeny, baberlevel, petrezselyem.
Mikor mindez megtortent, le kell onteni 7-8 deci tejfollel.
Alufoliaval lefedni, kb. fel orat sutni (teljes langon), majd alufolia
levesz, meg fel ora sutes.
Multkor ugy probaltam, a kaposztaba kevertem gyorsrizst (1 tasakkal), a
sutesi ido alatt ez is megfo, es nagyon finom.
Joetvagyakat.
+ - Vadetel (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Egy hete olvasgatom receptjeiteket. Gratulalok! Ha nem vagyok ehes biztosan
az leszek tole.Egesz csaladom szereti a hasat, de nem kover.
Szeretnek toletek vadetel receptet kerni. Vettem a Metroban melyhutott szarvas
hust, es szeretnem elkesziteni. Etteremben nagyon finomakat ettem mar, de
biztosan van fortelya a keszitesnek. Elore is koszi. Remelem vasarnap meg
tudom csinalni.
+ - farsangi fank (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, Konyhasok

Eddig meg nem olvastam farsangi fank receptet a konyhaban vagy 
csak elkerulte a figyelmemet?!

Ezert ide irom, hogy en hogyan sutom a szalagos farsangi fankot.

hozzavalok: fel kilo liszt, 2 dkg eleszto, 5dkg cukor, 5dkg vaj, 
                 2 tojassargaja, 1 poharka rum, keshegynyi so, egy
                 pohar tej, olaj a suteshez.
2 dl tejjel, az elesztovel, egy kanal cukorral, 3 kanal liszttel felsuru 
kovaszt keszitunk. A tobbi cukorral, a tojassargajat elkeverjuk, az 
erett kovaszhoz adjuk, jol elkeverve hozzaontjuk a langyos vajat, a 
lisztet es annyi langyos tejet-amiben a sot feloldottuk- hogy lagy, 
kalacsteszta surusegu tesztat kapjunk. Robotgeppel alaposan 
kidagasztjuk. A tetejet liszttel meghintjuk, letakarva langyos 
helyen  jo masfelszeresere kelesztjuk. Utana lisztezett deszkara 
boritjuk, kezunkkel kicsit meglapogatjuk, fankszuroval 
kiszaggatjuk. Itt meg kellhet egy kicsit. Ha felforrosodott a 
zsiradek, de nem tul forro, beletesszuk oly modon, hogy az a fele, 
amelyik eddig felul volt a deszkan, most az keruljon alulra, igy az a 
resz, ami eddig alul volt, most az is meg tud kelni, igy kepzodik 
szalag a fankon.
Porcukorral meghintve, rumos baracklekvarral talaljuk.

Udv,  Agota


Agota Berger
http://w3.swi.hu/agota
+ - kokuszkocka (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia, Zita
Sziasztok, Konyhasok

En gyakran keszitek kokuszkockat, azt hiszem, ezt keresed.

Kokuszkocka
Hozzavalok: 37 dkg finomliszt, 30 dkg cukor, 5 dkg vaj (ebbe a 
sutemenybe megfelel a margarin is.)
3 dkg mez, 2 dl tej (ez korulbelul, mert a massza ne legyen tul hig 
se es suru se, ez az elso sutes utan kiderul), sutopor, 1 tojas
Ebbol az egeszbol kevert teszta surusegu masszat keszitunk es 
kisutjuk.
Ha kihult, feldaraboljuk tetszes szerinti koockara vagy hossukas 
teglalapra.

Maz: 20 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 5 dkg kakao, 5 kanal tej.
       Ezeket jol felmelegitjuk, hozzakeverunk fel dl rumot.
 A teszta darabokat ebbe martogatjuk villa segitsegevel es 
kokuszreszelekbe forgatjuk. 20 dkg kokuszreszelek eleg hozza.

Vigyazzunk a tej mennyisegere, mert ha elhigitjuk, akkor sok lesz 
a massza es hig.



Vilma neni szakacskonyvem nincs, de en igy keszitem a pozsonyi 
kiflit:

hozzavalok: fel kilo retesliszt, 25 dkg vaj (ez viszont csak vajjal az 
igazi), 2 egesz tojas, 5 dkg cukor, 2 dkg eleszto, 2 dl tej, pici so.

Az elesztot a langyos tejjel es a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a 
vajjal elmorzsoljuk, hozzaadjuk a jol felvert egesz tojasokat, az 
elesztot, sot, tejet, gyorsan osszedolgozzuk es ket oran at 
letakarva pihentetjuk. 
Utana 4 reszre osztjuk, mindegyik reszt koralakura kinyujtjuk es 8 
reszre vagjuk. 
A gombolyu felukbe tesszuk a tolteleket, felcsavarjuk kiflinek .
Sutolemezre tesszuk, megkenjuk egesz tojassal egy orat letakarva 
kelesztjuk utana fel orat hideg helyen es kisutjuk. 
Hat en erzes szerint szoktam a makot daralni, pontos 
mennyiseget nem tudok.
Ha kell a pontos mennyiseg, akkor ird meg es legkozelebb 
kimerem.

Udv,  Agota








Agota Berger
http://w3.swi.hu/agota
+ - kokuszos kocka (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> =======================================================
> Felado 	  
> Temakor: sutik ( 17 sor )
> Idopont: Thu Feb 18 11:13:46 EST 1999 KONYHA #117
> 
> Keresem egy kokuszos suti receptjet. Olyan piskota fele teszta van kockakra
> vagva, csokimazba es kokuszreszelekbe forgatva. Sajnos a hivatalos nevet
> sem tudom, ezert nem talalom a szakacskonyveimben. 
> Ugye tudtok segiteni? 
40 dkg porcukrot, 6 dkg margarint, 2 egesz tojassal keverj habosra.
Onts bele 2 dl tejet, 4 kanal mezet es egy tasak vanilias cukrot.
50 dkg lisztben keverj el egy tasak sutoport es fokozatosan dolgozd bele a
 masszaba.
Zsirozott, lisztezett tepsiben susd ki.
Csokimaz:
Goz felett keverj ki 22 deka margarint 25 deka cukorral, 5 deka kakaoval 
es 6 evokanal tejjel (vagy 3 ek rum, 3 ek tej). 
A kihult tesztat vagd egyforma kockakra es villara tuzve martsd meg a csoki-
ban, majd forgasd bele  talcan szetteritett kokuszreszelekbe.
--
Maria


AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS