Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 412
Copyright (C) HIX
1999-12-27
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Tengeri +1x (mind)  111 sor     (cikkei)
2 Fokhagymaleves (mind)  61 sor     (cikkei)

+ - Tengeri +1x (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Sweden]
> Temakor: Tengeri herkentyuk- ( 104 sor )
> Idopont: Sun Dec 26 05:37:54 EST 1999 KONYHA #411
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

-re keresett valaki receptet nem is olyan reg.
Jobb keson mint soha-alapon "maris szomszed"

Minden vizi-allatbol keszult etel a legjobb ha friss allatbol, se nem fagyaszto
tt se nem konzervbol keszul.
Termeszetesen nehez frisshez hozzajutni, akkor a fagyasztott es utanna ha vegke
pp nincs mas, a konzerv.

Vegyes kagylo-salata
eloetelnek ca 4 szemelyre

15 db kagylo, ca 1 dl feher bor, 2 karika voroshagyma, 
1 petrezslyemzold-agacska, 2-3 db feherbors.
A kagylokat gyokerkefevel jol meg kell tisztitani. A kagylonak zartnak kell len
nie (akkor elo az allat). A bort egy szeles labasba onteni, beletenni a fuszere
ket es felfozni. Belerakni a kagylokat es par percig fozni, amig kinyilnak. 
Kiszedni es megtisztitani (vagyis kivenni a "hazukbol", leszedni roluk a "bojto
kat") es azonnal lehuteni.

Pacolas:
1 tk borecet, 1 keshegynyi so, feleannyi torottbors, 1 ek aprora vagott hagyma,
 1 ˝ ek (oliva)olaj.
Ebben a pacban tartani a kagylokat 2-3 orat a hutoben.

25 dkg garnela-rak, 1 l viz, 2 ek so, kapor
Ellenorizni kell hogy a rakok frissek/elnek-e?
Felfozni a vizet a soval/kaporral, beletenni az elo rakokat , ca 10 percet fozn
i az ujraforrastol szamitva. Hirtelen kell lehuteni a rakokat a fozovizben, leh
etoleg jeges vizbe allitva az edenyt.
Kihules utan leszedni a pancelt (eloszor lehuzni a farkarol, aztan levenni a fe
jet es utanna a tobbit. Utanna eleg keves marad belole 
:-((((( ).

A fentebb megfozott kagylok es rakok, jeghegy-salata (azert jobb mint a fejessa
lata mert tovabb marad friss, ropogos), 1 fott krumpli, 1-2 paradicsom, 1-2 fel
bevagott fott tojas, fekete oliva bogyok (izlestol fuggoen, 10-15 db), citromka
rikak, snittling/metelohagyma.

A salatat kb 2-3 cm szeles csikokra vagni es a salatastalat azzal kibelelni. Az
on szepen elrendezni a hozzavalokat es a snittlinget aprora vagva raszorni.
Feherkenyeret adni hozza, es vajat esetleg sajtot is szeletelve.

Nyugati-parti salata
4 szem.
1 homar, 15 db kagylo, 300 gr rak, 100-150 gr champingon-gomba nyersen, ca 125 
gr apro zoldborso es 300 gr sparga megfozve, 
2 db paradicsom, ca 100 gr jeghegysalata.

A kagylokat/rakokat az elobbi recept szerint megfozni. A homart is megfozni: 
az ollokat acelszalaggal osszekotni (en meg nem probaltam, ezt fagyasztva vesze
k inkabb). 1 liter vizhez 2 ek so, ugyanugy fozni mint a rakokat, kb 15-20 perc
ig.
Amikor kihult akkor meg kell "hamozni". A fejenel beledugni egy eles kest, a ma
sik kezzel erosen megtartani es a kest atdugni a fejen, aztan megforditani es u
gyanugy a masik oldalon is hogy a homar ket felbe legyen vagva. A feje alatt va
n egy 
kis holyag amit el kell tavolitani, valamint a beleket is. Az ollot kalapaccsal
 lehet szettorni, es a hust ki lehet most szedni.
A hust kockakra vagni.

A salatat csikokra vagni es egy salatastalat kibelelni azzal, a tobbi hozzavalo
t is szepen elrendezni rajta.

Salata-ontet I:
2 ek borecet, 1 keshegynyi so, ugyanannyi torottbors, ˝ fej zuzott fokhagyma, 1
 dl (oliva)olaj.
A hozzavalokat osszekeverni es a salatara onteni es allni hagyni par orat a hut
oben.

Salata-ontet II.
1 dl majonez, 1 dl habtejszin (esetleg créme-fraiche, de nem tejfol), 2 ek chil
i-szosz, 1 ek sherry, esetleg kis so, bors izles szerint.

Piritott vajaskenyerrel kell feladni (marmint az asztalra, gy.k. nem a postan!)

Mind a ket fajta salatat inkabb egy lapos mint mely salatastalra kell rakni.

Indiai rakok
500 gr garnela-rak (lehetoleg nagyok), 4-6 paradicsom, 300 gr pimento (konzerv)
, ca 100 gr jeghegysalata, 2-3 ek vaj, 2 tk curry, 
1 gerezd zuzott fokhagyma, 
2-3 csepp tabasco, 2-3 ek konyak, 
3 ek vaj (is)

Meghamozni a rakokat, felvagni a paradicsomokat a salatat es a pimentot.
A vajat egy nagyobb serpenyoben felolvasztani sercegeesig, beletenni - ebben a 
sorrendben: a curryt,kicsit piritani, a rakokat, fokhagymat es racsepegtetni ki
s tabascot. Esetleg kicsit sozni, izles szerint. Raonteni a konyakot es vagy fe
lforralni vagy "ra´é´getni".
Hozzaadni a salatat, pimentot es paradicsomot es azzal is lassan fozni par perc
et.
Vegul beledarabolni a 3 ek vajat es a serpenyot azzal osszerazni, igy szoszos l
esz az a le´ amit a zoldsegek engedtek.
A pimento es jeghegysalata helyett lehet hasznalni 1 kis porehagymat es 2 husos
 piros/zold paprikat.
A 3 ek vaj helyett lehet 2 dl habtejszint hasznalni, de azzal kicsit tovabb kel
l fozni hogy a szosz surubb legyen.
Fott rizzsel kell talani.

Hat akkor jo pepecslest igy az unnepek kozott.
Minden kedves konyhasnak kivanok tovabbi kellemes unnepeket es boldog uj e´v- (
-tized, szazad, -ezred) -et !
Jo fozocsket es megjobb nyersanyagokat valamint konyhaeszkozoket!
Ja, es egy vagon penzt hogy a fentieket meg is tudja venni!

Agnes
+ - Fokhagymaleves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Remelem mindenki problema nelkul atveszelte a tobbnapos kaja orgiakat!
Ez az az idoszak, amikor nehany targy szeretne a neki kijaro fontossagon
tullepni es barmi modon felhivni magara a figyelmet.
Ezen targyak koze tartozik pl. a furdoszobamerleg. Nemhogy meghuzna
magat szepen a melegben. Nem! Okelme olyan szamokat kezd el mutatni,
amitol a haz asszonya oriasit sikoltva (ezen arcatlan szemtelenseg
hatasara)
elso felindultsagaban akkorat rug bele, hogy a merleg perceken keresztul
kozlekedik a ket szemben levo fal kozott, lezarva az utat a mosdo es a
zuhanyzo kozott...

Szent este a par nappal elotte altalam kozolt karacsonyi pezsgolevest
keszitettem.
Nem mondhatnam, hogy mindenki hatartalan orommel fogyasztotta volna. A fiuk
eppen csak megkostoltak. Erdekes ize van, de oszinten szolva egy kacsaleves
nekem jobban izlik.
Ha valaki szeretne elkesziteni, a kovetkezo tanaccsal tudom kiegesziteni a
receptet.
A pezsgo legyen edes, vagy feledes, de ennel ne szarazabb. A negy tojas
helyett
3 db boven eleg. A citrom heja helyett en narancshejat hasznaltam.
Amikor a tojashabot osszekeverjuk a sargajaval es hozzaadjuk a maradek
pezsgot,
vigyazzunk mert konnyen kifuthat a pezsgotol.

Felesegem fonoke minden ev novembereben meghivja az osztaly dolgozoit
parjukkal
otthoni "Party" pincejebe, ahol mindig mas apropoju etelekkel lepik meg a
jelenlevoket.
Az iden (ill. tavaly) francia nap volt a motto, mert megrogzott
franciaorszagi nyaralok.
A sok finomsag kozott a fokhagymaleves dobogtatta meg legjobban a szivemet.
Par napja kaptam meg a leves receptjet, amit ezuttal teszek kozze.
Ne gondoljon senki egy fazek buzos lere ami tele van fokhagymadarabokkal.

Fokhagymaleves "Arleux"- modra.
Hozzavalok:
2 EK vaj,                                                       10 dkg
megtisztitott fokhagymagerezd,
60 dkg kockara vagott krumpli,                    2 db negybe vagott
sargarepa,
2 KK durva so,                                             frissen orolt
bors,
vaj es tejszin a finomitashoz,
2 l viz. (Boulion, de a magyar viz ugyanugy megteszi)

A ket evokanalnyi vajat felolvasztjuk a fazekban majd hozzaadjuk a
fokhagymat
es surun kevergetve addig piritjuk, mig a gerezdek kezdenek megbarnulni.
Ekkor hozzaadjuk a tobbi alapanyagot es az egeszet felforraljuk, frissen
orolt
borssal megszorjuk,majd nem teljesen letakarva kozepes homersekleten kb egy
oran kersztul hagyjuk fortyogni. Ha a zoldseg mar nagyon puha, akkor jo.
A levest mixelo ruddal pepesitjuk, majd ujra forrositva keves vajjal es
tejszinnel
izles szerint finomitjuk.

Jo etvagyat kivan mindenkinek:
                                                      Misi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS