Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 157
Copyright (C) HIX
1999-03-30
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Ginseng (mind)  23 sor     (cikkei)
2 Toltott csirke + rizses egytaletel (mind)  53 sor     (cikkei)
3 Re: Tiramisu (mind)  48 sor     (cikkei)
4 Pisztrang unnepi korettel...(Francia etel.) (mind)  24 sor     (cikkei)
5 tiramisu (mind)  40 sor     (cikkei)
6 gyumolcs-torta (mind)  39 sor     (cikkei)
7 cheesecake, tucatjaval! (mind)  16 sor     (cikkei)
8 Sutemeny receptek serege, angolul (mind)  8 sor     (cikkei)
9 csomag sutopor? (mind)  5 sor     (cikkei)
10 Cheesecake receptek (mind)  33 sor     (cikkei)

+ - Ginseng (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Ugy tudom, ez egy olyan noveny, aminek hosszu evekig kell novekedni,
> mig felhasznalhatova valik,es elsosorban Kinaban terem.
> Ha mondjuk vegigsetalnek a Nagykoruton, szerintem annyi "ginseng"
> _nevu_keszitmenyt latnek, mint Kina egyevi teljes termese.
> Lehet, hogy nem mind ginseng, ami fenylik?

Ginseng es ginseng kozott is van azert kulonbseg.  Van "sima" ginseng, amit
leginkabb fozeshez hasznalnak - ez kb. a mi gyokerfuszereinknek felel meg,
azaz gyorsan no, es nagyon olcso, piacokon (Azsiaban) mindenutt lehet kapni,
frissen.  Mi ezt is szoktuk teaba hasznalni, nem tul eros, kellemes izt ad.
Aztan vannak a "nemes" ginsengek, amik esetekben tenyleg hosszu idot
igenyelnek (nem vagyok szakerto, nem t'om pontosan), ezek a draga, "igazi"
ginsengek.  EGyebkent a legnagyobb ginseng termelo nem Kina, hanem az USA
ott is Winsconsin allam es kornyeke.

Azsiaban mindenfele ginseng keszitmenyt, italt lehet kapni, foleg idosebb
korban fogyasztjak az emberek - "sziverosito", "fiatalito", elenkito -
valoszinuleg van benne valami...

Etelekbe pedig kifejezetten finom, foleg a friss ginseng.

Udv,
Csaba
+ - Toltott csirke + rizses egytaletel (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Toltott csirke ( ahogy en keszitem)

Hozzavalok:
2 kg csirke, 10 dkg fustult szalonna, 20 dkg szarnyas maj, 3
tojas, 10 dkg zoldborso, 15 dkg gomba, 25 dkg rizs, 1 csokor
petrezselyem, 1 fej hagyma, so, bors, a csirke beboritasahoz
kb. 25 dkg bacon szalonna vekonyan szeletelve (az elore
csomagolt tokeletes)
Ha vendeg jon akkor 2 db kb. 1,2-1,3kg-os csirket veszek es
a toltelekbol is egy kicsit tobbet csinalok. Nagyon finom ez
a toltelek meg dagadoba is (a felszurt dagadot toltom meg a
toltelekkel) vagy csak egyszeruen sima csirkecombot is
toltottem mar meg vele.

Kisutjuk az apro kockara vagott szalonnat. A kisult
zsiradekban sorba megparoljuk a finomra vagott hagymat, az
aprora vagott gombat es majat, borsot.( A mar megpuhult
alkotoelemeket kiszedem es csak utanna rakom bele a
kovetkezo fajtat.) Ekozben puhara fozzuk a rizst es 2 tojast
kemenyre fozunk. A megfott rizshez hozzakeverjuk a parolt
hozzavalokat, a szalonnat az aprora vagott petrezselymet es
a felkockazott fott tojast majd sozzuk, borsozzuk izles
szerint. Vegul az egeszet egy nyers tojassal jol
osszekeverjuk. A tolteleket a pipi bore ala helyezzuk a
maradekot pedig a csirke „gyomraba”. A csirket a tepsibe
helyezzuk es teljesen beboritjuk a szeletelt szalonnaval
ugy,
hogy a szalonna csikok fedjek egymast. Alufoliaval
befedjuk es kozepes hofokon 1,5-2 oran at sutjuk. Az
alufoliat csak a vegen kell levenni rola es igy a szalonna
csikok szepen megpirulnak, de nem egnek meg. A szalonna
miatt eleg sok zsiradek sul ki belole ezert nem kell a
csirke ala semmi zsiradek. Az esetleg megmaradt tolteleket
alufoliaba teszem es azt is megsutom a csirkevel egyutt.
Jo etvagyat!

Rizses egytaletel
Hozzavalok:
30 dkg rizs, 25 dkg gomba, 1 fej hagyma, 30-45 dkg kukorica,
30 dkg szarnyas maj, 15-20 dkg fustolt szalonna, izles
szerint so es bors. A rizs fozesehez vegeta vagy leveskocka.
Ez az egyszeru etel a toltelek egyszerusitett valtozata mert
a ferjem mindig megette a megmaradt tolteleket.
A vegetas vizben megfozott rizshez hozzaadjuk a megparolt
hozzavalokat es a kisutott szalonnat a zsirjaval egyutt.
De ebbe is lehet fott tojast, zoldborsot, petrezselymet is
tenni
vagy azt amit a csalad szeret. Nalunk ez a csalad egyik
kedvenc vacsoraja.

Udv: Magnes
+ - Re: Tiramisu (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Sweden]
> Temakor: csak egy ( 8 sor )
 
> kerdes:
> (lehet hogy kihagytam???)
> mi az a tiramisu?

> =======================================================
> Felado :  [Sweden]
> Temakor: Szeretnek kozetek tartozni ( 51 sor )

> Szundinak es Emilianak:
> 
> Biztosan mar mindannyian tudjak itt a Konyhaban, de en meg nem, hogy mi 
> az a tiramisu. Leirna valamelyikotok nekem maganban, hogy milyen etelrol 
> van szo? 

:-) Suti, de nem sutik, hanem hutoszekrenyben hutik.
 Itt van egy valtozat:

Hozzavalok:
0,5 kg mascarpone (esetleg fele-fele tehenturo +jobbfajta tejfol)
4 tojas sargaja
1 vaniliacukor (ha MO-n is letezik, ajanlanam azt, ami valodi 
vaniliaval van - a hejat orlik meg, igy joval olcsobb mint a valodi 
vanilia egeszben es ugyanolyan finom)
25 dkg piskota
1 dl mandulalikor vagy kavelikor
1 dl hideg feketekave
2 evokanal kakao.

A tojassargat a vaniliacukorral habosra keverjuk, aztan osszekeverjuk a 
turoval. Egy negyszogletes vagy kerek talat kirakunk a piskota felevel, 
a kave +likor felevel meglocsoljuk. A turokrem felet rakenjuk. Erre 
ujra egy reteg piskota jon, a kave +likor masik felevel meglocsolva, 
tetejere a maradek krem. Legkevesebb 3-4 orat hutoszekrenyben hutjuk, 
talalas elott beszorjuk a kakaoval.

Piskota helyett lehet teszta is - nemetul tudok segitsetek, 
Biskuitboden, ezt hogy hivjak magyarul?! - szoval olyan teszta, amibol 
a kremes/lekvaros tekercset is keszitik.

Minthogy nem art ha akar egesz ejjel is hutoszekrenyben 
van, elore is el lehet kesziteni. Ebben az esetben ajanlatos lakatot 
tenni a hutoszekreny ajtajara!!! :-)))

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Pisztrang unnepi korettel...(Francia etel.) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szevasztok !
Hizzavalok:
4 kisebb pisztrang
5 dkg liszt
so
bors
1 kis rakhus konzerv
5 dkg vaj
8o dkg burgonya
olaj
olajbogyo
petrezselyemzold
citrom
A konyhakesz pisztrangokat soval, borssal, megszorom, lisztbe 
forgatom, majd keves olajban negyedora alatt mindket oldalukat 
megsutom. Kozben a megtisztitott, kockara vagott burgonyat bo 
olajban megsutom, szalvetara szedem. A vajat megolvasztom, 
atforgatom benne a rakhust, az olajbogyot, es amikor 
felforrosodik, talalom az etelt. A halakat szemelyenkent egy 
ovalis talra fektetem, melle burgonyat rakok, es a tetejere ontom 
a felforrositott rakhust. Salatalevellel es citrommal diszitve talalom.
Elkeszitesi ido kb.: 25 perc. (ollozas)
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - tiramisu (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

A tegnapi receptem ide nem erkezett meg (szerencsere a cimzettek
megkaptak), de beidezem, hatha mas is kedvet kap

**
Kedves svedorszagi lanyok!

Elkuldom az en Tiramisu receptemet. Nem egy fogyokuras darab, de
nagyon-nagyon finom! 

Hozzavalok:

1 csomag (250 g) babapiskota 
    /angolul:ladyfinger; nemetul lo:ffelbisquit; svedul: nem tudom :-)/ 
2-3 csesze jo eros espresso kave 
1 dl (de lehet tobb is) Amaretto likor - ez egy edes, mandulas izu olasz likor
    (termeszetesen lehet helyette konyak, rum vagy mas kavehoz illo szesz -
fo          hogy artson :-) 
4 db tojas
3-4 evokanal cukor
400- 500 g Mascarpone sajt
kakaopor
-----------

A feketekavet osszekeverjuk az alkohollal es hagyjuk kihulni. A tojasokat
szetvalasztjuk, a sargakat a cukorral kikeverjuk (esetleg ebbe is mehet
egy-ket kanal alkohol), a feherjeket pedig felverjuk habba. A kikevert
tojassargakhoz hozzaadjuk a Mascarpone sajtot, simara keverjuk, majd
ovatosan beleforgatjuk a tojasfeherjehabot. 
A babapiskotakat egyenkent az alkoholos kaveba martjuk, hogy megszivjak
magukat, es egy talban lerakunk beloluk egy reteget. Erre jon egy reteg a
sajtos tojassargas masszabol. A tetejere keseru kakaoport szitalunk. Erre
megint jon egy reteg martott piskota, majd ismet a sajtos massza +
kakaopor. Addig retegezzuk, mig minden el nem fogy. A legtetejen kakapor
legyen. 
Hutobe tesszuk 2-3 orara es maris eheto. Nem lehet abbahagyni! 

Sok sikert,
Zita
+ - gyumolcs-torta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok...

Anyukam fantasztikus gyumolcstortakat szokott kesziteni csaladi unnepekre, szul
i-
es nevnapokra. Leirom nektek is:

Kell hozza egy olyan fem tortaforma, amit aztan, ha keszen van az egesz, le leh
et
szedni rola.

Haztartasi keksz osszetorunk apobbra. Megfozzuk a tetszes szerint kivalalsztott
pudingot - altalaban 3 dl tej kell  egy pudingporhoz, illetve ezek kozott is va
n
mar tobbfele.  A kekszet belekeverjuk a pudingba -  ha melegen keverjuk bele, a
kkor
a keksz konnyebben megpuhul. A masszat hezagmentesen kell a torta-alapba rakni!
Mennyisegben pedig annyinak kell lennie kb. mintha egy tortalapot adna ki
vastagsagban. Ha kihul, johet ra a gyümolcs  - friss vagy kompot kedvunk szerin
ti
formakban elrendezve. Közben elkeszitjuk a gyumolcskocsonyat, s ha mar hult
valamennyit, raontjuk a gyumolcsre. A szinekkel is jot lehet kozben jatszani, m
ert
ugye nem mindegy a puding, a gyumolcskocsonya milyen. Hutoben kihutjuk es kesz!
Befottleben vagy malnaleben is fel lehet oldani zselatint, az is jo a kocsonyap
or
helyett.

Jo etvagyat mindenkinek: Ida ***

Es elnezest, hogy legutobbi ginsenghez meg fekete teahoz kapcsolodo levelemben 
a
subject-ben a digest neve, sorszama jelent meg - igyekszem jobban odafigyelni a
kovetkezokben, mert azert a tema megjelolesek jol orientaljak az embert.

*************************
Csapo Ida
mailto:
http://www.lezlisoft.com/kikelet
*************************
+ - cheesecake, tucatjaval! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Az alabbi helyen 45 variacio receptje van:

http://is.dal.ca/~mtuttle/Recipe/CheeseCake

Roni, itt me'g a turtle is megvan!  :))  Yum-yum!

A listan a hatodik a leginkabb hasonlit a NEW YORK-i cheesecake-hez.
A masodik cheesecake-collection pedig meglepetessel jar: TIRAMISU
cheesecake receptet is hoz!!!

Jaj, de megkivantam, de most ma'r ejfel van es a cheesecake igen nehez
etel alvas elott...  :(

Martha

u.i.  forditasra ne kerjetek meg; Samukahoz szaladjatok.
+ - Sutemeny receptek serege, angolul (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

http://www.pastrywiz.com/archive/category/cake.htm

Akinek a sargarepa (nem vicc; nagyon finom!) suti receptje kell, az is itt
van:

http://www.pastrywiz.com/archive/carrot.htm

Martha
+ - csomag sutopor? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Az pontosan mennyi?  (grammra, kanalra, stb.)  Nalunk egy nagy dobozban
aruljak; mi kanallal merjuk.  Kaves kanal, leveses kanal?  Vigyazat: az
amerikai evokanal kisebb, mint a magyar!

Martha
+ - Cheesecake receptek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, 

Agnes keresere itt egy "par" cheesecake recept (alig 1500-2000 :-)

http://expage.com/page/gscakeindex  
http://soar.berkeley.edu/recipes/baked-goods/desserts/cheesecakes/ 

A legegyszerubb, alaprecept viszont a kremsajt dobozan talalhato, a tobbi
csak ennek cifrazasa:
(emlekezetbol irom, valaki -USA-ban- otthonrol legyszives nyissa mar ki a
hutot es javitson ki... kosz.)

1 doboz kremsajt (kb. 20 dkg) kemenyebb, mint az omlesztett hurkasajt, nem
sos, jol kenheto, mi lehet ennek a mo-i megfeleloje?
2 tojas
10 dkg porcukor
vanilias cukor vagy aroma
mithagytamki

Ezeket jol osszedolgozzuk, es tesztaval kibelelt nem tul magas kerek tepsibe
ontjuk (ezt itt keszen lehet kapni -pie crust- , olyasmi az edeny, mint a
gyumolcstorta suto, kb. 25cm atmeroju). 
A teszta leginkabb daralt keksz vajjal osszedolgozva, es belenyomkodva a
formaba, ezt szoktam hasznalni egy masik recepthez.

Langyos-kozepmeleg sutoben kb. 30-40 percig sutjuk, amig aranybarna lesz a
teteje. Szepen felpuposodik, aztan ha kihult, betesszuk a hutobe.  A
tetejere kompotot, resztet, lekvart, csokimazat, stb. lehet tenni, csak a
fantazia szab hatart.

Jo etvagyat!

Roni

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS