Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 223
Copyright (C) HIX
1999-06-05
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Zabpehely (mind)  42 sor     (cikkei)
2 Re: *** HIX KONYHA *** #222 (mind)  54 sor     (cikkei)
3 re: marci@movar.pate.hu (mind)  22 sor     (cikkei)
4 Re: tej-, tojasallergia (mind)  27 sor     (cikkei)

+ - Zabpehely (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves konyhatarsak!
Kicsit megkestem a recepttel, de ha valakit erdekel meg,
most is begyujtheti, mert ez egy tobbszor kiprobalt suti.

Zabpehely pasztillak

Hozzavalok
12,5 dkg vaj
12,5  "     cukor
25 dkg zabpehely
5  dkg orolt mandula
1 kaveskanal sutopor
keves reszelt citromhely
1 tojas sargaja es
a feherjebol keszult hab

A vajat, cukrot es a tojas sargajat habosra keverjuk.
Hozzaadjuk a zabpelyhet, mandulat, sutoport es a
reszelt citromhelyat. Jol osszekeverjuk.Vegul beletesszuk a tojashabot.
A tesztat nem tul vastagra nyujtjuk, puszedliket szaggatunk belole,
melyeket zsirozott,tepsibe rakunk es megkenunk tojassargajaval.
190 fokon kb 15 percig sutjuk.
Ez az eredeti recept.

En vaj helyett margarint hasznalok. Mandula helyett diot, mert az itthon
terem a kertben. Mind a ket tojas feherjebol verem a habot.
Elofordult, hogy keves volt itthin a zabpehely, de volt mas, ugy emlekszem
ketfele is, ezekbol kiegeszitettem es igy is finom lett. Nehez kiszurni, mert
eleg lagy teszta, lisztezni kell a szaggatot. Sutes utan kemeny, de megpuhul!
En karacsony elotti heten szoktam megsutni, igy nem egeszen erzem aktualisnak
a bekuldeset, de valaki ilyesmit kert es a listan csak egy zabpelyhes receptet
lattam.

A legizletesebb karacsonyi receptek-c konyvbol valo. Nagyon jo konyv, eddig
minden tetszett, amit kiprobaltam belole. Alexandra konyvkiado, de az irot elfe
lejtettek
ratenni. Annyit latok, hogy az eredetit Hamburgban adtak ki.

"Robika" , aki a "nutella" es "vegeta" temaban irt tobb levelet, mar regen nem
jelentkezett, de jol van, remeli hamarosan ismet visszaterhet a NET-re.
Most maganban sem tudnek mast irni azoknak, akik erdeklodtek rola .
    Jo fozocsket mindenkinek: Sida
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #222 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

LB-nek...

Ha a tortilla emlitesekor neked valami meleg lepeny vagy lanos esetleg
kenyer szeru dolog jut az eszedbe akkor sajnos nagyon hamar ki kell  hogy
abrandulj, ugyanis szerintem a tortilla nem olyan. NEm tudom milyen amit
otthon lehet kapni, de amiket en Baltimoreban a kedvenc mexikoi ettermemben
ettem azok inkabb hasonlitottak kinezetre alakra es meretre egy
palacsintara, csak annal sokkal "nehezebb", "kemenyebb" tesztabol voltak.
Szoval szerintem nem varj valami langosszeru dolgot.


Etelallergiaval kapcsolatban...

Kicsi koromban nekem is volt etelallergiam, felvaltva hol tejre hol tojasra
jottek elo a kis voros rettenetesen viszketos kiutesek. Nekem csak az
segitett, hogy gyorsan kitalalta az anyukam hogy eppen melyik volt a ketto
kozul a bunos, es kb 2 hetig lehetoleg tartozkodtam az azt tartalmazo
dolgoktol. Utana lassan kezdtem ujra enni a tojasos vagy tejes dolgokat.
kozben persze literszamra kentek ram a razokevereket, itattak velem a
kalciumos pezsgotablettat stb.

Nem vagyok orvos igy nem tudom abszolut biztonsaggal elmondani hogy mitol
alakul ki az etelallergia, de valahol egyszer hallottam egy olyan pletykat
(mondom nem tudom igaz-e), hogy az egeszet az okozza, hogy a tejben es a
tojasban levo nem tul nagymeretu feherjek valamilyen oknal fogva nem
bontodnak le teljesen aminosavakig az emesztes soran, es nagyobb
aggregatumokkent (oligopeptidekkent) szivodnak fel a veraramba. Mivel ezek
a szervezet szamara ismeretlen dolgok amint a veraramba kerulnek
immunogenkent viselkednek, es ezert kezd a szervezet ellenanyagot gyartani
es allergias reakciokat produkalni. Ha mindez igy van nem tudom mi lehet
annak az oka hogy ez csak idoszakosan jelentkezik (legalabbis nalam igy
volt), talan ha van orvos a vonalban akkor elmagyarazhatna. Egy biztos,
valoban ki lehet noni, a legutolso etelallergias tuneteket legutoljara
gimnazista koromban produkaltam akkor is jo sok eves kihagyas utan, szoval
van remeny. :)

Nelli

________________________________________

Kornélia Szabó

European Molecular Biology Laboratory
Meyerhofstrasse 1
69117 Heidelberg
Germany

tel: 49-(6221) 387-600
fax: 49-(6221) 387-166
e-mail: 

_________________________________________
+ - re: marci@movar.pate.hu (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Az igazi BODZA SZORP.

Bodza szörp:
30 dkg bodza virag (nem szaritott)
3 l hideg viz
3 kg cukor
3 db citrom szeletelve
5 dkg borkosav
1 csom. citrompotlo
keves szalicil

A hozzavalokat osszekeverve egy napig allni hagyod, idonkent megkevergetve,
hogy a cukor olvadjon fel. Ezutan leszurod, es mar kesz is a bodza szorp,
amit ily modon elkeszitve akar egy-ket evig is lehet tarolni (palackozva).
En a szorpoket altalaban szodaval iszom, de ez vizzel higitva sokkal finomabb.
Na es jeg hidegen!

Mast ne is probaljatok, mert ez a igazi, nem a Coca Cola!!!

Udv
--
az igazi belga
+ - Re: tej-, tojasallergia (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ez a level jott, es en csak annyit tudok ra mondani, hogy kene keresni egy kose
rul fozo zsido not, mert a sok olyan husos 
kaja van, amit a nagytobseg tejjel csinal, de a koser ezt tiltja, es ok inkabb 
kukorica kemenyitobol csinalnak valamit, ami 
hasonlit a tejhez. Ebbol van tej - bar a kecsketejre nem alergias a tej alergia
s ember - tejszinhab. A tojast nem tudom mivel 
lehet kivaltani, de a tej az azt hiszem megold sok gondot, amugy a kecsketejbol
 finom sajtokat is lehet kesziteni. Ha kell sajt 
recept irjal - akar privatban is - es en kuldok, amennyi van. Leveledet felkuld
om a DPG konyha listajara is, hatha valaki tud 
segiteni.

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: tej-, tojasallergia ( 6 sor )
> Idopont: Fri Jun  4 09:03:17 EDT 1999 KONYHA #222
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Sziasztok!
Par hete olvasgatom a konyhat. Sokfajta temaval talalkoztam itt, gondolom a tej
-, es tojasallergiarol is tudtok infot adni.
Mi valthatja ki egy 4-5 eves gyereknel, hogy-hogy 1-2 ev alatt elmulhat?
Mivel lehet kivaltani fozesnel ezeket az alapanyagokat?
Marcsi

Udv,
--
az igazi belga

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS