1. |
barna kenyer (mind) |
9 sor |
(cikkei) |
2. |
re:csevapcsicsa (mind) |
19 sor |
(cikkei) |
3. |
svajci konyha (mind) |
44 sor |
(cikkei) |
4. |
Re: Kulfoldi tapasztalatok (mind) |
87 sor |
(cikkei) |
|
+ - | barna kenyer (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Kezdo vagyok a temaban, ezert kerem a segitsegeteket. Milyen barna
kenyeret erdemes venni idehaza? (Bp-n). Azt hallottam, hogy hamisitjak - van
olyan "barna kenyer", aminek csak a szine barna, valojaban feher kenyer, csak
etelszinezekkel festik. Szoval, kivancsi vagyok a hozzaertok tanacsaira, mit
erdemes venni, hogy lehet megallapitani, hogy igazi-e a dolog.
- Gergely
|
+ - | re:csevapcsicsa (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Fozotarsak!
A csevapcsicsanak tobb fele elkeszitesi modja van.En igy csinalom:
1 kg daralthusbol ,az aranyok:400g serteshus,400g marhahus es 200g baranyhus.
Vagy csak marha es serteshusbol,fele-fele aranyban.
Izles szerint sozom ,keves bors es 1 kaveskanalnyi szodabikarbonat adok
hozza.
A hust jol elkeverem,csevapcsicsakat formalok,es legalabb 2 orat hagyom
pihenni a hutoszekrenyben.
Sutes elott kiveszem 1 oraval hogy a hus ne legyen olyan hideg,igy nem ragad
oda a rostely racshoz.
Mert a csevapcsicsat en mindig rostelyon sutom.
Friss turoval,gorogsalataval,voroshagymaval es sultburgonyaval talalom. Finom
hozza a szaritott
paradicsom bazsilikas olajban.
Jo etvagyat
Udvozlettel,Klementina
|
+ - | svajci konyha (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Konyhasok!
Koszonom Tibornak a reszletes beszamolot, jo egy kicsit legalabb
virtualisan "szetnezni" mas nemzetek konyhajaban :-)
>Ami nem tul egeszsegesnek szamit =
>(szerintuk), pl. teperto, zsiros hus, - szinten nem talalkoztam.
Ennel a mondatnal eszembe villant egy cikk, amit mostansag olvastam egy
gasztronomiai folyoirat regebbi szamaban. Egy kicsit ideznek is belole,
mert szamomra is erdekes volt:
" ..... A svajci ember ugyanis talan a legkivalobb propagandista egesz
Europaban. A magyarral ellentetben sajat termekeit az egekig kepes
feldicserni, fuggetlenul a minoseguktol. Az etelekrol alkotott velemenyet
rendkivul diplomatikusan fejezi ki. Ha valami nem izlik neki, arra azt
mondja, hogy egeszsegtelen, amit viszont szivesen eszik, azt egeszsegesnek
nevezi. Mivel pedig a svajci kulonlegessegek izlenek a svajci polgarnak,
azokra meg veletlenul sem mondana azt, hogy nem egeszseges.
Pedig hat ha vegigtekintunk a hagyomanyos svajci etelek soran, kozuluk igen
keveset lehetne a muzliken es salatakon kivul egeszsegesnek nevezni.
Disznozsirt a svajci nem hasznal a fozeshez. Meg a szagatol is undorodik,
es ezert egeszsegtelennek minositi. Erthetelen azonban, hogy a jellegzetes
svajci kolbaszfajtak - a neuchateli, yverdoni, freiborgi es a valais-i -
szinte 80%-ban serteszsirt tartalmaznak. E kolbaszfelek felhasznalasaval
keszul az egyik hagyomanyos svajci etel, a berni tal, vagy ahogy a francia
Svajcban hivjak: paraszttal. Savanyu kaposztat vagy szaritott zoldbabot
(esetleg mindkettot) szalonnaval, sonkaval, virslivel es az emlitett
kolbaszokkal meg nehany szem burgonyaval egyutt foznek. Ekozben a kolbaszok
zsirja racsorog a zoldsegekre, es a feltalalt etel mar szinte uszik is a
serteszsirban.
A ro:szti nevu specialitas reszelt fott burgonyabol keszul, amit ugyancsak
serteszsirban sutnek meg. A tetejet esetenkent meg sult szalonnaval,
tukortojassal es megolvasztott reszelt sajttal is gazdagitjak. Kituno etel,
de egeszsegesnek a legjobb akarattal sem nevezheto..... "
Erdekes az egesz cikk, de nem akarom TIPP mereture novelni a KONYHA-t :-))).
Azt hiszem, - mint minden orszagban - itt is nagy a kulonbseg a falusi es a
varosi emberek etelkeszitesi szokasai kozott, a "grand cuisine"-rol mar nem
is beszelve....
Sziasztok,
Zita
|
+ - | Re: Kulfoldi tapasztalatok (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Nagyon tetszett Tibor irasa a del-svajci elmenyekrol.
Azt az otletet, hogy a kulonfele orszagokban szerzett
tapasztalatokrol, kulonlegessegekrol irjunk, nagyon jonak
tartom.
Tibor kezdemenyezesen felbatorodva - tuneziai tapasztalat hijan -
irok egy par sort Uj-Zelandon szerzett *konyhas* elmenyeimrol:
Az elso benyomasaimat mar a repulouton megszereztem: a
nemzeti legitarsasaguk jaratan volt alkalmam tobbszor is
megizlelni a *foztjuket*. Konnyu husetelek mellett eloszeretettel
talalnak zoldkoretet, eloetelkent sajtokat, valamint egzotikus
gyumolcsokbol es tengeri herkentyukbol keszitett salatat is
kinalnak, reggelire pedig omlettet fott virslivel, vagy joghurtot muzlivel.
Az uj-zelandi konyha ugy altalaban elegge europaias jellegunek
mondhato. Az oslakos maori konyhat nem volt lehetosegem kiprobalni,
igy utolag belegondolva nem is talalkoztam ilyesmivel. A bevandorlok
- attol fuggoen, hogy honnan is erkeztek - a sajat nemzeti eledeluket
fogyasztjak leggyakrabban, amelyhez a hozzavalokat termeszetesen
nem problema beszerezni. Mivel a bevandorloreteg igen sokretu
(europai, azsiai, polinez, stb.), mindenfele konyha, ill. etterem
megtalalhato arrafele. Nemzeti eledelnek szamitanak a birkahusbol
es a kulonfele tengeri ku:ty:kbol, valamint edesvizi (pl. pisztrang)
ill. tengeri halakbol keszitett etelek.
Leveseket is lattam etlapokon feltuntetve, de nem mondanam helyi
specialitasnak egyiket sem: birkaraguleves, minestrone, hagymaleves,
es ezekhez hasonloak.
Ettermekbol es szorakozohelyekbol rengeteg van az orszagban,
ennek ellenere pentek-szombat este gyakran nehez helyet talalni.
McDonalds, BurgerKing ill. PizzaHut minden mennyisegben meg-
talalhato itt is, es tenyleg nem draga, meg egy atlagos magyar
penztarcahoz kepest sem veszes. (Az arszinvonal hasonlo a
magyarorszagihoz, talan egy arnyalattal dragabb, de persze van
olyan is, ami sokkal olcsobb.) Kimondottan olcso gyorsettermek
is vannak, ahol egy nagy adag Fish'n'Chips itallal egyutt kb. 500 Ft-
nak megfelelo penzbol boven kijon. Olcson es jokat lehet enni a
kinai kifozdekben, utcai arusoknal, ahol frissen, helyben, hatalmas
wokban parolt egytaleteleket erdemes fogyasztani.
A nagy elelmiszer-uzletlancokban megeri korulnezni, sokfele friss
kaja, es foleg gyumolcs- es zoldseghegyek mellett frissen sutott
dolgok is kaphatoak, akar ebedelni is lehet egy ilyen helyen.
A gyumolcsok es a zoldsegek kulon figyelmet erdemelnek: az
itthon hagyomanyosnak mondhato cseresznye, meggy, eper,
dinnye mellett teljesen ismeretlen dolgok is kaphatok. (A kiwi
o"shazajaban a kiwigyumolcs dragabb volt, mint amire szamitottam.
Azt hittem ket pofara fogom zabalni.) Az egyetlen dolog
a mi zoldpaprikank, ami odakint ismeretlen, ok csak az
itthon kaliforniaikent ismert Capsicum-ot arusitjak.
A sutemenyeik angol/amerikai jelleguek, a kulonfele *pie*-ok es
*muffin*-ok a legelterjedtebbek. A teaivasnak ertheto okokbol itt
is nagy hagyomanya van, munkaidejuket eloszeretettel szakitjak
meg teaszunet cimen. (Allitolag az ottani Munka Torvenykonyve
errol kulon rendelkezik. - Mashol (pl Angliaban) hogy van ez???)
A kavejuk altalaban ihatatlan, egy-ket helyet kiveve, ahol igen
dragan olasz modra keszitik el.
Szeszes italok: so:rivas nem annyira jellemzo, de sokfelet lehet
kapni. A borkultura nagyon fejlett, nagyon jo boraik vannak.
Az eghajlat is kedvez a bortermeles szamara, ennek ellenere
borzaszto dragak a borok. A vo:ro:sboros kola ismeretlen arrafele,
nagyon csodalkoztak, mikor meglattak, hogy ezt isszuk.
Tomeny italokat csak az arra kijelolt uzletekben lehetett kapni
(kiveve repteri TaxFreeShop).
Kenyer: na ez a gyenge pontjuk...
Aki az itthon megszokott kenyeret keresi a szupermarketekben, az
nagyot fog csalodni. Csak puha heju, edeskes kenyeret arulnak.
Konzervativ izlesu, hagyomanyos magyar kenyeret kedvelok csak
egy-ket kis peksegben talalnak hasonlot - meregdragan (kb 8x annyi,
mint az aruhazakban kaphato).
Egyebkent - mivel relative sok a magyar bevandorlo - meg magyaros
hazi kolbaszt is lehet kapni nehany varosban, csakhat tudni kell, hogy
hol keresse az ember.
Igy hirtelenjeben ennyi jutott az eszembe.
Üdvözlettel,
Lazar Peter
mailto:
|
|