Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 281
Copyright (C) HIX
1999-08-18
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 barna kenyer (mind)  9 sor     (cikkei)
2 re:csevapcsicsa (mind)  19 sor     (cikkei)
3 svajci konyha (mind)  44 sor     (cikkei)
4 Re: Kulfoldi tapasztalatok (mind)  87 sor     (cikkei)

+ - barna kenyer (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

	Kezdo vagyok a temaban, ezert kerem a segitsegeteket. Milyen barna
kenyeret erdemes venni idehaza? (Bp-n). Azt hallottam, hogy hamisitjak - van
olyan "barna kenyer", aminek csak a szine barna, valojaban feher kenyer, csak
etelszinezekkel festik. Szoval, kivancsi vagyok a hozzaertok tanacsaira, mit
erdemes venni, hogy lehet megallapitani, hogy igazi-e a dolog.
	
	- Gergely
+ - re:csevapcsicsa (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Fozotarsak!


A csevapcsicsanak tobb fele elkeszitesi modja van.En igy csinalom:
1 kg daralthusbol ,az aranyok:400g serteshus,400g marhahus es 200g baranyhus.
Vagy csak marha es serteshusbol,fele-fele aranyban.
Izles szerint sozom ,keves bors  es 1 kaveskanalnyi szodabikarbonat adok 
hozza.
A hust jol elkeverem,csevapcsicsakat formalok,es legalabb 2 orat hagyom 
pihenni a hutoszekrenyben.
Sutes elott kiveszem 1 oraval hogy a hus ne legyen olyan hideg,igy nem ragad 
oda a rostely racshoz.
Mert a csevapcsicsat en mindig rostelyon sutom.
Friss turoval,gorogsalataval,voroshagymaval es sultburgonyaval talalom. Finom
 hozza a szaritott
paradicsom bazsilikas olajban.   

Jo etvagyat
Udvozlettel,Klementina
+ - svajci konyha (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Koszonom Tibornak a reszletes beszamolot, jo egy kicsit legalabb
virtualisan "szetnezni" mas nemzetek konyhajaban :-)

>Ami nem tul egeszsegesnek szamit =
>(szerintuk), pl. teperto, zsiros hus, - szinten nem talalkoztam.

Ennel a mondatnal eszembe villant egy cikk, amit mostansag olvastam egy
gasztronomiai folyoirat regebbi szamaban. Egy kicsit ideznek is belole,
mert szamomra is erdekes volt:

" ..... A svajci ember ugyanis talan a legkivalobb propagandista egesz
Europaban. A magyarral ellentetben sajat termekeit az egekig kepes
feldicserni, fuggetlenul a minoseguktol. Az etelekrol alkotott velemenyet
rendkivul diplomatikusan fejezi ki. Ha valami nem izlik neki, arra azt
mondja, hogy egeszsegtelen, amit viszont szivesen eszik, azt egeszsegesnek
nevezi. Mivel pedig a svajci kulonlegessegek izlenek a svajci polgarnak,
azokra meg veletlenul sem mondana azt, hogy nem egeszseges. 
Pedig hat ha vegigtekintunk a hagyomanyos svajci etelek soran, kozuluk igen
keveset lehetne a muzliken es salatakon kivul egeszsegesnek nevezni. 
Disznozsirt a svajci nem hasznal a fozeshez. Meg a szagatol is undorodik,
es ezert egeszsegtelennek minositi. Erthetelen azonban, hogy a jellegzetes
svajci kolbaszfajtak - a neuchateli, yverdoni, freiborgi es a valais-i -
szinte 80%-ban serteszsirt tartalmaznak. E kolbaszfelek felhasznalasaval
keszul az egyik hagyomanyos svajci etel, a berni tal, vagy ahogy a francia
Svajcban hivjak: paraszttal. Savanyu kaposztat vagy szaritott zoldbabot
(esetleg mindkettot) szalonnaval, sonkaval, virslivel es az emlitett
kolbaszokkal meg nehany szem burgonyaval egyutt foznek. Ekozben a kolbaszok
zsirja racsorog a zoldsegekre, es a feltalalt etel mar szinte uszik is a
serteszsirban.
A ro:szti nevu specialitas reszelt fott burgonyabol keszul, amit ugyancsak
serteszsirban sutnek meg. A tetejet esetenkent meg sult szalonnaval,
tukortojassal es megolvasztott reszelt sajttal is gazdagitjak. Kituno etel,
de egeszsegesnek a legjobb akarattal sem nevezheto.....   "

Erdekes az egesz cikk, de nem akarom TIPP mereture novelni a KONYHA-t :-))).

Azt hiszem, - mint minden orszagban - itt is nagy a kulonbseg a falusi es a
varosi emberek etelkeszitesi szokasai kozott, a "grand cuisine"-rol mar nem
is beszelve.... 

Sziasztok,
Zita
+ - Re: Kulfoldi tapasztalatok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Nagyon tetszett Tibor irasa a del-svajci elmenyekrol.
Azt az otletet, hogy a kulonfele orszagokban szerzett
tapasztalatokrol, kulonlegessegekrol irjunk, nagyon jonak
tartom.

Tibor kezdemenyezesen felbatorodva - tuneziai tapasztalat hijan -
irok egy par sort Uj-Zelandon szerzett *konyhas* elmenyeimrol:

Az elso benyomasaimat mar a repulouton megszereztem: a
nemzeti legitarsasaguk jaratan volt alkalmam tobbszor is
megizlelni a *foztjuket*. Konnyu husetelek mellett eloszeretettel
talalnak zoldkoretet, eloetelkent sajtokat, valamint egzotikus 
gyumolcsokbol es tengeri herkentyukbol keszitett salatat is 
kinalnak, reggelire pedig omlettet fott virslivel, vagy joghurtot muzlivel.

Az uj-zelandi konyha ugy altalaban elegge europaias jellegunek 
mondhato. Az oslakos maori konyhat nem volt lehetosegem kiprobalni, 
igy utolag belegondolva nem is talalkoztam ilyesmivel. A bevandorlok
- attol fuggoen, hogy honnan is erkeztek - a sajat nemzeti eledeluket 
fogyasztjak leggyakrabban, amelyhez a hozzavalokat termeszetesen
nem problema beszerezni. Mivel a bevandorloreteg igen sokretu
(europai, azsiai, polinez, stb.), mindenfele konyha, ill. etterem
megtalalhato arrafele. Nemzeti eledelnek szamitanak a birkahusbol
es a kulonfele tengeri ku:ty:kbol, valamint edesvizi (pl. pisztrang)
ill. tengeri halakbol keszitett etelek.
Leveseket is lattam etlapokon feltuntetve, de nem mondanam helyi
specialitasnak egyiket sem: birkaraguleves, minestrone, hagymaleves,
es ezekhez hasonloak.

Ettermekbol es szorakozohelyekbol rengeteg van az orszagban, 
ennek ellenere pentek-szombat este gyakran nehez helyet talalni.
McDonalds, BurgerKing ill. PizzaHut minden mennyisegben meg-
talalhato itt is, es tenyleg nem draga, meg egy atlagos magyar 
penztarcahoz kepest sem veszes. (Az arszinvonal hasonlo a 
magyarorszagihoz, talan egy arnyalattal dragabb, de persze van
olyan is, ami sokkal olcsobb.) Kimondottan olcso gyorsettermek
is vannak, ahol egy nagy adag Fish'n'Chips itallal egyutt kb. 500 Ft-
nak megfelelo penzbol boven kijon. Olcson es jokat lehet enni a
kinai kifozdekben, utcai arusoknal, ahol frissen, helyben, hatalmas
wokban parolt egytaleteleket erdemes fogyasztani.

A nagy elelmiszer-uzletlancokban megeri korulnezni, sokfele friss
kaja, es foleg gyumolcs- es zoldseghegyek mellett frissen sutott 
dolgok is kaphatoak, akar ebedelni is lehet egy ilyen helyen.
A gyumolcsok es a zoldsegek kulon figyelmet erdemelnek: az
itthon hagyomanyosnak mondhato cseresznye, meggy, eper, 
dinnye mellett teljesen ismeretlen dolgok is kaphatok. (A kiwi
o"shazajaban a kiwigyumolcs dragabb volt, mint amire szamitottam.
Azt hittem ket pofara fogom zabalni.) Az egyetlen dolog
a mi zoldpaprikank, ami odakint ismeretlen, ok csak az
itthon kaliforniaikent ismert Capsicum-ot arusitjak.

A sutemenyeik angol/amerikai jelleguek, a kulonfele *pie*-ok es
*muffin*-ok a legelterjedtebbek. A teaivasnak ertheto okokbol itt
is nagy hagyomanya van, munkaidejuket eloszeretettel szakitjak
meg teaszunet cimen. (Allitolag az ottani Munka Torvenykonyve
errol kulon rendelkezik. - Mashol (pl Angliaban) hogy van ez???)
A kavejuk altalaban ihatatlan, egy-ket helyet kiveve, ahol igen
dragan olasz modra keszitik el.

Szeszes italok: so:rivas nem annyira jellemzo, de sokfelet lehet
kapni. A borkultura nagyon fejlett, nagyon jo boraik vannak.
Az eghajlat is kedvez a bortermeles szamara, ennek ellenere
borzaszto dragak a borok. A vo:ro:sboros kola ismeretlen arrafele,
nagyon csodalkoztak, mikor meglattak, hogy ezt isszuk.
Tomeny italokat csak az arra kijelolt uzletekben lehetett kapni
(kiveve repteri TaxFreeShop).

Kenyer:  na ez a gyenge pontjuk...
Aki az itthon megszokott kenyeret keresi a szupermarketekben, az
nagyot fog csalodni. Csak puha heju, edeskes kenyeret arulnak.
Konzervativ izlesu, hagyomanyos magyar kenyeret kedvelok csak
egy-ket kis peksegben talalnak hasonlot - meregdragan (kb 8x annyi,
mint az aruhazakban kaphato).

Egyebkent - mivel relative sok a magyar bevandorlo - meg magyaros
hazi kolbaszt is lehet kapni nehany varosban, csakhat tudni kell, hogy
hol keresse az ember.

Igy hirtelenjeben ennyi jutott az eszembe.

Üdvözlettel,
Lazar Peter

mailto:

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS