Kedves otthonkazok, hello Greg!
Mindenkinek koszonom a beigli recepteket.
Finn receptek kovetkeznek:
Ha Finnorszag es hal, az foleg lazac es hering.
A lazacot a kovetkezo nagyon egyszeru modon keszitjuk:
Akkora tuzallo talba rakjuk, hogy a hal kitoltse, izesitjuk soval,
borssal, szaritott zoldfuszerszammal (borsika, bazsalikom), es lehetoleg
friss kaporral, de lehet szaritott is. A kapor nagyon fontos. Ha nem
tolti ki a talat, akkor aprora vagott hagymaval koritjuk, es az egeszet
nyakonlottyintjuk tejszinnel, hogy alaposan ellepje. Inyencek aprorakhust
is szorhatnak ra. Folia alatt, kb 200 fokos sutoben sutni. Nagyon hamar
kesz (kb fel ora), isteni. Fott krumplival, vajban parolt hagymaval,
gozben parolt zoldseggel (brokkoli, repa, kelbimbo, karfiol, karalabe...)
es citromszelettel talalni. Itt a fott krumplit egeszben talaljak, es
kaporral szorjak meg. A vajban parolt hagymahoz jo sok vaj kell, es a
hagymat nagyobb szeletekre vagjuk, megfonnyasztjuk a vajon, majd lehuzva
a tuzrol, letakarva allni hagyjuk, hogy megpuhuljon a gozben. Dietazok
keves vajban piritjak, majd kis vizzel felontve paroljak a hagymat. A
citrommal mindenki maganak spriccolja be a halat, en jobban szeretem
tejszinesen, viszont, a brokkolira spriccolok, nagyon finom vele.
A heringet foleg marinalva eszik a kovetkezokeppen:
Fel kilonyi halfilehez a marinad 4 dl viz, 1.5 dl ecet, es egy
teaskanalnyi so. Ebben azik 2 napig a hutoben. Azutan a kovetkezo martast
keszitik: 1 dl mustar, 4 ek. ecet, 0.5 dl olaj, 2 tk. cukor, fel tk.
frissen orolt bors, kb 1 dl friss kapor. A marinalt halat ezzel a
martassal retegezve jol zarodo edenyben, uvegben tartjak tovabbi
ket-harom napig hutoben. A masik valtozatban mustar helyett tejfol, es a
kapor helyett 1-2 osszetort fokhagyma van a martasban, ha lehet az meg
finomabb. Kapros fott krumplival, vajas barnakenyerrel talaljak, lehet
ujhagymat harapdalni hozza, es sorrel locsolni (belsoleg).
A kovetkezo inkabb sved recept, a neve: Jansson megkisertese. A kisertes
finnul "kiusaus", es ez a neve kulonbozo krumplis talaknak, ami a
'Jansson' alapjan keszul. Tehat:
Kb. egy kilonyi krumplit nagyon vekony (gyufa-)hasabokra vagunk.
osszekeverjuk 2 finomra vagott, nagy fej hagymaval, es nemi soval.
Kivajazott tepsibe retegezzunk (konzerv) szardiniaval (nem kell tul sok
hozza, kb 2 doboz), a tetejen krumpli legyen, majd leonteni tejszinnel,
ugy, hogy ellepje. 180 fokon, kb 50 percig sutni. Nagyon egyszeru, nagyon
finom. Lehet tonhalkonzervet is hasznalni hozza, de akkor nemi
szardellapasztaval vegyitsuk, mert attol van igazan jo ize. Husevoknek
szardinia helyett apro hasabokra vagott sonkaval is keszitheto, az meg
finomabb. Vegetarianusoknak zoldseges "kiusaus":
6 repa, 1 petrezselyem, 1 zellergumo, es egy hagyma az arany amit apro
kockakra vagunk es azt reszelt sajttal retegezzuk, retegenkent soval,
szaritott bazsalikommal, es borssal megszorva, majd tej-tejszin
keverekkel (2-2dl) leontve sutni 175 fokon, 1-1.5 orat.
Mindenkinek nagyon ajanlom a "Spagetti primavera"-t is, ami ugyan nem
finn, de hasonlo es nagyon finom: Vaj es olivaolaj kevereken puhara
parolni ertelemszeruen kockakra vagy karikakra vagott hagymat (vagy
poret), 1 sargarepat, 1 zellerszarat, 1-1 sarga es piros husos paprikat,
1 kis zukkinit, es egy csokor spargat (elhagyhato), egy keves liszttel
beszorni, olasz fuszerkeverekkel, borssal izesiteni, majd egy pohar
tejszint raonteni, es addig rotyogtatni, amig besurusodik. Kifott tesztat
beleforgatni, es reszelt parmezannal megszorni. Isteni.
Kezdek ehes lenni.
Hogy suti is legyen:
Finn almaspite:
teszta: 4 tojas 2 dl cukorral habosra verni, hozzaadni 5 dl liszt es 2 tk
sutopor kevereket, 1 dl olvasztott vajat vagy margarint, es 1 dl tejet.
Tetejere 6-8 almat vekonyra karikazva. 225 fokon 10 percig sutni, majd
megszorni a kovetkezo morzsaval ("muru"): 10 dkg olvasztott vaj, 1 dl
cukor, 10 dkg durvara vagott mogyoro vagy mandula, 1 dl zabpehely (vagy
fel dl liszt), pici tej bele ha tul suru, szoval raszorni es tovabbi
10-15 percig sutni. Tobbnyire somloi szeruen talaljak: talkaban
harapasnyi darabkakat halmozni belole es vaniliaszosszal leonteni.
(Ez a 'muru' egy aranyos szo, kb fel ev ittlet utan kuldtem egy nagyon
nagydarab finnek 'Hei muru!' feliratu kepeslapot, amin Garfield eppen
kekszet ragicsal. Jopofanak tartottam 'morzsanak' szolitani egy ket
meteres szelid oriast. Kb. masnap megtudtam, hogy a muru 'kedvesemet',
'edesemet' is jelent. Szerencsere nem ertette felre...)
Na jojjon meg a finn palacsinta:
4 tojas, 1 dl cukor habosra keverve, bele 2 dl liszt, ket evokanalnyi
olvasztott vaj es 4-5 dl tejszin vagy zsiros tej.
Kivajazott tepsibe onteni es 200 fokon sutni kb 20 percig.
Negyzetekre vagva talaljak sok tejszinhabbal es eperdzsemmel, olyannal
ami tele van egesz eperszemekkel. Hmm..., isteni!!
Mar hetek ota sajtos-tejfolos langosrol almodom. Tudna valaki
langosteszta-receptet kuldeni? Koszonom.
Jo etvagyat mindenkinek, udvozlettel:
Eva
|