Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 36
Copyright (C) HIX
1998-11-22
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Koszonet (mind)  6 sor     (cikkei)
2 naspolya? (mind)  9 sor     (cikkei)
3 RE: lestyan (mind)  10 sor     (cikkei)
4 Fuszeres zoldseg (mind)  52 sor     (cikkei)
5 Fokhagymas ha II (mind)  11 sor     (cikkei)
6 Re: kakukkfu??? (mind)  10 sor     (cikkei)
7 kakukkfu? (mind)  9 sor     (cikkei)

+ - Koszonet (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Koszonom mindenkinek, aki elkuldte a szekelykaposzta, es a csusztatott
palacsinta receptjet!

Aniko
+ - naspolya? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udvozlet mindenkinek!

Ki tudja, mire, hogyan lehet (fel)hasznalni a naspolyat? Regi szakacskonyvekben
 
hiaba keresem. Emlekeim szerint felvideki nagyanyam lekvart fozott belole.Tud v
alaki 
receptet? 

udv Istvan
+ - RE: lestyan (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello Tisztelt Konyhasok!

En voltam az, aki nehany szammal ezelott, nem tudta hogy mi az a lestyan.
Mara kiderult, hogy ez az a noveny amit a kert vegeben mar evek ot probalok
kiirtani!
Mert :,,nol mint a pare, es semmire sem valo".
Lehet, hogy belevagok, es nagykerben fogom arulni. A levelet es a gyokeret!

Hat csak ennyi!
Robert Gida
+ - Fuszeres zoldseg (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Laci irta:

>>Orulnek, ha valaki ki tudna segiteni nehany olyan recepttel, ami
elsosorban zoldsegfelekbol >>keszult, esetleg kicsi hus, szalonna, stb,
Es megis erosen fuszeres es jo ize van.

Ha ennyire szereted a fuszereset es a zoldsegeket, akkor a figyelmedbe
ajanlom az indiai konyha remekeit. Mivel ott a nepesseg nagyon nagy
szazaleka vegetarianus a zoldsegeteleket eleg sokfelekeppen keszitik el.
Es mellesleg sokkal tobbfele fuszert hasznalnak mint mi.
(Meg kell hagyni, hogy nem mindig, mert ha eppen valami nincs otthon nem
esnek zavarba, megcsinaljak anelkul. De azert van egy ket fontos
fuszerkeverek pl. chili, garam-masala ami egyszeruen nem hianyozhat
otthonrol, mint nalunk a paprika :-8)

Na de hogy valami recept is legyen:

Karfiolos zoldseg masala

Egy keves olajat felmelegitesz, teszel bele egy kaveskanal egesz(!!!!)
komenymagot es egy keves fokhagymat (amit elotte aprora feldaraboltal)
Piritod egy keveset, az egesz akkor jo, ha a komenymag elkezd feheredni,
de a fokhagyma meg nem egett meg. 
Ezutan mehet bele az aprora vagott voroshagyma, amit meg kell piritani.
(megjegyzem, hogy az indiaiak alltalaban egy kicsitt tovabb piritjak a
hagymat mint mi, nekem mar majdnem megegett hatasa van az o
hagymajuknak, amikor ramondjak azt hogy mostmar jo. De ha magyar modi
szerint piritod akkor is finom.) 
Ezutan szinten aprora vagott paradicsomot teszunk bele, amivel addig
parolod egyutt amig jo suru szaftja nem lesz. (A paradicsom el is
hagyhato, vagy ha nagyon akarod akkor suritett paradicsommal
helyetesitheted, egy evokanallal eleg is lesz.)
Ekkor mehet bele a fuszerkeverek, ami a kovetkezoket tartalmazza: chili
(szandekosan nem irok mertekegyseget, mert a chili nagyon becsapos tud
lenni. Ha nincs chili jo a csipos cseresznyepaprika is), egy kanal
churry por, egy kiskanal orolt komenymag, egy kiskanal orolt koriander
mag, egy aprora szettort baberlevel, es egy kiskanal kurkuma (ez akar el
is hagyhato). 
Piritas egy picit egyutt, majd mehetnek a zoldsegek: rozsaira szedett
karfiol (egy fej kb. 1,2 - 1,5 kg. -os), apro darabokra vagott krumpli
(2 kozepes), zoldborso (kb. 10 - 15 dkg.). Egy kis viz, es hagyjuk foni.

Mikor mar majdnem kesz ( a zoldsegek megfottek, es jo suru a szaftja),
jon az utolso simitas: Egy kanal garam-masala nevezetu fuszerkevereket
kell beleszorni, jol elkeverni es meg egy kicsit fozni.
Az indiaiak alltalaban rizzsel eszik, vagy a sajat speci
'kenyerfelesegeik' valamelyikevel. (csapatival,pourival vagy nattal)

Remelem sikerult kedvet csinalnom hozza. Jo etvagyat, es jo
fozocskezest.

Ancsa
+ - Fokhagymas ha II (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Racos halnak is nevezik
Hozzavalok
1 kg hal, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 cs torott bors, 1 ek so, 3 fej
voroshagyma, 6-7 szem krunpli, vaj, tejfel
A megtisztitott halat a zuzott fokhagymaval a borssal a soval kend be, ,
hagyd allni.
Az edenyt vajazd ki, a karikazott hagymaval es krumplival boritsd be, majd
tedd ra a megsozott halat hassal lefele. Oldalat irdald be. Lehet tenni a
resekbe paradicsomot, paprikat (de en nem teszek). Tejfolos vajjal locsolva
lassu tuzon susd.
Ivan
+ - Re: kakukkfu??? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Felado :  [United States]
>Temakor: Re: kakukkfu??? ( 4 sor )
>Idopont: Sat Nov 21 01:04:07 EST 1998 KONYHA #35
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>Gyerekek, megesz a kivancsisag.  Aruljatok el: mi a kakukkfu angolul?

A kakukkfu angolul = thyme

Udvozlettel:
Eva
+ - kakukkfu? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Gyerekek, megesz a kivancsisag.  Aruljatok el:
>mi a kakukkfu angolul?

>Udv.,
>Martha

thyme

Gabor

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS