Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 347
Copyright (C) HIX
1999-10-23
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Alfoldi leves...R (mind)  26 sor     (cikkei)
2 Megint a borokrol (mind)  61 sor     (cikkei)
3 Mindenfele (mind)  66 sor     (cikkei)
4 kacsa es egyebek (mind)  48 sor     (cikkei)
5 Bocs, lemaradt a level vege (mind)  29 sor     (cikkei)

+ - Alfoldi leves...R (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szasztok!
Hozzavalok:
2o dkg burgonya
15 dkg daralt hus
1 gerezd fokhagyma
1 tojas
6 dkg liszt
2 dl tejfol
bors
so
vagott petrezselyem
A nyers burgonyat lereszeljuk, es a levet jol kinyomkodjuk. 
Hozzakeverjuk a sovany daralt hust. Soval, reszelt 
fokhagymaval, borssal fuszerezzuk, majd a tojassal es 
liszttel konnyen formazhato masszava osszegyurjuk. 
Dionyi nagysagu gombocokat formalunk belole es 1,2 liter 
enyhen sos forrasban levo vizben kb. 15 percig fozzuk. 
Ezutan a gombocokat szurokanallal kiszedjuk, a 
visszamaradt levesalapot tejfolbol es 1 ek. lisztbol 
keszult habarassal besuritjuk. 4-5 percig forraljuk, 
majd a gombocokat visszateve talaljuk. A levest apro, 
finomra vagott petrezselyemmel megszorjuk. (ollozas)
--
Jo etvagyat.  :)
                                                 <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>
>
+ - Megint a borokrol (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Ime meg par sor a borokrol, valamint azok szereperol a konyhaban.
A Magyar konyha oktober 1-i szamaban talaltam tegnap egy cikket, amit 
"ekezetlenitve" teszek kozze. 

>A barsonyos, telt izu vorosborokat: kekfrankos, bikaver, pinot noir, merlot, 
cabernet, a vadhusokbol, marhahusokbol keszult eteleknel alkalmazzak. 
A rubin- szinu vorosborok nemcsak a martas szinet hatarozzak meg, de a 
martas konzisztenciajat is simava, barsonyossa teszik. 
A zamatos feherborokata szarnyasokból, borjuhusbl, halakbol, serteshusból 
keszult eteleknel hasznaljuk. Az ezerjo, a muskotaly, chardonnay, a 
rizlingek kiemelik a hus izet, zamatosabba teszik azt.
Erdemes probat tenni, hogy milyen kulonbseg van egy fogas-, tonhal-, vagy 
pontyszelet kozott, amelyet vizben, vagy egy jo aromaju feherborban 
parolunk meg. Hasonloan erezheto a kulonbseg, ha a zsirjara porkolodott 
marhaporkolthoz nem vizet, hanem keves vorosbort ontunk. Termeszetesen 
nemcsak a husok, de a zoldsegfelek parolasanal is batran elovehetjuk a 
borosüveget. A gombasalata elokeszitesenel pl. a gombat keves jo illatu, 
zamatos, enyhen savanykas feherborban paroljuk, igy biztosak lehetunk abban, 
hogy mindenki dicserni fogja salatakeszito muveszetunket.
Konyhatechnologiai vonatkozasban a bor es a viz viszonyarol mindig a 
Kapucinusok rendjehez tartozo Gabor atya nevu pincemester tortenete jut 
eszembe, aki a XVIII. szazadban folytatta hasznos tevekenyseget. A rezes 
orru borivo oreg szerzetes sok evtizedes tapasztalata alapjan becsukott 
szemmel is meg tudta kulonboztetni egymastól a borokat. Szajaba vette, 
"megragta", majd csalhatatlanul megmondta a bor fajtajat, sot azt is, hol 
termett a szolo. Egy nap tobbfele borbol allo szallitmany erkezett. 
A fiatal szerzetesek elhataroztak, hogy megviccelik az oreg borivot. 
Az egyik kispap a boroshordo helyett a vizesdezsabol mert Gabor atya 
kostolopoharaba. Gabor atya a szokasosnal tovabb forgatta szajaban az italt, 
majd lehorgasztott fovel, szegyenkezve bevallotta: "Ezt az italt nem 
ismerem". Ugy gondolom, olykor erdemes konyhankban gyakorlatta tenni Gabor 
atya mondasat, nem ismerni a vizet, hanem az etel jellegenek megfelelo jo 
bort hasznalni.
> -----------------------------------------------------------------------------
--
-
Nehany jo tanacs

- Az etelek keszitesehez soha ne hasznaljunk ismeretlen eredetu bort. Minel 
nemesebb, izeiben minel karakterisztikusabb a bor, annal felejthetetlenebb, 
csodalatosabb izu lesz az etelunk.
- A husok parolasanal ugyeljunk arra, hogy mindig csak annyi le legyen a 
huson, ami eppen ellepi. Ezert a bort szakaszosan ontsuk, potolva az 
elparolgo mennyiseget.
- A megsavanyodott feherbort ne ontsuk ki, felhasznalhatjuk vadhusok 
pacolasahoz.
- Gyumolcsok parolasanal minel intenzivebb illatu bort valasszunk.
- Amikor a keszulo etelre az elparolgo folyadekmennyisegnek megfelelően 
szakaszosan ontogetve potoljuk a bort, az utolso felontes utan minel 
kevesebb ideig forraljuk az etelt, hogy a bor ize ervenyesulhessen.
A feher husok, zoldsegfelek, gyumolcsok fozesere, illetve parolasara 
feherbort hasznaljunk. A vadhusok, marhahusok - tehat a barnahusok 
keszitesehez mindig testesebb vorosbort valasszunk.
- Gyumolcslevesek, illetve gyumolcsmartasok keszitesenel altalaban a 
gyumolcs szine hatarozza meg a bor milyenseget, pl. almalevest feherborral, 
meggylevest vorosborral tehetunk meg izletesebbe.<

Jo etvagyat kivan mindenkinek:
                              Misi
+ - Mindenfele (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Mindenki elutazott otthonrol, vagy sut-foz, hogy az utolso szam osszesen
ket sorbol allt? /Ez eddig mar harom!)
Ebben en is hibas vagyok, mert lett volna mit irnom!
Ezuton hivom fel az egyebkent csak olvasok figyelmet, hogy ne tartsak 
vissza az  eddig feltve orzott titkos regi csaladi receptek, konyhai 
fortelyok es sajat szerzemenyu finomsagaik leirasat. 
Nekem mar egy jo recept olvasasa is oromet okoz, meg akkor is, ha akkor 
nem is keszitem el...

...de van amit elkeszitettem!

Kasi!
Egy par szammal regebben irtad:
>olyan etel, amit en talaltam ki, ugy 16 eves korom korul.
>Azota is gyakran megfozom es a barataim is szeretik.
>Tulajdonkeppen egy megbolonditott paprikaskrumpli.
>
>Neve nincs. Ha adtok neki, megkoszonom.

Tegnap vegre elkeszitettem es pompasra sikeredett, de ez  nem az en 
szakacsmuveszetem, hanem a szerzo dicserete! Gratulalok!

Mindenkinek kuldom a sult tesztatal receptjet.
Hozzavalok:
6 evokanal olivaolaj,                     3 fej voroshagyma aprora vagva,
70 dkg sovany marhahus,                   2 gerezd fokhagyma szetnyomva,
2 teaskanal orolt fahej.                  1,5 teaskanal orolt szegfubors,
1 teaskanal orolt szerecsendio,           70 dkg spagetti
2 x 40 dkg darabokra vagott konzervparadicsom, so es frissen orolt 
feketebors.
A sajtszoszhoz:
1/2 csesze vaj,                           3/4 csesze finomliszt,
5 csesze meleg tej,                       25 dkg feta sajt reszelve,
3 tojassargaja, so, es frissen orolt feketebors az izesiteshez.

Egy nagy serpenyoben felforrositunk 2 evokanal olivaolajat, es beletesszuk 
a voroshagymat. Addig sutjuk, amig megpuhul,de nem hagyjuk megbarnulni.
Beletoltjuk a daralt marhahust es allando keveres mellett addig sutjuk,
amig elveszti rozsaszin szinet. Hozzaadjuk a fokhagymat, a feldarabolt
paradicsomot es a fuszereket, soval, valamint frissen orolt feketeborssal
izesitjuk. Fedo alatt tovabbi 40 percig lassu tuzon paroljuk, ha szukseges,
egy kis vizet (de inkabb vorosbort) is adva hozza a fozes soran.
Az utolso tiz percben fedo nelkul fozzuk, hogy a felesleges le el tudjon 
parologni. Kisse kihutjuk.
Kozben egy nagymeretu fazekban forralunk es beledobjuk a spagettit.
10-15 percig fozzuk, - a tesztanak addig kell fonie amig megpuhul.
Leontjuk rola a vizet, kiszedjuk, es forro folyoviz alatt leoblitjuk.
Visszatesszuk a fazekba es 2 evokanal olivaolajat keverunk hozza.
A sajtszosz elkeszitesehez megolvasztjuk a vajat egy nagymeretu labasban,
belekeverjuk a lisztet, hogy suru masszat kapjunk. Fel percig fozzuk, majd
levesszuk a tuzrol. Fokozatosan hozzaontjuk a meleg tejet, minden adag
utan alaposan megkeverve, hogy ne legyen csomos. Ezutan visszatesszuk a 
tuzre es soval, valamint frissen orolt feketeborssal izesitjuk. 
Belekeverjuk a reszelt sajtot es folyamatos kevergetes mellett fokozatosan
felforraljuk, amig a szosz besurusodik es bugyborekolni kezd.
Belekeverjuk a tojassargakat. 170 C°-ra elomelegitjuk a sutot.
Egy tepsit kikenunk a maradek olivaolajjal es a spagetti felet a tepsi 
aljan szetteritjuk. Raontjuk a husos kevereket egyenletesen elosztva a
teszta tetejen, majd ennek a tetejere a maradek tesztat toltjuk.
Egyenletesen elosztva leontjuk a sajtszosszal es kb. 45 percig sutjuk,
vagy amig a teteje aranybarna lesz es a teszta teljesen atsul.

Jo etvagyat kivan mindenkinek:
                              Misi
+ - kacsa es egyebek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Konyhasok!

>Felado :  [International]
>Temakor: Re: *** HIX KONYHA *** #345 ( 2 sor )
>Idopont: Thu Oct 21 22:18:34 EDT 1999 KONYHA #346
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
>Sziasztok.
>Csak annyit a kacsarol, hogy nagyon finom telen a sult kacsa, rumos teaval!

Haaaaat, a fene tudja?! Reszemrol szivesebben eszem a sult kacsat parolt
voroskaposztaval es sult burgonyaval, akar teli akar oszi este van, es hozza
szivesen iszom egy testes szaraz vorosbort.

Szeretnek egy gombas rakott burgonyas receptet leirni
(RTV Reszletesbol ered, de kiprobalva!!)
egyszeru hus nelkuli etel

Hozzavalok: 4 szemelyre 1 kg burgonya, 4 tojas, 1 nagy fej hagyma, 40 dkg
erdei gomba (szerintem mindegy milyen), 1 csokor pertezselyem, 2 ek olaj,
so, bors, dionyi vaj, 4 dl tejfol, 1 tojassargaja, 5 dkg reszelt sajt
(fustolt sajt)

1) A burgonyat alaposan megsikaljuk, hejaban megfozzuk, leszurjuk,
maghamozzuk, hagyjuk kihulni. A tojasokat kemenyre fozzuk (10 perc), hideg
vizben kihutjuk, majd meghamozzuk. A hagymat es a gombat megtisztitjuk, a
hagymat finomra vagjuk. A petrezselymet felaprozzuk.

2) A felforrositott olajon megfonnyasztjuk a hagymat, eros tuzon 5 percig
piritjuk, belekeverjuk a petrezselymet, es csak a vegen sozzuk , borsozzuk
(kulonben a gomba gumiszeruen megkemenyedik, es tul sok levet ereszt!)

3) A tojasokat es a burgonyat felkarikazzuk. A sutot elomelegitjuk 200
fokra. Kikenunk vajjal egy tuzallo talat, lerakjuk az aljara a
burgonyakarikak felet, rasimitjuk a gombat levevel egyutt, betakarjuk a
tojaskarikakkal es a maradek burgonyaval, kisse megsozzuk.

4) A tejfolt elkeverjuk a tojassargaval, izles szerint frissen orolt borssal
es 1 csipet soval (en tettem bele egy kicsi orolt gyombert es egy kis orolt
szerecsendiot is), a burgonyara simitjuk, a tetejet megszorjuk a reszelt
sajttal, es pirosra sutjuk (30-35 perc). A sutoedenyben talaljuk, salatat
vagy ecetes savanyusagot adhatunk melle.

A gombafeleket altalaban nem  mossuk meg, mert szivacsos szerkezetuk miatt
rogton elaznak, inkabb durva szovesu vaszonkendovel torolgetjuk meg okat. A
sza'rvegekbol csak annyit vagunk le, amennyi a fold- vagy avarmaradvanyok
miatt feltetlenul szukseges. Meghamozni nem ajanlatos, mert oda az ertekes
feherje!!
+ - Bocs, lemaradt a level vege (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, most, hogy visszajelzest kaptam derult ki, hogy lemaradt
a levelem vege. Bocs mindenkitol.

Hat akkor ime:

Ami engem illet, azert en le szoktam mosni a gombakat folyo viz
alatt, de nem aztatom be.

Fokhagymas zellerkremleves

1 zellergumo a zoldjevel egyutt, 3 burgonya, so, vegeta, vagy zoldsegkrem
(tubusos) 3 gerezd fokhagyma, kakukkfu, bazsalikom, 2 dl tej, 1 dl tejfol

1) A zellert es a burgonyat megtisztitom, megmosom es annyi sos vizben, hogy
ellepje puhara fozom.

2) A fott burgonyat es zellert kanalnyi vegetaval, vagy zoldsegkremmel peppe
dolgozom, hozzaadom az osszetort fokhagymat es a fuszereket, tejjel
felengedem, majd hozzaadom a tejfolt.

3) Ha tul suru lenne, vizzel vagy erolevessel higitom. Kozepes tuzon
felforralom.

4) Forron, piritott kenyerkockakkal talalom; kis talban aprora vagott
zellerzoldet helyezek az asztalra.

Egy kicsit hustalanra sikerult a mai nap, de az is kell. :-))

Sziasztok Jeszenszky Zsoka

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS