1. |
puspokkenyer (mind) |
15 sor |
(cikkei) |
2. |
Havas hazteto (mind) |
46 sor |
(cikkei) |
3. |
Belszin Sztroganoff modra... (mind) |
25 sor |
(cikkei) |
4. |
A Wok becsulete (mind) |
63 sor |
(cikkei) |
|
+ - | puspokkenyer (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Husvetrol megmaradt nehany csokinyul es csibe, amihez így utolag nem nagyon
van gusztusunk. Igy puspokkenyeret csinaltam belole es valami frenetikus
lett. Ezt szeretnem megosztani veletek:
6 tojást szet kell valasztani, a sargajaba 12 dkg cukrot fel citrom levet es
reszelt hejjat jol elkeverni. Beletenni jo sok csokidarabot, mazsolat,
szarított gyumolcsot (ez nem is fontos), es 12 dkg lisztet. A tojasfeherjet
jo kemenyre felverni es az elobbi masszíba konnyeden belekeverni.
Ozgerincformaba a legjobb tenni majd megsutni. Pompas laza és finom suti
lesz belole!
Udv,
Noemi
|
+ - | Havas hazteto (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok Konyhasok!
Kedves Vica!
A havas hazteto elkeszitese rem egyszeru:
6 tojasos piskotat kell sutni, es aranyosan 3 reszre vagni. (En az alapjat
egy kicsit szelesebbre szoktam hagyni.)
A kozepen levo toltelek megegyezik a kokuszgolyo receptjevel. (Nalunk ez
fel kg daraltkekszet, 10 dkg vajat vagy margarint, 15 dkg cukrot, 5 dkg
daralt diot, 3-4 evokanal gyumolcslekvart, legjobb a meggy, 4-5 evokanal
kakaot es annyi tejet jelent, amennyit felvesz. A lenyeg, hogy konnyen
formazhato legyen.) A kremhez 2 puncsizu pudingport kell megfozni 6 dl
tejben, es ebbe is megy 10 dkg margarin es 15 dkg cukor.
Az osszeallitasa a kovetkezo:
Egy hosszukas talra ratesszuk az egyik piskotalapot, arra kerul a krem
1/3-a. Rahelyezzuk a kekszes reszt, azt en haromszog alakura szoktam
formazni. A ket maradek lapot is bekenjuk a kremmel, es mar kremesen
tapasztjuk a kekszes reszre. Vegul csokolademazzal vonjuk be az egeszet,
es jo surun megszorjuk kokuszreszelekkel.
Trukkok:
A kekszes masszat elkeszitve es megformazva foliaval boritott talcara teve
tegyuk be a hutobe, es csak azutan alljunk neki megsutni a piskotat, es
megfozni a kremet.
A piskotalapokat kenjuk meg a kihult kremmel, es utana rakjuk ossze a
sutemenyt.
A piskota szelet ne vagjuk le, mert azt kell alulra tenni, konnyebben
megall tole a ket oldalso lap.
Nem baj, ha a csokimaz egy kicsit higabbra sikerult a kelletenel, a
kokuszreszelek mindent elfed, es eleg sok nedvesseget magaba tud szivni.
Rettento laktato sutemeny, vekonyra szeleteljuk.
Nalunk minden karacsonykor ez az egyik suti!
Sziasztok!
Timea
> --------------------------------------------------------------------------
> --------------------------------------------------------------------------
Illes Timea
konyvtaros bibliothecaire
JATE BTK Universite Jozsef Attila
Francia Tanszek Departement de Francais
6722 SZEGED, Egyetem u. 2.
Tel.: (06) (62) 454-244
> --------------------------------------------------------------------------
> --------------------------------------------------------------------------
|
+ - | Belszin Sztroganoff modra... (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok !
Hozzavalok:
50 dkg belszin
8 dkg angolszalonna
1 fej voroshagyma
3 dkg liszt
2 dkg cukor
10-10 dkg gomba es csemegeuborka
2-2 ek. mustar es paradicsompure
2 dl tejszin
1 dl feherbor
orolt bors
so.
A belszint csikokra vagjuk, es felhasznalasig felretesszuk. Az
angolszalonnat is csikokra apritjuk, keves zsiradekban a
felkockazott hagymaval egyutt megpiritjuk. Beletesszuk a lisztbe
forgatott belszincsikokat, megsozzuk es nagy langon, allandoan
kevergetve angolosra sutjuk a hust. Hozzaadjuk a felszeletelt
gombat es paradicsompuret, majd nehany perc mulva
belekeverjuk a szinten csikokra vagott csemegeuborkat is.
Raontjuk a tejszint, a bort, es soval, borssal, mustarral, cukorral
izles szerint pikansra izesitjuk. Rovid lere forraljuk es parolt
rizzsel vagy spagettivel kinaljuk. (ollozas)
--
Jo etvagyat. :-) <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
|
+ - | A Wok becsulete (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Felado : [United States] irta:
Eloszor is nagyon koszonom a wok recepteket. De!
>Nomost a "konnyen keszitheto" a wok eseteben relativ dolog. Altalaban
>ugy keszul benne az etel, hogy elore fel kell apritani falatnyi
>darabokra minden hozzavalot, aztan az olajat a wokban felforrositani es
>eloszor a hust, azutan a zoldseget megsutni. Maga a sutes csak par perc,
Apritgatni is kb. ket perc imho.
>az egesz wok-historia tuzeloanyag megtakaritasa celjabol fejlodott ki.
Lattad mar, hogy a profik mekkora tuzet raknak a wok ala?
Kulon specialis hatalmas langu gazegot hasznalnak hozza.
A Duna Plazaban meg lehet nezni. [A kaja is finom!!! annak aki szereti a
szojaszoszt.] Persze mindez azert van, hogy nagyon hamar felhevuljon a
Wok es ami benne van. Pedig itt lemezbol keszult wokot hasznalnak. Az
ontottvashoz meg inkabb kell a nagy lang.
Konyhai gaztuzhelyen is nagy langot hasznaljatok. [kiveve a gozolest]
>Es most meg egy biztatas azoknak, akiknek nincs wok de megis idaig
>elolvastak a recepteket: ezt az egeszet lehet kesziteni tepsiben is,
>olyanban aminek az oldala magasabb. En is ezt teszem, egy wok nem ferne
>sehova a konyhamba, foleg nem arra a par alkalomra :-)
Meg kell vedenem a wok becsuletet, annak ellenere, hogy valoban
elkeszithetok serpenyoben is az etelek. De wokban sokkal kenyelmesebben,
praktikusabban, jobban. A wokban, mivel teljesen gombszelet alaku az
alja, osszegyulik az olaj, es ebben a melysuteshez hasonloan teljesen
elmerulnek az apro eteldarabok. Persze nem kell sok olajat hasznalni,
nem kell, hogy az egesz etelt ellepje. A hozzavalo szerszamokkal a
darabok allandoan forgasban tarthatok, es az olajtakarekos Fritozhoz
hasonloan idonkent teljesen
elmerulnek az olajban. Es a gyorsabban elkeszulo darabok praktikusan a
wok oldalara huzhatok, nem sulnek tovabb. Serpenyoben csak kinlodni,
parolni lehet, es nem olyan intenziven, nagy hofokon sutni, mint a
wokban. Mikor eloszor hasznaltam a wokot igencsak csodalkoztam, hogy ez
a _nagyon_ praktikus forma miert nem terjedt el mindennapi hasznalatra
az egesz vilagon. Rovid ideig gyorsan sutni jobb izt ad a husoknak, a
zoldsegek
meg egyszeruen osszehasonlithatatlanul finomabbak kicsit ropogosan, mint
hosszabb kinlodassal parolva.
De ha mar a parolasnal tartunk. Wokban, vizgozon, fedo alatt,
bambuszgozoloben puhara parolt akarmi, mondjuk egyszeru csemegekukorica
nagysagranddel finomabb a szokasos modon keszitettnel. Plane, ha par
darab bambuszrugyet is adtok hozza.
Bambuszgozolo sokszor kaphato a Vamhaz? koruti nagycsarnok alagsoraban a
kinai boltban. Sajnos draga, 3000 Ft. volt. Ahhoz kepest, hogy egy
lisztszitahoz hasonlo bambuszbol keszitett kis racsos alju henger. Imho
a keszitok nem kapnak erte 100 Ftnal tobbet. :-) Es egyes
higieniamaniasoknak remalom, mert ugye a bambusz magaba szivja a
nedveket, gozoket, es mososzerrel mosva tonkremegy. [azt is magaba
szivja]
Javaslom, hogy aki nem tette, probalja ki a wokot. En beleszerettem. Es
elfer a konyha falan egy erosebb kamposszegen. [Nalam a tobbi ontottvas
edeny mellett] Ot perc alatt nagyon finomat lehet kesziteni vele. [+ a
rizs, vagy teszta, vagy krumpli, dehat azokkal sincs kulonosebb gond]
Udv, Peter.
|
|