Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 140
Copyright (C) HIX
1999-03-13
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 RE: kre'mleves (mind)  42 sor     (cikkei)
2 keramikus penge (mind)  56 sor     (cikkei)
3 cukkinikremleves (mind)  45 sor     (cikkei)

+ - RE: kre'mleves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A masik konyha listara irtam az alabbi receptet, most csak ide masolom.
Ez a kedvencem.

ZELLERKREM:

1 jo nagy zeller gumo, vaj, margarin, vagy olaj, so, cukor, citromle
tejfol, kukoricakemenyito ( vagy liszt. A ketto kozott az a lenyeges
kulonbseg, hogy a kukoricakemenyitovel csak egyet kell rottyantani,
a liszttel viszont fozni kell vagy 10 percig, ezalatt lee'ghet, lekozmalhat,
elszinezodhet stb)

A zellert meghamozzuk es kivagjuk a ra jellemzo feketes benoveseket,
kis kockakra vagjuk es 2-3 kanalnyi zsiradekon lassan puhara
paroljuk. Kozben gyengen megsozzuk, ettol kicsi vizet ereszt es ez
megakadajozza a lepirulast. Ha kell, kis vizet ontunk ala (forrot, a
teaskannabol)... nem szabad megsargulnia. Kb 10 perc.
Beontjuk turmix gepbe (vagy attorjuk szitan, suru szuron) hozza adva
annyi vizet, hogy a gep jol dolgozzon es sima pure've dolgozzuk.
Visszaontjuk a labosba es most mar felontjuk annyi vizzel, amennyi
megadja a szukseges mennyiseget: 1 zeller eseteben ez kb 1 liter
es ez 5 szemelyre eleg.
Lassan fozzuk, izesitjuk:  legyen halvanyan sos, meg halvanyabban
edes es lehelletnyire savanyu: Tehat a sot nagyon finoman, a cukrot
fe'l kiskanalankint, a citromot  cseppenkint. Nem az a lenyeg, hogy
tudd, milyennek kell lennie, hanem az, hogy finomnak talald.
Amikor az iz be van allitva, behabarjuk: egy deci tejfolbe habverovel
elkeverunk egy lapos evokanal kukorica kemenyitot (vagy lisztet)
ezutan "homersekletkiegyenlites" jon - kiveszunk a levesbol egy
kisebb merokanalnyit es gyorsan hozzakavarjuk a tejfolhoz, ezt
megismeteljuk megegyszer, ezutan a kevereket visszaontjuk a
labosba, szinten gyorsan elkeverve. Igy nem lesz csomos.
Mint emlitettem, kukorica kemenyitovel csak egyet kell forralni
rajta, liszttel fozni kell egy kicsit - kis langon, platnin, kevergetve.
Ha szukseges, a legvegen meg lehet korrigalni az izt.
A surusege legyen kifejezetten kremszeru, mondjuk a habtejszin
surusege.. Ha hig, lehet a fenti modon ismetelten behabarni, persze
kisebb mennyisegekkel.

A kremlevest kisebb mennyisegben talaljuk, mint a normal leveseket,
kb 2 dl az adag. Talkaban jobban nez ki, mint levesestanyerban

Samuka
+ - keramikus penge (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Italy] irta:

>Vettem egy porcellan kest. Gondolvan, hogy egy izig-verig szakacs anelkul
>nem is mozoghat. Mondjak itt az inyenc szakacsok. Ne tudjatok meg, hogy
>vagy tiz draga kesnek az ara volt. De megeri, addig, amig le nem esik a
>konyhakore, es el nem torik. Vigyazunk is ra mint a szemunk fenyere a
>fiammal, mert csak mi hasznalhatjuk. Nagyon konnyen vag, nem csak azert,
>mert eles, de mert ugy van az  elenek a szoge kialakitva. Aki ismeri, tudja,
>hogy nem is olyan hajszalvekony. Allitolag az elet nem vesziti el sohasem.

>A lenyege: soha nem csorbul ki -csak pozdorjava torik, lasd fent- mindig
>nagyon eles, es csak ezzel lehetne vagni, tisztitani a zoldsegeket,
>gyumolcsoket, mert ugyebar a fem megvaltoztatja azok kemiai osszetetelet.
>(Most mar ertem Edesanyamat, mindig azt mondta, hogy minden gyumolcsot,
>zoldseget, ha lehet kes nelkul, kezzel pucoljunk, tordeljunk el)

Hat toredelmesen be kell vallanom, hogy en a markas rozsdamentes kesek
"izet" nem erzem a vele szeletelt zoldsegeken. Valoszinuleg edesanyaink
idejeben nem nagyon voltak jo rozsdamentes kesek, fokent idehaza. De lam
ma is ezert ajanljak az olasz inyencek. Pedig el nem tudom kepzelni,
hogy a szeleteles rovid, masodperces ideje alatt sikerulne a gyumolcsok
gyenge savanak reakcioba lepnie a savallo acellal. Es fokepp amiatt
vagyok hitetlen, mert ugye a legdragabb Zepter, AMC edenyek, es a jobb
ettermek konyhain altalanosan hasznalt profi edenyek is mind
rozsdamentes acelbol
vannak, es gyakran sokaig fo/sul bennuk az etel. Van egy Dick profi
bontokesem is, ami nem rozsdamentes, hanem rozsdasodo szenacelbol van.
Talan nem tudjatok, hogy ezeket elesebbre lehet fenni, es sokkal tovabb
tartjak az eluket, mint a rozsdamentes kesek. Azon jol erezheto a vas
ize. Iszonyu draga kesek laminalt szerkezetuek egy vekony szenacel reteg
van kozepen, es ketoldalt rozsdamentes acel burkolja, de ezek teljesen
eggye vannak kovacsolva. Igy az ele nagyon tartos, megsem rozsdasodik,
es nem hajlamos
a repedesre. De imho ez felesleges a konyhaban, mert a fenovason par
mozdulattal a sima rozsdamentes kesek is eleg elesse huzhatok.

De a keramikus penge az egy egeszen mas vilag. Semmi sem ilyen eles,
csak a
borotvapengehez es az orvosi szikekhez hasonlithato. Es ez, ellentetben
az elozoekkel valoban hihetetlenul sokaig tartja az elet. De nagyon kell
ra vigyazni, mert torekeny. Nem lehet csak ugy a tobbi femeszkoz koze
dobni. Es ami a legfontosabb, nagyon-nagyon ovatosan, kulonos
figyelemmel kell kezelni. Mert nagyon konnyen amputalhatja vele az ember
a sajat ujjat. Annyira eles, es annyira konnyen vag, hogy mire
eszreveszi az ember, mar ott is lehet az ujja vege a szeletelt zoldsegek
kozott. De ha ilyen nem
tortenik, akkor kejmamor vele dolgozni. Hagymat, paradicsomot szeletelni
hihetetlen konnyedseggel lehet. Nem csuszik le rola.

Magyarorszagon is lehet kapni a nemet Bo:ker gyartmanyait. Aki
erdeklodik utana, most par nap mulva a FEHOVA [Fegyver-Horgasz-Vadasz]
kiallitason talalkozhat vele, es meg is vasarolhatja. A mult evben, es
azelott is lehetett kapni. Az arara pontosan nem emlekszem, de valoban
nagyon draga.

Udv, Peter.
+ - cukkinikremleves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Lang Eszter otletet adott a szombati ebedhez. Az en gyerekem nem eszi a
korabbiakban mar a KONYHABAN megemlitett babafozelekeket-de masfelet
sem,ezert az utobbi idokben eleg sok fejtorest okozott, hogy mi legyen
a zoldfelekkel. Gondoltam, hogy akkor megprobalom a kremlevest, hatha izleni
fog neki.Mivel nem nagyon vannak kremleves receptjeim, az alabbi elkeszitesi
modot en talaltam ki.
A szakacsok biztosan nem igy keszitik.
1 liternyi leveshez kell:
2 db cukkini, korulbelul 25 cm hosszusagu
kb 1 deciliter  tejszin
egy negyed hagyma
bors
szerecsendio
tojassargaja
fel evokanalnyi liszt,so, olaj/vaj/

A cukkinit vagjuk fel egeszen kis darabokra, a hagymat ugyszinten.
Az egeszet dinszteljuk egy kicsit egy kis olajon, majd ontsunk hozza
tejszint,
es egy kis vizet is,majd keverve kozben fozzuk egy darabig kis tuzon.
Mikor mar eleg puha a cukkini, akkor vegyuk ki, es pepesitsuk.
A pepet tegyuk vissza a fazekba, keverjuk el a benne levo level, ekkor szosz
allagu lesz az etelunk.
Ezek utan ontsuk fel vizzel, keverjuk megint jol ossze, es forraljuk fel.
1 tojassargajat egy evokanalnyi tejszint es kb. fel evokanalnyi lisztet
keverjunk teljesen simara/ez nagyon fontos/ majd habarjuk be vele a levest.
Gyorsan keverjuk kozben a levest, es utana mar ne fozzuk.Izesitsuk soval,
borssal, szerecsendioval, de csak nagyon modjaval, mert kulonben nem
ervenyesul az eredeti zoldseg ize.
Tulajdonkeppen el is lehetne a son kivul szerintem hagyni a tobbi fuszert.
A viz helyett lehetne  egy kis huslevest is hasznalni /kockabol/,
akkor persze mar nem kell megsozni.
A husleveskockaban azonban mindenfele tartositoszer is van, ugyhogy ha nem
muszaj, en kihagyom.

Hasonlokeppen keszitenem a brokkolikremlevest, es a gombakremlevest is.
Ha valakinek lenne otlete a fokhagymakremlevesre, azt en is szivesen
olvasnam.
Ettermekben nagyon sokszor ezt rendelek, meg nem probaltam itthon sohasem
ilyet kesziteni.
Valoszinuleg elter az elkeszitesi modja a fentiektol.

ui. a gyerek megette a levest

Vica

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS