Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 89
Copyright (C) HIX
1999-01-19
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 konyha: Re:* #88kenyerben sult (fwd) (mind)  40 sor     (cikkei)
2 husvasarlas (mind)  30 sor     (cikkei)
3 levesbetet + burgonyafank (mind)  27 sor     (cikkei)
4 koser receptek erdekelnenek... (mind)  8 sor     (cikkei)
5 zsemlekocka (mind)  7 sor     (cikkei)

+ - konyha: Re:* #88kenyerben sult (fwd) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Toma Mária > 1999.01.19. 15:01:31 +1h-kor irta:

Bocs, Lanyok, Fiuk!
Eelobb elkuldtem mashova, de figyelmeztettek igy megkaphat-
jatok.
<><><><><><>
  [Hungary]
> Temakor: Kenyerben sult csulok ( 9 sor )
> Sziasztok konyhamuveszek!
> A remek toltott kenyer receptekrol eszembe jutott,hogy egyszer ettem
> kenyerben(vagy cipoban)sult csulkot es nagyon finom volt,viszont
> fogalmam sincs az elkesziteserol.Nagyon megkoszonnem,ha valaki segiteni
> tudna. 
Szervusz!
        Vegy egy husos fustolt csulkot es elozo nap reggel aztasd be hideg 
vizbe. Egyszer valtsd rajta a vizet.
Masnap reggel 40 deka lisztet (lehet fele rozs, fele buzaliszt) keverj el egy
tasak szaritott elesztovel, egy mokkaskanal cukorral, egy kaveskanal soval,
ket evokanal buzakorpaval es buzacsiraval. (Enelkul is jo, de ezekkel jobb izu.
)
cca 2,5 dl jo meleg vizre lesz szukseged, amit fokozatosan a lisztes keve-
rekhez adagolva jo kemeny kenyertesztat dagasztasz. A liszt minosegetol  
fugg, hogy kell-e az egesz viz vagy netan tobbet kell felhasznalnod. 
A vegen harom reszletben dagassz hozza ket evokanal olajat. Lisztezett
talban letakarva hagyd duplajara kelni.
A sonkat/csulkot tedd annyi hideg vizben tuzre, amennyi eppen ellepi.
Forrald fel es kis tuzon fozd  50 percig.
Vedd ki, csorgasd le es szedd le rola a boret. A sonka/csulok koverjet vag-
dosd be kockasra es hagyd hulni. Mikor mar langyora hult, vedd elo a megkelt
kenyertesztat es nyujtsd ki 1 cm vastagra. Kend meg felvert  tojasfeherjevel.
Tedd a kozepere a sonkat/csulkot es takargasd  be a tesztaval. A kimarado 
reszeket hengeritsd ujjnyi vastag rudakka es a teszta tetejet diszitsd vele.
Vagd be a tesztat nehany helyen a sonkaig (a goz miatt, hadd szabaduljon),
majd kend be az egeszet a megmaradt felvert tojasfeherjebe belekevert
sargajaval. Hagyd egy kicsit pihenni, majd cca 140-150 °C-os sutoben
1,5 2 ora alatt susd keszre.
Maria	
--
Maria

+ - husvasarlas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

 irta:
>Mindegyik kaphato, ha nem is mindig, es mindenhol. Csak azonos aruk
>miatt nem irjak ki kulon oket. A talcara pl. sertescomb van irva, de ha
>rakerdezel, akkor levagjak neked a slusszt, vagy a diot belole. [ha mas
>"szakertoknak" mar elobb el nem adtak.] Mert a combnak is vannak nemes,
>puha, joizu, es gyenge reszei. A laikus az utobbit kapja.

Kedves Peter, mondj nekunk bevalt henteseket, akik ezt tenyleg megteszik.
(lehetoleg Del-Budan :)) 
Penteken elmentem a 'Nagycsarnokba', mert regesreg nem jartam ott, de
emlekezetem szerint nagy a valasztek husokbol. Az egyik hentesnel szepen ki
voltak rakva a combdarabok, 'bu:tu:metszetukkel' kifele (volt egyszer
faipari mernok kollegam, onnan a muveltsegem :)). Raboktem az egyikre, hogy
ennek a felet kernem - persze az elso felere gondoltam. Erre fogja, es
hosszaban akarja felbe vagni. Mondom, nem igy gondoltam. Erre o: ugy nem
lehet. Azt hittem, nem jol hallok. Mert a hatso reszer persze jo koveres,
szeletelhetetlen volt. (Miert nem adja el az ilyen reszeket daralthuskent??
No mindegy.) Aztan kertem slusszt tole, szeletben, de nem vagyok rola
meggyozodve, hogy azt adott. De legalabb nem volt kover. 
Regebben volt egy-ket trukkom a henteseknel (meg fiatal haziasszony
koromban), az egyiknel rendszeresen elsutottem, hogy szepet adjon, mert az
anyosomnak viszem es ugye nem venne a lelkere, ha a csunya hus miatt en
.... (Pedig ha tudna, hogy milyen tunderi anyosom van!) 
A comb diojat meg csak-csak felismerem, de honnan lehet tutira felismerni a
slusszt?? (A karajt azert meg tudom kulonboztetni a tobbi resztol :))) 

Ciao
Zita
+ - levesbetet + burgonyafank (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Gabi!

Meg nem probaltam lefagyasztani a piritott zsemlekockat, pedig koztudottan
nagy lefagyaszto vagyok (pl. piritott zsemlemorzsat mindig tartok a
melyhutoben, igy a nudli vagy turogomboc sokkal kevesebb macera). Szerintem
a zsemlekockaban eppen a frissessege az inycsiklando. Lehet, hogy
kiprobalom, de szerintem a felengedes utan mar nem lesz ropogos. Sajnos. 
 A lanyaim szeretik a keszen kaphato levesgyongyot (a szines, izesitett nem
olyan jo), az instant levesekbe is azt teszik, ha suli utan hazajonnek es
nagyon ehesek. 
Bocs, hogy most nincs 'epito jellegu' otletem, ha azert eszembe jut valami
jo, megirom.


Sida irta:
>Engem viszont az erdekelne, hogyan keszul a szezammagos
>burgonyafank. Ezt ajanljak ugyanis koretkent az egyik vadashoz.

Konkret receptet nem talaltam, de sejtesem szerint krokett lehet, sutes
elott szezammagban meghempergetve. 
A multkor Kiralyreten a vendegloben nagyon finom hazi krokettet adtak a
szarvassulthoz, szerecsendioval volt 'megbolonditva' es csucsos vegure volt
formazva. Gusztusos is volt es foleg finom :))


Ciao
Zita
+ - koser receptek erdekelnenek... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

nekem megvan a Herbst Peterne Krausz Zorica altal irott magyarorszagi zsido ete
lek cimu konyv, ill. a Jennie Grossinger fele 
the art of jewish cooking az US of A-bol.
minden erdekel.

koszi,

az igazi belga
+ - zsemlekocka (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hali!

En nem szeretek bibelodni a zsemlekockakkal. Felfedeztem a levesgyongy nevu
csodat. Nagyon finom ropogos. Van belole szines gyerek valtozat is. Telis
tele vitaminokkal.

Fruzsi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS